Feedback

Participarea la Licitatii Publice in Europa si America Latina

De ce am nevoie pentru participarea la licitatii publice intr-o alta tara (in Europa si America Latina)? In acest articol va vom ajuta cu raspunsul.

 
022-participare-europa-ia
Prima intrebare la care trebuie sa va ganditi este daca tara in care doriti sa participati apartine sau nu Uniunii Europene. Daca raspunsul este pozitiv, veti constata ca cerintele si procedurile sunt foarte asemanatoare cu cele din Romania datorita directivelor UE , iar daca ati participat deja la licitatii, sa aveti deja o parte din documentatia necesara. Daca nu, este posibil sa aveti nevoie de ajutor la nivel local. 

Avand in vedere ca experienta noastra este legata de Europa si America Latina, unde avem birouri si colaboratori in domeniul achizitiilor publice, incercam sa va punem la dispozitie din expertiza noastra in domeniu.
 
 

Licitatii in tarile membre ale Uniunii Europene

Datorita Directivei 2014/24/UE a Uniunii Europene, aprobata in 2014, accesul la informatii privind achizitiile publice, atribuirea contractelor de concesiune si contractare, legile locale ale tarilor membre sunt practic aceleasi. Motivul existentei acestei directive consta in planul UE de eliminare a barierelor comerciale intre statele membre.

Asa se face ca directiva mentionata anterior a determinat toate tarile membre sa isi modifice legislatia nationala, referitoare la licitatii publice, cu scopul de a le adapta la standardele stabilite de UE care sunt obligatorii pentru toti.

Pentru a intelege putin mai multe despre impactul acestei modificari a Legii achizitiilor publice din Romania, puteti consulta acest articol: Legislatie achizitii publice Romania.
 
De atunci, toate tarile UE isi bazeaza legislatia pe principiile comune ale transparentei si egalitatii de tratament. Chiar si asa, putem gasi totusi mici diferente in sistemele de achizitii publice intre unele tari.

Multe dintre aceste licitatii sunt publicate in JOUE (Jurnalul/Monitorul Oficial al Uniunii Europene), cunoscut si sub denumirea de TED pentru acronimul sau in limba engleza (Tenders Electronic Daily). Aici putem gasi peste 500.000 de anunturi de licitatie pe an care depasesc pragurile valorice stabilite si sunt disponibile in cele 24 de limbi oficiale ale UE.
 
Dar, de ce poate fi interesant ca o companie romaneasca sa liciteze intr-o alta tara membra a UE? Simplu, avand o piata mai mare, numarul oportunitatilor de afaceri se inmulteste.

Pentru a o intelege mai bine, este important sa stim ca atunci cand ne referim la participarea la procesele de licitatie publica la nivel european, vorbim despre toate aceste posibilitati:
  • Contracte publice cu tara de resedinta (Romania, de exemplu).
  • Contracte cu administratii si autoritati publice din fiecare dintre celelalte 23 de tari membre.
  • Contracte oferite direct de institutiile europene.
Se intrevede amploarea posibilitatilor? In prezent, exista multe programe, delegatii si alte organizatii la nivel european cu care poti stabili noi relatii de afaceri daca asta iti doresti.

In total sunt peste 260 de entitati, iar capacitatea lor de contractare este cu siguranta reala, asa ca reprezinta o oportunitate pe care nu trebuie sa o ignoram. In plus, obtinerea unui contract international ar ridica foarte mult prestigiul oricarei companii.
 

Portaluri nationale

Informatii practice, orientari si bune practici, pentru participarea la licitatii publice in Europa,  cu privire la site-urile web ale administratiilor nationale din tari europene:

  • Austria

Agentia Federala Austriaca pentru Achizitii Publice

  • Belgia

Portalul federal pentru achizitii publice

Portalul pentru achizitii publice din regiunea Bruxelles-Capitale

Portalul pentru achizitii publice din Flandra

Portalul pentru achizitii publice din Valonia si Federatia Valonia-Bruxelles

  • Croatia

Portalul croat al achizitiilor publice 

  • Cipru

Portalul cipriot al achizitiilor publice

  • Estonia

Portalul eston al achizitiilor publice

  • Finlanda

Unitatea de consultanta in materie de achizitii publice

Achizitii Publice in Finlanda

  • Franta

Achizitiile publice in Franta potrivit Ministerului Finantelor

  • Germania

Portalul german pentru achizitii publice (in engleza)

  • Grecia

Autoritatea elena unica in materie de achizitii publice

  • Italia

Consip

Portalul pentru achizitii publice

  • Letonia

Biroul de monitorizare a achizitiilor publice

  • Lituania

Biroul pentru achizitii publice

  • Luxemburg

Portalul luxemburghez al achizitiilor publice

  • Malta

Departamentul maltez pentru contracte

  • Tarile de Jos

PIANOo (Licitatii profesionale si inovatoare, Reteaua autoritatilor contractante publice in engleza) 

  • Norvegia

Baza de date norvegiana a achizitiilor publice

  • Polonia

Biroul polonez pentru achizitii publice (in engleza)

  • Portugalia

Baza: portalul achizitiilor publice (in engleza)

  • Slovacia

Biroul slovac pentru achizitii publice

  • Slovenia

Sistemul electronic de achizitii publice

  • Spania

Platforma spaniola pentru contractele din sectorul public 

  • Suedia

Agentia suedeza pentru achizitii publice (in engleza)

Licitatii in America Latina

In majoritatea tarilor din America Latina, atata timp cat licitatia publica o permite, poti participa si castiga contracte publice cu statul, chiar daca compania ta nu este inregistrata in acea tara. Cu toate acestea, cerinta de baza si fundamentala pentru a putea oferta in orice tara din America Latina este sa va inregistrati oficial ca furnizor de stat in tara de interes.
 

Cerinte de participare in procesele de contractare din America Latina

In toate tarile din America Latina vom gasi conditii si cerinte specifice pentru a licita, desi acestea pot varia in functie de tara de interes.

Daca doriti mai multe detalii despre licitatiile disponibile in America Latina si despre cum sa va inregistrati pentru a licita, puteti conta pe noi.
 

Cerinte de participare pentru a licita in tarile europene

In termeni generali, conditiile de calificare, ca si in UE, sunt legate de demonstrarea capacitatii si experientei juridice, financiare, organizationale.

Stim ca scopul cerintelor de calificare este de a stabili conditii minime pentru ofertanti, astfel incat Autoritatea de Stat sa evalueze doar ofertele celor care sunt in masura sa respecte obiectivul Procesului de Contractare.

Printre aceste cerinte putem gasi, de exemplu, obligatia de a fi inregistrat la Autoritatea publica, nationala sau locala corespunzatoare, este ceea ce va permite (sau nu), sa ne depuneti oferta.
 
Daca doriti mai multe detalii despre licitatiile disponibile in Uniunea Europeana si despre cum sa va inregistrati pentru a licita, puteti conta pe noi.
 

Oportunitati internationale

Ce stiti despre licitatiile internationale sau multilaterale? Aceasta alternativa, disponibila oricarei companii europene, reprezinta o oportunitate ideala de a va extinde afacerea in afara tarii si, in mai multe cazuri, in afara Uniunii Europene.

In acest caz ne referim la contracte de achizitii la nivel mondial, finantate de organizatii internationale precum bancile multilaterale de dezvoltare, Uniunea Europeana, Natiunile Unite sau Banca Mondiala.

Este important de stiut ca nu este necesar ca firma noastra sa fie inregistrata in tara in care va fi realizat contractul pentru a putea participa, ceea ce reduce investitia si riscul implicat in procesul de internationalizare.

Mai multe informatii despre ce trebuei sa stiti despre licitatiile internationale si participarea la licitatii publice in Europa si America Latina, aveti un articol dedicat: Licitatii Internationale 

Cum sa fii la curent cu licitatiile internationale?

Verificarea zilnica a fiecarui site web disponibil in tarile de interes poate fi o sarcina complicata, care, pe langa faptul ca inseamna alocarea de timp considerabil, presupune sa acordati si o atentie deosebita detaliilor pentru a nu rata nicio oportunitate.

Daca doriti, echipa noastra va poate ajuta astfel incat sa nu pierdeti nicio licitatie publica din tarile care va intereseaza. Pentru a va asigura ca primiti numai licitatiile dorite pe e-mailul dvs., filtrele noastre folosesc o combinatie de coduri CPV si cuvinte cheie care garanteaza calitatea informatiilor transmise.
 
Daca sunteti interesat, puteti incerca serviciul nostru fara obligatii.
 

 

licitatie-publica.ro poate contine linkuri catre terti, site-uri partenere, dar nu poate fi tras la raspundere pentru continuturile postate de acestea si nu poate accepta nici o responsabilitate pentru ele.