Ministerul Apărării Naţionale, prin UM 01333 Focşani, având sediul în str. Bulevardul Bucureşti, nr. 1-3, jud. Vrancea, realizează un studiu de piaţă în vederea achiziţionării serviciului de demolare pavilion W franco-beneficiar la sediul U.M. 01333 FOCŞANI, STR. 1 DECEMBRIE 1918, NR 1-3, JUD. VRANCEA.
Situaţia existentă: Pavilionul W a fost pus în funcţiune în anul 1957. Datele tehnice ale acestuia sunt următoarele:
-fu...
Ministerul Apărării Naţionale, prin UM 01333 Focşani, având sediul în str. Bulevardul Bucureşti, nr. 1-3, jud. Vrancea, realizează un studiu de piaţă în vederea achiziţionării serviciului de demolare pavilion W franco-beneficiar la sediul U.M. 01333 FOCŞANI, STR. 1 DECEMBRIE 1918, NR 1-3, JUD. VRANCEA.
Situaţia existentă: Pavilionul W a fost pus în funcţiune în anul 1957. Datele tehnice ale acestuia sunt următoarele:
-funcţiune: castel apă;
-regim înălţime: 1P;
-suprafaţa construită: 78,00 mp;
-suprafaţa construită desfăşurată: 78 mp;
-fundaţii: din beton;
-natura pereţilor: beton;
-planşee: beton;
-acoperiş: tip terasă;
În plan, construcţia cu o amprentă perfect regulată cilindrică, ocupă o suprafaţă de aproximativ 78,00 mp. Diametrul interior este de 9,60 m, iar grosimea pereţilor de beton armat este de 20,00 cm. Clădirea are o înălţime de aproximativ 42,00 m. La cota +29,00 m se găseşte un planşeu interior de beton armat.
Structura de rezistenţă a castelului de apă este alcătuită astfel:
- Elemente verticale ale sistemului structural sunt pereţii de beton armat având grosimea de 20 cm.;
- Elementele orizontale ale sistemului structural se compun din: planşeu tip placă de beton armat de la cota 29,00 m; acoperişul tip terasă de la cota +42,00 m.
Între cotele +32,00 m şi +41,00 m se găseşte înmagazinată rezerva de apă. Zona este protejată exterior, perimetral cu termoizolaţie din pasla mimerala şi cărămidă de protecţie de 25 cm grosime. Există e scări metalice interioare: una pentru accesul la platforma de la cota +29,00 şi a doua care asigură accesul între cotele +29,00m şi +41,00 m.
- Castelul de apă are fundaţii tip radier general (obelisc) de 1,00 m grosime şi 16,00 m diametru. - - Cota de fundare este de -4,00 m.
În urma examinării de către personal de specialitate, au fost constatat faptul că pavilionul prezintă fisuri şi crăpături masive în pereţii structurali, planşeul de beton este fisurat iar scările sunt degradate aproape în totalitate.
Execuţia demolării va fi supravegheată, în mod obligatoriu, de cadre tehnice de specialitate, prin respectarea întocmai a documentaţiei tehnice de demolare. În cadrul demolării de va avea în vedere recuperarea integrală/parţială şi refolosirea în cea mai mare măsură a materialelor rezultate din desfacerea lucrărilor de construcţii, precum şi colectarea selectivă a deşeurilor rezultate. Operaţiunile de demolare se vor executa la lumina zilei.
Executantul care va realiza operaţiile de demolare va asigura împrejmuirea şantierului cu elemente demontabile, marcarea cu panouri avertizoare şi paza permanentă. De asemenea, va asigura evacuarea tuturor materialelor rezultate. Se va interzice accesul în zona de demolare a personalului neinstruit, fără echipament de protecţie sau a altor persoane, care nu au legătură cu operaţiile respective. Zona periculoasă din imediata apropiere a construcţiei va fi marcată cu indicatoare de avertizare şi va fi supravegheată de personal instruit.
Executantul care va realiza operaţiile de demolare va avea în vedere şi următoarele măsuri:
-executarea operaţiunilor de demolare în ordine strict tehnologică;
-interzicerea intrării în lucru a personalului neautorizat.
Demolarea construcţiei se va face în următoarele etape:
-dezechiparea construcţiei;
-demolarea propriu-zisă a acesteia;
-sortarea materialelor/asigurarea depozitării lor pe sorto-tipo-dimensiuni;
-evacuarea deşeurilor pe categorii;
-se recomandă evacuarea, pe cât posibil în acea zi, a materialelor recuperate (material lemons, ţevi, tâmplărie, alte material mărunte);
-aducerea terenului la cota terenului natural/amenajat.
Dezechiparea construcţiei se face prin executarea următoarelor lucrări în ordinea de mai jos:
-se demontează foile de geam (prin desfacerea îngrijită a baghetelor sau a chitului), care se aşează în lăzi/platforme de depozitare;
-se demontează părţile mobile (cercevele, ferestre, foi de uşi), care se numerotează în corespondenţă cu părţile fixe (tocuri de ferestre, uşi), se demontează feroneria (broaşte, cremoane, etc), acestea se curăţă sumar şi se evacuează în vederea depozitării;
-se demontează tocurile de uşi şi ferestre, numerotate în corespondenţă cu părţile mobile aferente, prin desfacerea legăturilor la pereţi (cuie, şuruburi, prazuri) şi se transport în afara construcţiei către platformele/lăzile de depozitare.
Ca regulă generală de demolare, această operaţiune se va face:
-bucată cu bucată;
-element cu element;
-de sus în jos;
- nivel cu nivel, pe perimetru, fiind cu totul interzisă demolarea concomitentă pe două sau mai multe niveluri pe aceeaşi verticală sau începerea demolării de la baza construcţiei;
-pentru operaţiunile de demolare se vor folosi numai utilaje şi scule specifice care aparţin operatorului economic.
Metodele tehnologice principale ce se pot folosi la decuparea parţială a elementelor componente ale construcţiei sunt:
- cu utilaje acţionate prin percuţie;
- cu discuri, pânze circulare şi cablu diamantat;
- cu freze tubulare diamantate;
- macara pe tone, pentru manipulare, etc.
Alegerea metodei de lucru o să se facă în funcţie de următoarele criterii:
-tipurile de utilaje avute în dotare;
-structura constructivă a elementelor structural demolate;
-poziţia de lucru (orizontal/vertical);
- spaţiul în care se execută operaţia de demolare.
De asemenea, se va opta pentru două tehnologii de demolare:
-Realizarea unei schele pe toată înălţimea castelului de apă, dispuse pe perimetrul acestuia şi bine ancorate în structură. Demolarea se va realiza cu demolatoare uşoare, în spirală pe transoane de maximum 50 de cm înălţime cu evacuarea molozului rezultat în interiorul castelului de apă. După realizarea operaţiunii de demolare pe o porţiune de 2,0 m, se va trece la evacuarea molozului;
-Demolarea pe tronsoane, conform primei metode, cu nacele agăţate de macara.
Referitor la demolarea fundaţilor, se demolează infrastructura prin fragmentarea cu mijloace mecanice în fragmente de mărimi convenabile pentru prelucrare şi transport.
În mod suplimentar şi obligatoriu se vor avea în vedere şi următoarele aspecte:
-părţile de construcţie care prezintă pericol de prăbuşire vor fi sprijinite şi asigurate corespunzător;
-mutarea din zona pavilionului, la cel puţin 10 m, a reţelelor aeriene de alimentare cu energie electrică, gaze şi energie termică, dacă acestea au traseu sau legături cu această zonă;
-execuţia lucrărilor se va face cu mijloace manuale şi mecanice, de mică putere, pentru evitarea producerii de vibraţii puternice şi şocuri;
-introducerea de contraforţi de lemn pe exterior;
-evacuarea pământului cu lopata;
-folosirea unui coş de evacuare a molozului din PVC sau alte materiale adecvate (pentru evitarea creşterii noxelor în zonă).
În urma demolării şi eliminării integrale a elementelor structurale/nestructurale, fundaţiilor, etc., toată incinta rezultată va fi acoperită cu pământ natural (umpluturi din săpături), până la cota terenului natural. Transportul deşeurilor (moloz) rezultate se va suporta de către operatorul economic.
Întrucât lucrările de demolare în regim de urgenţă sunt impuse de starea de precolaps a unor elemente structurale, nu este prevăzută recuperarea materialelor rezultate din demolare. În limita duratei de execuţie a contractului, antreprenorul poate sprijini unitatea militară beneficiară la curăţirea şi stivuirea principalelor materiale rezultate în urma demolării (cărămizi, ţigle şi lemn). Acestea nu vor fi utilizate ulterior ca materiale de construcţie.
Prezentul Caiet de Sarcini este aplicabil tuturor lucrărilor de construcţii care se execută pentru administraţiile publice, societăţile comerciale de stat sau private inclusiv persoanele fizice. Toate dispoziţiile cuprinse în prezentul caiet de sarcini vor fi respectate cu stricteţe de antreprenor. Nici o modificare nu va putea fi introdusa de beneficiar, decât în baza unui ordin scris, dat de dirigintele de şantier.
Autoritatea contractantă are dreptul de a introduce în timpul executării lucrărilor, în antemăsurători sau programul de lucru, modificările ce le-ar socoti necesare, să mărească sau să micşoreze cantităţile de lucrări.
Autoritatea contractantă va încheia contractul în funcţie de alocaţiile bugetare anuale şi îşi rezervă dreptul de a prelungi durata contractului sau de a renunţa la obiecte/categorii de lucrări achiziţionate dacă acestea depăşesc capacităţile de plată sau de a achiziţiona şi alte lucrări similare investiţiei, dacă intervin modificări ca urmare a unor alte priorităţi ale Ministerului Apărării Naţionale.
Antreprenorul va lua cele mai serioase măsuri de pază pentru prevenirea incendiilor de pe şantierul lucrării, fiind răspunzător de toate pagubele ce s-ar aduce, atât şantierului, cât şi construcţiilor învecinate din cauza incendiilor ce ar lua naştere din lipsa acestor măsuri.
Antreprenorul este responsabil de ordinea printre lucrătorii săi. El este obligat a lua toate măsurile şi a realiza toate dispozitivele necesare astfel ca lucrătorii săi şi toţi cei care activează pe şantier, sa fie feriţi de accidente. Pentru orice accident survenit pe şantier, în timpul şi din cauza naturii lucrărilor, antreprenorul rămâne singurul responsabil, atât faţă de familia accidentaţilor, cât şi faţă de autorităţi. Antreprenorul va ajuta întotdeauna autorităţile publice în cercetările ce le-ar avea pe şantier. Antreprenorul va menţine curăţenia şi ordinea pe şantier şi va veghea la respectarea condiţiilor elementare de igienă necesare unui şantier.
Îndată după terminarea lucrărilor de demolare, în urma solicitării scrise făcute de către antreprenor, se va proceda la recepţia lucrărilor de către o comisie numită de beneficiar. Această recepţie se va face consemnându-se rezultatul într-un proces verbal de demolare.
În oferta financiară vor fi incluse toate cheltuielile necesare execuţiei şi definitivării lucrărilor.