Feedback

Licitatii Publice Fara Concurenta (Neatribuite sau cu Un Singur Ofertant)

Legislatia in domeniul achizitiilor publice asigura un cadru concurential larg, permitand participarea unui numar cat mai mare de operatori economici la licitatii. Astfel, legal toti operatorii economici dispun de sanse egale de castig, exista ceea ce noi numim: Licitatii fara concurenta, referindu-ne la licitatii neatribuite sau cu un singur participant/ ofertant.

In Romania, cea mai mare parte a anunturilor de licitatii publice sunt publicate pe Platforma Nationala de Achizitii Publice (SEAP/ SICAP), cu toate acestea, nu toate anunturile de achizitie sunt pe acest site.
Chiar daca persoanele si firmele cu experienta in domeniul licitatiilor publice, stiu mai mult sau mai putin acest lucru, se estimeaza ca 90% dintre ofertanti urmaresc doar licitatiile publice disponibile pe SEAP, pierzand astfel oportunitati cheie de afaceri.
 
Este important atunci sa fim printre cei 10%, acele IMM-uri si companii care urmaresc licitatiile pe care majoritatea le ignora si le rateaza, marindu-ne astfel sansele de castig, daca optam pentru acele licitatii de care aproape nimeni nu stie, inclusiv,  in multe cazuri, firme concurente.
 
 

Oportunitati in Romania

Pentru a ne face o idee si mai clara asupra situatiei, la licitatie-publica.ro, publicam aproximativ 134.000 de anunturi de participare la licitatii pe an, dintr-un total de peste 3.500 de pagini web ale Autoritatilor Contractante. Dupa cum am mentionat mai devreme, marea majoritate a acestor anunturi provin de pe SEAP, dar cum ramane cu cele care sunt pubicate pe alte site-uri web pe care le monitorizam, peste 20.000 de anunturi?
 
In majoritatea acestor cazuri intalnim doua situatii specifice, foarte interesante pentru cei care doresc sa participe la licitatii publice: licitatii neatribuite sau anulate, din diverse motive, si licitatii cu un singur participant sau o singura oferta.
 

Licitatii neatribuite, anulate:

Ce este o licitatie neatribuita? Se considera ca o licitatie este nula atunci cand in ziua inchiderii acesteia nu exista nicio oferta conforma depusa. Printre posibilele motive pentru care se intampla acest lucru putem avea:
  • Lipsa de publicitate;
  • Licitatia a fost publicata doar pe un site local, sau greu de gasit;
  • Sau situatii punctuale, prevazute in legislatie ( Legea 98/2016, art.: 212), daca:
    • nu a fost depusa nicio oferta/solicitare de participare sau nu a fost depusa nicio oferta/solicitare de participare admisibila;
    • au fost depuse oferte admisibile care nu pot fi comparate din cauza modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/ori financiare;
    • incalcari ale prevederilor legale afecteaza procedura de atribuire sau daca este imposibila incheierea contractului;
    • Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sau instanta de judecata dispune modificarea/eliminarea oricaror specificatii tehnice din caietul de sarcini ori din alte documente emise in legatura cu procedura de atribuire, iar entitatea contractanta se afla in imposibilitatea de a adopta masuri de remediere;
    • contractul nu poate fi incheiat cu ofertantul a carui oferta a fost stabilita castigatoare din cauza faptului ca ofertantul in cauza se afla intr-o situatie de forta majora sau in imposibilitate fortuita de a executa contractul si nu exista o oferta clasata pe locul doi admisibila.

Licitatii cu un singur participant, ofertant:

Pe de alta parte, o alta conditie care face aceste oportunitati si mai atragatoare, este ca in Romania, 36% dintre licitatii au un singur ofertant!

Din punct de vedere valoric, ponderea acestor contracte reprezinta 29% din valoarea totala atribuita prin licitatii. Asta inseamna ca nu exista concurenta pentru aceste companii, in timp ce multe altele pierd oportunitati cheie!
 
Mai avem nevoie de alte dovezi? Raportul oficial al Comisiei Europene confirma ca, in termeni generali, in intreaga Europa in 40% din licitatiile publice, companiile care au cooperat cu sectorul public nu au avut concurenta, intrucat exista o singura oferta, a lor.
 
Mai exact, in cazul Romaniei, putem observa in graficul de mai jos cum, din 2016, numarul de licitatii cu un singur participant a crescut progresiv an de an.
 
Licitatii-un-singur-participant
Sursa: Single Market Scoreboard - European Comission 
 
De multe ori, motivul existentei unor licitatii publice cu un singur participant este, ca si in cazul licitatiilor neatribuite, necunoasterea tuturor oportunitatilor disponibile in fiecare tara.

Din acest motiv, pentru a contribui la reducerea numarului de licitatii publice cu un singur participant in tarile membre ale Uniunii Europene, au fost stabilite o serie de linii directoare pe care fiecare tara trebuie sa le respecte:

1. Actiunea prompta si in timp util poate reduce procentul de licitatii cu un singur ofertant. Acest lucru necesita investitii in capacitatile administrative ale autoritatilor contractante din fiecare tara. In acest fel poate rezulta o scadere a numarului  de licitatii cu un singur participant si, in consecinta, un raport calitate-pret mai bun in licitatiile publice.

2. Descurajarea utilizarii excesive a procedurilor de licitatie de alta natura decat deschise si a termenelor de limita  foarte scurte. Utilizarea procedurilor de licitatie deschisa cu publicitate adecvata (in locul achizitiilor directe sau a procedurilor negociate fara publicare prealabila) poate reduce numarul ofertelor unice si poate oferi un raport calitate-pret mai bun. Consolidarea integritatii sectorului public determina reducerea ofertelor unice si a riscurilor asociate.

3. Agregarea cererii, adica valori mai mari de contract (loturi), poate avea un efect pozitiv considerabil asupra ratei de oferte unice de licitare, chiar daca efectul depinde in general de conditiile specifice ale pietei.
Schimbarea modului de realizare a cheltuielilor, mai uniform pe parcursul anului (mai degraba decat cresterea volumului lor la sfarsitul anului) ar putea reduce ofertarea unica, in general.

4. Implementarea unui sistem robust de colectare si publicare a datelor privind achizitiile publice, impreuna cu instituirea unui mecanism unic de monitorizare regulata a licitatiilor.

Dar atunci, ce putem face cat timp autoritatile lucreaza pentru a aplica recomandarile de mai sus si cum puteti profita de aceste situatii?

Faceti deja primul pas, stiind ca aceste situatii exista si ca reprezinta o posibilitate, de care nu erati constienti ieri, va mariti automat aria de posibilitati.
 
Revenim acum la intrebarea noastra initiala „Ati participa la o licitatie de care concurenta dumneavoastra nu stie?” Va invitam sa incercati gratuit serviciul nostru, pe licitatie-publica.ro, astfel incat sa puteti incepe sa va asigurati ca nu pierdeti nicio oportunitate.

Asigurati-va ca primiti intotdeauna toate licitatiile disponibile pentru domeniul dvs. de activitate (tinand cont de toate sursele disponibile in Romania si nu doar SICAP), cu un serviciu de alerta zilnic.
 
Dati click aici si alaturati-va astazi grupului exclusiv de companii care sunt informate chiar si despre cele mai greu de gasit licitatii.

licitatie-publica.ro poate contine linkuri catre terti, site-uri partenere, dar nu poate fi tras la raspundere pentru continuturile postate de acestea si nu poate accepta nici o responsabilitate pentru ele.