"Serviciu de asigurare a răspunderii civile profesionale – încheierea poliţei de asigurare pentru malpraxis medical"
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare , unităţile sanitare publice sau private, în calitate de furnizori de servicii medicale, răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse as...
"Serviciu de asigurare a răspunderii civile profesionale – încheierea poliţei de asigurare pentru malpraxis medical"
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare , unităţile sanitare publice sau private, în calitate de furnizori de servicii medicale, răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse asistaţilor în activitatea de prevenţie, diagnistic sau tratament. Malpraxisul, definit ca eroare profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implică răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de servicii medicale, sanitare şi farmaceutice. Răspunderea implică instituţia în situaţia în acre prejudiciile sunt consecinţa infecţiilor asoicate asistenţei medicale folosite în mod abuziv (şi care nu a fost reparată), folosirii materialelor sanitare, după expirarea perioadei de garanţie sau atermenului de valabilitate a acestora, sau acceptarea acestora fără asigurarea prevăzută de lege, în plus, spitalele răspund în condiţiile legii civile şi pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, în solidat cu acesta.
Totodată, unităţile sanitare furnizoare de servicii medicale, răspund civil şi pentru prejudiciile cauzate , în mod direct sau indirect, pacienţilor, generate de nerecspectarea reglementărilor interne ale unităţii medicale.
În acelaşi timp art. 189 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şin completările ulterioare şi Ordinul CNAS nr. 346/2006 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea limitelor de asigurare pentru furnizorii care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, prevăd obligativitatea asigurării de răspundere civilă medicală, omisiunea încheierii asigurării de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legală cosntiuiund abatere disciplinară ce se sancţionează cu suspendarea dreptului de practică sau, după caz, suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
De asemenea, legea stipulează că asigurarea obligatorie face parte din categoria B clasa 13 de asigurări de răspundere civilă şi cuprinde toate tipurile de tratamente medicale ce se efectuează în gama de servicii medicale oferite de spital.
În cotextul celor prezentate, este necesar a se încheia şi pentru anul 2023 un contract de asigurare de răspundere civilă în limita minimă a echivalentului în lei al sumei de 500.000 Euro, cu daune morale de 150.000 Euro, conform art. 3.2. lit. A – d) din Ordinul CNAS nr. 346/2006 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea limitelor de asigurare pentru furnizorii care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.