Feedback

Glosar

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z tot

N

Nediscriminare
Principiu care sta la baza atribuirii contractului de achizitie publica prin care se intelege asigurarea conditiilor de manifestare a concurentei reale pentru ca orice operator economic, indiferent de nationalitate sa poata participa la procedura de atribuire si sa aiba sansa de a deveni contractant.

Negociere
Procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin care autoritatea contractanta deruleaza consultari cu candidatii selectati si negociaza clauzele contractuale, inclusiv pretul, cu unul sau mai multi candidati.

Negociere competitiva
Procedura in cadrul careia orice operator economic are dreptul de a depune o solicitare de participare in urma publicarii unui anunt de participare, urmand ca numai candidatii care indeplinesc criteriile de calificare si selectie stabilite de autoritatea contractanta sa aiba dreptul de a depune oferte initiale in etapa ulterioara pe baza carora autoritatea contractanta va derula negocieri in vederea imbunatatirii acestora.


Negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare
Procedura de negociere desfasurata de catre autoritatilor contractante in anumite cazuri, strict reglementate, numai dupa ce acestea publica un anunt de participare.

a) atunci când, in urma aplicarii licitatiei deschise, licitatiei restranse, dialogului competitiv sau a cererii de oferte, nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse numai oferte inacceptabile ori neconforme. Aplicarea procedurii de negociere in acest caz este posibila numai dupa anularea procedurii initiale de licitatie deschisa, licitatie restransa, dialog competitiv sau cerere de oferte şi numai daca cerintele initiale prevazute in documentatia de atribuire nu sunt modificate substantial;

b) in situatii exceptionale, temeinic motivate, atunci cand natura lucrarilor/produselor/serviciilor sau riscurile implicate de executarea/livrarea/prestarea acestora nu permit o estimare initiala globala a pretului viitorului contract de achizitie publica;

c) atunci cand serviciile care urmeaza sa fie achizitionate, indeosebi serviciile financiare, astfel cum sunt acestea prevazute in categoria 6 din anexa nr. 2A, sau serviciile intelectuale, cum ar fi cele care implica proiectarea lucrarilor, sunt de asa natura incat caietul de sarcini nu poate fi elaborat cu precizia pe care o impune atribuirea unui contract de achizitie publica prin aplicarea licitatiei deschise sau licitatiei restranse;

d) atunci cand lucrarile ce urmeaza a fi executate sunt necesare exclusiv in scopul cercetarii stiintifice, experimentarii sau dezvoltarii tehnologice, si numai daca acestea nu se realizeaza pentru obtinerea unui profit si nici nu urmaresc acoperirea costurilor aferente.

Negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare
Procedura de negociere desfasurata de catre autoritatilor contractante in anumite cazuri, strict reglementate, fara publicare de catre acestea a unui anunt de participare.

Detalii aici (Articol dedicat acestui tip de achizitie publica).

Nota explicativa
Nota solicitata pe parcursul derularii procedurii de control ex-post de catre echipa de control, entitatilor supuse acestei proceduri si/sau oricarei persoane implicate in derularea procedurii de atribuire care face obiectul controlului;

Intrebarile la care se va raspunde prin notele explicative se formuleaza in mod clar si precis, definind in mod explicit si suficient de detaliat in ce consta solicitarea, cu scopul de a da posibilitatea unor raspunsuri la obiect.

Nota de control
Actul unilateral intocmit de echipa de control ca urmare a efectuarii controlului ex-post, in cazul in care verificarile au vizat aspecte punctuale sesizate sau in cazul in care procedura de atribuire nu a fost finalizata prin atribuirea contractului de achizitie publica.

Nota individuala
Punct de vedere scris, elaborat de catre membrii comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu decizia adoptata de atribuire a unui contract de achizitie publica.

Nota justificativa
Document care este obligatoriu de intocmit, in anumite situatii, de catre autoritatile contractante in cadrul unei proceduri de atribuire: privind alegerea procedurii de atribuire, in cazul in care procedura aplicata a fost alta decat licitatia deschisa sau licitatia restransa, privind accelerarea procedurii de atribuire, daca este cazul.

Atunci cand impune cerinte minime de calificare referitoare la situatia economica si financiara ori la capacitatea tehnica si/sau profesionala, astfel cum este prevazut la art. 178 alin. (1) din ordonanta de urgenta, autoritatea contractanta trebuie sa fie in masura sa motiveze aceste cerinte, elaborand in acest sens o nota justificativa care se ataseaza la dosarul achizitiei.

Atunci cand stabileste criteriile de atribuire, autoritatea contractanta trebuie sa fie in masura sa motiveze modul in care a fost stabilita ponderea factorilor de evaluare, elaborand in acest sens o nota justificativa care se ataseaza la dosarul achizitiei.

Notificare prealabila
Cererea prin care se solicita autoritatii contractante reexaminarea unui act al acesteia, in sensul revocarii sau modificarii acestuia.

licitatie-publica.ro poate contine linkuri catre terti, site-uri partenere, dar nu poate fi tras la raspundere pentru continuturile postate de acestea si nu poate accepta nici o responsabilitate pentru ele.