În cadrul contractului, se doreşte stabilirea metodei de determinare a turbidităţii apei, prin elaborarea unui algoritm de corelare a datelor care caracterizează sedimentele în suspensie. În acest scop se vor executa determinări ale cantităţii de sedimente în suspensie, aflate în apa Dunării, în condiţii hidrologice diferite, care să fie exprimate atât în concentraţie volumetrică (µl/l) cât şi în concentraţie masică (µg/l),...
În cadrul contractului, se doreşte stabilirea metodei de determinare a turbidităţii apei, prin elaborarea unui algoritm de corelare a datelor care caracterizează sedimentele în suspensie. În acest scop se vor executa determinări ale cantităţii de sedimente în suspensie, aflate în apa Dunării, în condiţii hidrologice diferite, care să fie exprimate atât în concentraţie volumetrică (µl/l) cât şi în concentraţie masică (µg/l), necesare evaluării proceselor de transport de sedimente şi rate de sedimentare, identificate în zonele critice de navigaţie.
Contractul constă în executarea următoarelor servicii:
- transportul recipientelor de la bordul navei AFDJ la laborator;
- prelucrarea probelor de apă şi determinarea masei sedimentelor prin cântărire, completarea fişelor tehnice ale probelor şi elaborarea algoritmul de corelare a rezultatelor măsurătorilor de turbiditate, exprimate în concentraţie volumetrică, cu rezultatele prelucrării probelor în laborator, prin determinarea masei sedimentelor, rezultate prin cântărire, după separarea acestora prin metode specifice. Din fiecare punct de prelevare, de pe fiecare verticală de sondaj, vor fi prelevate patru probe, pentru reproductibilitatea rezultatelor. Sunt estimate 4 campanii de prelevare probe. În funcţie de adâncimea apei la momentul prelevării, numărul minim este de 144 de probe iar numărul maxim de este de 240 de probe.
- Elaborarea unui algoritm de transformare a datelor de turbiditate, determinate din măsurătorile cu difractometrul laser, în date care reprezintă masa sedimentelor în suspensie, exprimată în concentraţie masică (µg / litru).
Studiile de laborator constau în execuţia următoarelor activităţi;
- Separarea sedimentelor prin procedee de filtrare, uscare în etuva, centrifugare sau sedimentare;
- Separarea sedimentelor pe diferite tipuri, prin stabilirea diferitelor fracţii funcţie de granulometrie;
- Determinarea masei sedimentelor;
- Completarea fişelor pentru fiecare probă de sedimente.
Fişele tehnice ale probelor vor conţine informaţii minime de tipul, numărul probei, poziţia şi adâncimea punctului de prelevare, data la care a fost prelevată proba, temperatura apei, concentraţia volumetrică, distribuţia granulometrică, masa sedimentelor etc.
În final se va elabora un algoritm de transformare a datelor de turbiditate, determinate din măsurătorile cu difractormetrul laser, în date care reprezintă masa sedimentelor în suspensie, exprimată în concentraţie masică (µg/l). Utilizarea acestui algoritm va permite în viitor estimarea rapidă a masei sedimentelor în suspensie şi calculul capacităţii de transport a apei, precum şi estimarea ratei de sedimentare, pornind de la rezultatele obţinute din măsurătorile executate cu difractometrul laser LISST, fără a mai cântări probele în laborator.