1. Începând cu 1 ianuarie 2020, societăţile ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe piaţă reglementată, au obligaţia să transmită toate rapoartele financiare anuale într-un format de raportare electronic unică implementată de ESMA, adică ESEF (European Single Electronic Format, conform Directivei privind Transparenţa (2004/109/CE).
Având în vedere că SNTGN Transgaz S.A. (Transgaz) intră sub incidenţa aplicării Directivei ...
1. Începând cu 1 ianuarie 2020, societăţile ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe piaţă reglementată, au obligaţia să transmită toate rapoartele financiare anuale într-un format de raportare electronic unică implementată de ESMA, adică ESEF (European Single Electronic Format, conform Directivei privind Transparenţa (2004/109/CE).
Având în vedere că SNTGN Transgaz S.A. (Transgaz) intră sub incidenţa aplicării Directivei (UE) 2004/109/CE şi a legislaţiei naţionale, în vederea conformării cu legislaţia europeană şi legislaţia naţională aplicabilă, are obligaţia să transmită toate rapoartele financiare anuale într-un format de raportare electronic unică implementată de ESMA, adică ESEF (European Single Electronic Format).
Regulamentul delegat al Comisiei (EU) 2018/815 (denumit în continuare RTS privind ESEF) specifică formatul unic de raportare electronică (ESEF) în care se întocmesc toate rapoartele financiare anuale începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar 2020, acesta intra în vigoare la 18 iunie 2019 şi a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 29 mai 2019.
Pentru a veni în ajutorul emitenţilor care vor raporta în acest format, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (European Securities and Markets Authority -ESMA) a finalizat un manual de implementare a limbajului ESEF, care poate fi consultat pe site-ul ESMA (link-uri: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma32-60-254_esef_reporting_manual.pdf.pdf; https://asfromania.ro/supraveghere/supraveghere-capital/european-single-electronic-format-esef)
Menţionăm câteva cerinţe ale ESEF care necesita a fi implementate şi respectate aşa cum sunt specificate detaliat in ESEF "Manual de raportare" :
- Toate rapoartele financiare anuale trebuie să fie pregătite în limbajul xHTML sau Extensible Hypertext Markup Language. (Precizare: xHTML face parte din familia limbajelor de marcare XML şi extinde versiunile limbajului Hypertext Markup, utilizat în mare măsură, în limba în care sunt formulate paginile web. Este citibil de om şi nu este necesar un mecanism de randare, deoarece poate fi afişat în browserele de internet standard).
- Rapoartele financiare anuale care conţin situaţii financiare consolidate IFRS trebuie marcate cu ajutorul etichetelor XBRL. (Precizare: XBRL sau limbajul eXtensible Business Reporting este un standard internaţional deschis şi, prin urmare, non-proprietate, pentru raportarea afacerilor digitale, gestionat de un consorţiu global nonprofit, XBRL International (https://www.xbrl.org/the-standard/what/ixbrl/). Una dintre caracteristicile sale esenţiale este aceea că permite analiza bazată pe software, este bine stabilită şi este utilizată într-o serie de jurisdicţii şi este în prezent singura limbă de marcare adecvată pentru situaţiile financiare).
- Etichetele XBRL trebuie încorporate în documentul xHTML utilizând Inline XBRL. (Precizare: Etichetarea înseamnă atribuirea la datele financiare a celui mai adecvat element ales dintr-o taxonomie).
- Taxonomia care trebuie utilizată este taxonomia ESEF
Pentru a putea realiza un echilibru între comparabilitate şi acurateţea datelor prezentate, atunci când se creează un element taxonomic extins specific pentru entitate, ESEF impune, de asemenea, ca elementele taxonomiei extinse să fie ancorate la elementul de taxonomie de bază care are cel mai apropiat sens contabil. : Ancorarea înseamnă a crea o "legătură", printr-o relaţie XBRL. Această cerinţă se datorează necesităţii de a oferi utilizatorilor finali o mai bună înţelegere a semnificaţiei elementelor de extindere şi de a facilita utilizarea lor în analiza datelor pe scară largă. Manualul de raportare ESEF oferă câteva exemple concrete de extensii şi de ancorare, inclusiv îndrumări atât pentru cei care pregătesc, cât şi pentru furnizorii de software.
2. Cerinţe specifice privind serviciul de consultanţă contabilă :
a) Cerinţe privind expertiza necesară pentru prestarea serviciului de consultanţă contabilă
• Foarte bune cunoştinţe privind Standardele Internaţionale de Raportare (IFRS);
• Foarte bune cunoştinţe privind cerinţele ESEF;
• Experienta relevanta in domeniu la nivel de grup sau de entitatea din România;
• Deţinerea unui program informatic, sau acces la un program informatic specializat conform cerinţelor ESMA.
b) Cerinte privind prestarea serviciului de etichetare a Situaţiilor Financiare:
• Reconcilierea părţilor relevante din situaţiile financiare cu nouă taxonomie ESEF;
• Identificarea etichetelor relevante pentru fiecare linie din situaţiile financiare ce urmează a fi etichetata;
• Etichetarea situatiilor financiare utilizând un program informatic specializat;
• Emiterea unui fişier word in format xHTML care contine situaţiile financiare etichetate in conformitate cu regulile ESEF;
• Emiterea unui fişier pdf care contine informatiile etichetate împărţite pe 2 pagini:
o Prima pagina va conţine situaţiile financiare, preluate din documentul Word etichetat, unde toate pozitiile etichetate sunt marcate cu numere de referinta.
o A doua pagina va include o lista de etichete urmate de numere de referinţe. Aceasta abordare permite conectarea unei poziţii specifice din situatiile financiare la o eticheta relevanta, precum si la descrierea acesteia;
o Fisierul etichetat trebuie sa conţină toate validarile necesare conform cerinţelor ESEF.
c) Cerinţe privind programul informatic utilizat pentru prestarea serviciului de raportare electronică:
1. Cerinţe generale
Sistemul va asigura respectarea prevederilor conform Directivei 2004/109 / CE din 15 Decembrie 2004 privind armonizarea obligaţiilor de transparenţă în ceea ce priveşte informaţia referitoare la emitenţii ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi de modificare a Directivei 2001/34/CE, precum şi acte delegate în temeiul prezentei Directive cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru reglementarea formatului unic de raportare electronică (ESEF).
2 Cerinţe funcţionale:
Sistemul informatic va avea următoarele funcţionalităţi:
- Sistemul informatic trebuie sa conţină taxonomia în limba română;
- Taxonomia ESEF inclusă trebuie sa fie actualizată cu ultima variantă de taxonomie ESEF;
- Posibilitatea păstrării etichetelor incluse în anul financiar precedent;
- Emiterea unui raport auditabil privind etichetarea Situaţiilor Financiare ( in limba română şi daca este necesar şi în limba engleză pentru etichetări);
- Funcţionalităţi de validare a Situaţiilor Financiare etichetate.