Sistemul Informatic al Ministerului Finanţelor (MF) este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând ...
Sistemul Informatic al Ministerului Finanţelor (MF) este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând implicit şi volumul de muncă depusă, precum şi necesarul de resurse pentru dezvoltarea şi administrarea sistemului informatic. Actualmente Sistemul Informatic al Ministerului Finanţelor este cel mai mare furnizor de date din România pentru instituţiile publice şi instituţiile financiare din România şi din străinătate.
Din aceste motive, este necesar să fie asigurate continuitatea funcţionării, securitatea, integritatea, şi disponibilitatea datelor/informaţiilor ce fac obiectul tranzacţiilor economice.
Modernizarea serviciilor de comunicaţie din reţeaua internă (Intranet) apare ca o necesitate de bază, indispensabilă pentru buna funcţionare a serviciilor informatice suport pentru aplicaţiile informatice accesibile din portal în contextul mai larg al infrastructurii MF/ANAF.
În acest sens este necesar ca infrastructura de securitate IT să fie în permanenţă actualizată în funcţie de necesităţile de trafic, pentru a preîntâmpina atacuri cibernetice care ar putea afecta funcţionarea în parametri optimi a Sistemului Informatic al Ministerului Finanţelor.
Achiziţia soluţiei solicitate în Caietul de sarcini are în vedere menţinerea în funcţiune a Sistemului Informatic MF/ANAF la nivelul utilizatorilor interni şi externi prin asigurarea conectivităţii acestora la resursele centralizate din Centrele de date şi contribuie astfel la:
Asigurarea continuităţii şi disponibilităţii utilizării Sistemului Informatic al MF,
Asigurarea continuităţii şi disponibilităţii utilizării Sistemului Informatic Integrat Vamal,
Protecţia datelor gestionate în cadrul Sistemului Informatic al MF si în cadrul Sistemului Informatic Integrat Vamal,
Alinierea MF cu strategiile asumate şi cu eforturile întreprinse la nivel naţional, în domeniul protecţiei infrastructurilor critice.
Obiectivul general la care contribuie furnizarea produselor:
Asigurarea funcţionării sistemului informatic al MF în condiţii de securitate, performanţă şi disponibilitate prin asigurarea siguranţei în exploatare a zonei de aplicaţii web oferite de Sistemul Informatic MF/ANAF.
În urma efectuării acestei achiziţii se preconizează atingerea următoarelor obiective:
a) achiziţionarea Soluţiei de securitate front-end MF în configuraţia precizată în Caietul de sarcini;
b) maximizarea valorii investiţiei în tehnologia aflată în producţie, în directă corelaţie şi cu celelalte tehnologii utilizate în funcţionarea sistemului informatic al autorităţii contractante, precum şi a nivelului de pregătire a specialiştilor din cadrul autorităţii contractante;
c) asigurarea de suport tehnic pentru 36 luni pentru soluţia achiziţionată.
Obiectivul specific la care contribuie furnizarea produselor:
Scopul principal al achiziţiei "Soluţie securitate front-end MF" este de a asigura utilizatorilor finali o majorare în termeni de calitate şi performanţă a nivelului de securitate a aplicaţiilor web expuse către zona Internet.
Totodată se urmăreşte asigurarea funcţionării sistemului informatic al MF în condiţii de securitate, performanţă şi disponibilitate prin asigurarea funcţionarii optime a mecanismelor de securizare trafic web din Internet către Sistemul Informatic MF/ANAF (inspecţii de securitate, zone de carantină, consultare liste semnături atacuri informatice).