Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând impli...
Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând implicit şi volumul de muncă depusă, precum şi necesarul de resurse pentru dezvoltarea şi administrarea sistemului informatic. Actualmente sistemul informatic al Ministerului Finanţelor este cel mai mare furnizor de date din România pentru instituţiile publice şi instituţiile financiare din România şi din străinătate.
Accesul utilizatorilor în sistemul informatic al MF este securizat şi se poate face în funcţie de tipul de utilizatori pe trei căi:
Intranet –utilizatori interni, angajaţii MF şi ANAF;
Extranet – utilizatori externi, angajaţii altor instituţii publice;
Internet – utilizatori externi, contribuabili, persoane fizice şi juridice.
Soluţia utilizată în momentul de faţă pentru asigurarea securităţii reţelei, nu mai beneficiază de suport din partea producătorului, prin urmare nu mai pot fi efectuate actualizări ale sistemelor de operare şi ale definiţiilor de semnături maliţioase sau înlocuiri ale eventualelor componente hardware defecte. Lipsa actualizărilor conduce la imposibilitatea soluţionării vulnerabilităţilor, vulnerabilităţi ce pot fi oricând exploatate de atacatori pentru a accesa reţeaua internă şi a compromite datele sau aplicaţiile. Ţinând cont de contextul actual în domeniul securităţii cibernetice, în care au loc permanent atacuri deosebit de complexe şi de poziţionarea acestor echipamente la limita dintre reţeaua MF şi reţelele externe INTERNET, EXTRANET, precum şi de importanţa datelor conţinute în bazele de date din cadrul sistemului informatic al MF, se impune înlocuirea acestor echipamente în cel mai scurt timp posibil cu o soluţie performantă, în tehnologie modernă, care să asigure un nivel de protecţie corespunzător.