Conform Caietului de sarcini CA CR 30812
Procesul de testare psihologica va avea ca principiu de baza raportarea rezultatelor evaluarii insusirilor psiho-aptitudinale ale subiectului la standardele stabilite prin psihoprofesiogramele elaborate pentru principalele categorii ocupationale din CNE Cernavoda. Psihoprofesiogramele existente (pentru 16 categorii ocupationale) vor fi verificate si actualizate anual de catre prest...
Conform Caietului de sarcini CA CR 30812
Procesul de testare psihologica va avea ca principiu de baza raportarea rezultatelor evaluarii insusirilor psiho-aptitudinale ale subiectului la standardele stabilite prin psihoprofesiogramele elaborate pentru principalele categorii ocupationale din CNE Cernavoda. Psihoprofesiogramele existente (pentru 16 categorii ocupationale) vor fi verificate si actualizate anual de catre prestator astfel incat acestea sa reflecte cu acuratete modificarile intervenite in structura elementelor avute in vedere la elaborarea acestora (cerintele / sarcinile posturilor, riscurile asociate locurilor de munca, valorile organizatiei, structura grupurilor de lucru, alte elemente specifice activitatii unitatii).
Pentru colectarea informatiilor necesare procesului de verificare si actualizare a psihoprofesiogramelor, prestatorul va proceda la:
- analiza cerintelor / sarcinilor posturilor inscrise in fisele de post;
- analiza riscurilor asociate posturilor, care sunt inscrise in Fisele de expunere la riscuri profesionale existente la beneficiar ;
- observarea locurilor de munca;
- intervievarea conducatorilor locurilor de munca;
- alte actiuni specifice, in limita procedurilor aplicabile din centrala.
Bateriile de teste utilizate vor fi diversificate, adecvate si reprezentative pentru principalele categorii ocupationale existente in cadrul CNE Cernavoda si vor asigura transparenta, reproductibilitatea si obiectivitatea procesului de testare psihologica. Metodele şi tehnicile de testare utilizate trebuie să conducă la rezultate a căror valorificare să permită atingerea, cel puţin, a următoarelor obiective ale procesului:
• Prevenirea angajării în cadrul CNE Cernavoda a unor persoane care, prin caracteristicile lor comportamentale, direct sau în condiţiile unor factori favorizanţi, ar putea pune în pericol securitatea centralei, a mediului şi a personalului, respectiv identificarea în timp util cu ocazia examinarilor periodice a modificărilor caracteristicilor comportamentale ale personalului angajat, care ar putea conduce la efectele de mai sus.
• Evitarea erorilor de selecţie personal concretizate în angajarea unor persoane ale căror caracteristici psiho-aptitudinale sunt incompatibile cu cerinţele/sarcinile postului sau cu caracteristicile psihologice ale membrilor grupurilor de lucru în care trebuie să fie integrate.
• Evaluarea competenţelor şi comportamentelor personalului aflat pe posturi de conducere/şefi de compartimente sau inclus în programe de succesiune pentru astfel de posturi, în vederea implementării unor programe adecvate de pregătire a acestui personal.
Urmatoarele competenţe/comportamente considerate de achizitor ca fiind esenţiale pentru ocuparea unui post de conducere/şef de compartiment vor fi evaluate prin metode si tehnici psihologice:
• Capacitatea de a conduce în siguranţă;
• Capacitatea de a atinge obiectivele stabilite;
• Capacitatea de a lucra în echipă;
• Capacitatea de a face faţă şi de a susţine schimbarea;
• Capacitatea de a comunica eficient;
Capacitatea de realizare, punere în valoare a potenţialului echipei.