Specificaţii tehnice:
Situaţia existentă:
Sectia de cale ferata Craiova-Calafat, componenta a Coridorului Orient/Est-Mediteranean, urmeaza a fi reabilitata, in acest moment realizandu-se revizuirea studiului de fezabilitate.
Avand in vedere ca urmatoarele imobile:
- Gara CFR Podari, Aleea Garii, sat Podari, comuna Podari,
- Gara CFR Salcuta, D.C.21, sat Salcuta, comuna Calopar,
- Gara CFR Segarcea, str. Ariilor, nr.1, or...
Specificaţii tehnice:
Situaţia existentă:
Sectia de cale ferata Craiova-Calafat, componenta a Coridorului Orient/Est-Mediteranean, urmeaza a fi reabilitata, in acest moment realizandu-se revizuirea studiului de fezabilitate.
Avand in vedere ca urmatoarele imobile:
- Gara CFR Podari, Aleea Garii, sat Podari, comuna Podari,
- Gara CFR Salcuta, D.C.21, sat Salcuta, comuna Calopar,
- Gara CFR Segarcea, str. Ariilor, nr.1, oras Segarcea,
- Gara CFR Portaresti, sat Portaresti, comuna Giurgita,
- Gara CFR Bailesti, str. Ana Ipatescu, municipiului Bailesti,
- Gara CFR Motatei, DJ 561A, sat Motatei Gara, comuna Motatei,
- Gara CFR Golenti, D.C. 66, sat Golenti, municipiul Calafat,
- Gara CFR Calafat, str. A.I. Cuza, nr.1, municipiul Calafat,
prezinta elemente istorice, arhitecturale si urbanistice de valoare, sunt susceptibile de a dobandi calitatea de monumente istorice si de a fi inscrise in Lista Monumentelor Istorice.
In conformitate cu art.14 din Legea nr.422/2001, republicata, privind protejarea monumentelor istorice, procedura de clasare in Lista Monumentelor Istorice, pentru bunurile imobile aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale se declanseaza din oficiu.
Din acest motiv se impune achizitionarea serviciului de intocmire a studiului istorico-arhitectural si fisa analitica de inventariere a imobilelor monumente istorice pentru statiile cf Podari, Salcuta, Segarcea, Portaresti, Bailesti, Motatei, Golenti si Calafat aflate pe sectia de circulatie Craiova-Calafat. Achizitia serviciului este necesara pentru respectarea prevederilor Legii nr.422/2001 republicată şi a Ordinului Ministrului Culturii şi Cultelor nr.2260 din 18 aprilie 2008 privind aprobarea Normelor metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj a promovat dosarul de clasare a imobilului în Lista Monumentelor istorice, conform atribuţiilor sale în domeniul inventarierii monumentelor istorice.
Art. 14 din Legea nr.422/2001 prevede următoarele: “Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor au obligatia de a comunica de îndata, proprietarului, titularului dreptului de administrare sau, respectiv, titularului altui drept real asupra bunului imobil declansarea procedurii de clasare sau de declasare. De la data comunicarii catre proprietar sau catre titularul altor drepturi reale a declansarii procedurii de clasare si pâna, la publicarea ordinului de clasare sau pâna, la comunicarea neclasarii, după, caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauza, i se aplica, regimul juridic al monumentelor istorice".
Cerinte tehnice:
1. Studiul istorico-arhitectural de declasare/clasare
Studiul istorico-arhitectural va cuprinde documentaţia conform Ordinului Ministrului Culturii şi Cultelor nr.2260 din 18 aprilie 2008 privind aprobarea Normelor metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice.
In cadrul studiului se vor identifica dacă există sau nu valori de patrimoniu; definirea si delimitarea zonelor de protectie, daca este cazul.
2. Fise analitice de inventariere imobile
Se vor intocmi conform OMCC nr. 2260/ 2008 - Anexa nr. 4: INSTRUCTIUNI de introducere a datelor în fişa analitică de inventariere.
Fisa analitica de inventariere a unui monument istoric, prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2260/2008, este realizata de catre un expert sau specialist atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, potrivit legii.
3. Alte cerinte obligatorii:
- Documentaţia se va realiza în cel puţin patru exemplare originale pentru fiecare imobil in parte. Documentatia se va preda atat pe suport de hartie, cat si magnetic.
- Prestatorul va asigura prezenta reprezentantilor sai la avizarile intermediare si/sau finale la Ministerul Culturii.
- In conformitate cu prevederile art. 14 din Ordinul MCC nr.2260/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de clasare si inventariere a monumentelor istorice, de aplicare a Legii nr.422/2011, pentru completarea dosarului de declasare/clasare este necesar intocmirea unui studiu istorico-arhitectural de catre un specialist atestat de Ministerul Culturii si Cultelor.
- Clasarea si inventarierea monumentelor istorice se realizeaza potrivit dispozitiilor Legii nr.422/2001 privind protejarea monumetelor istorice, republicata, si ale normelor metodologice din Ordinul MCC nr.2260/2008 emis de Ministerul Culturii si Cultelor, cu avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
Nota: se vor asigura de catre beneficiar, în limita posibilităţilor, copii planuri, relevee, copii acte de proprietate, copii documente cadastrale pentru fiecare obiectiv, date si informatii specifice domeniului CFR, dacă există în arhiva SRCF Craiova.