Imobilul de locuinţe situat în Bd. Carol I nr. 63, sector 1, se regăseşte în Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, încadrate în clasa I de risc seismic; conform Codului de evaluare antiseismică P100-3/2008, din clasa RsI "fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime". Încadrarea în clasa de risc seismic a avut la b...
Imobilul de locuinţe situat în Bd. Carol I nr. 63, sector 1, se regăseşte în Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, încadrate în clasa I de risc seismic; conform Codului de evaluare antiseismică P100-3/2008, din clasa RsI "fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime". Încadrarea în clasa de risc seismic a avut la bază expertiza tehnică realizată în 1993 de expert tehnic MLPAT prof. dr. ing. N. Tudose.
Imobilul nu figurează în Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti însă, conform PUZ Zone Construite Protejate, se află situat în Zona protejată nr. 05–bulevardul "haussmannian" Carol, subzona Cp1b, unde “orice intervenţie pentru restaurarea clădirilor existente (inclusiv prin măsurile de consolidare a structurilor), se va păstra sau se va reveni la arhitectura iniţială a faţadelor". Imobilul construit în 1937 este o clădire S+P+5E+M, însumează 15 apartamente şi face parte din grupa de construcţie B1 categoria de construcţie "b". Suprafaţa construită pe nivel cca 256 mp, suprafaţa construită desfăşurată 2.024 mp, înălţimea totală a clădirii 25.60 m. Situaţia juridică a terenului este de "proprietate privată". Apartamentele au câte 2, 3 şi 4 camere cu confort deosebit şi suprafeţe foarte mari cu o arhitectură veche, bowindow la faţada principală, balcoane mici şi cochete. Se apreciază că, prin dimensiunile încăperilor şi prin natura finisajelor, clădirea dispune de un grad de confort ridicat.
Conform Studiului de fezabilitate, clădirea se încadrează în clasa de importanţă III - clădiri de importanţă normală, conform P100-92 şi categoria de importanţă C, conform HG nr. 766/1997.
Clădirea a fost supusă acţiunii a patru seisme foarte puternice: 1940, 1977, 1986 şi 1990. Cutremurul din 1977 a provocat avarii atât la elementele structurale (stâlp la subsol cu beton strivit, se văd armăturile longitudinal şi etrierii), cât mai ales la cele nestructurale (fisuri în zidărie, desprinderi ale panourilor de zidărie structurale, fisuri în X). De asemenea, trebuie menţionat că s-au descoperit elemente structurale cu defecţiuni importante (dislocări de beton la un stâlp şi stâlpi şi grinzi cu zone în care se văd armatura longitudinală şi etrierii, la subsol).
Soluţia de intervenţie/consolidare este prevăzută la Cap. 3.1. din caietul de sarcini.
În sensul celor de mai sus, este necesară revizuirea documentaţiilor existente pe baza cerinţelor prevăzute în caietul de sarcini nr. 1326/27.02.2020 elaborat de Serviciul Tehnic din cadrul autorităţii contractante şi informaţiilor cuprinse în documentaţiile existente – expertiza tehnică elaborată în anul 1993, studiul de fezabilitate elaborat în anul 2008 şi DTAC + DT + DE elaborate în anul 2009, puse la dispoziţie de autoritatea contractantă şi parte integrantă din documentele achiziţiei.