Culă Cioabă-Chinţescu este clasată, la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, ca monument istoric şi de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Gorj, cu codul GJ-II-m- A-09392.
Construcţia a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă (1829, 1838, 1894, 1903, 1904, 1908, 1912, 1934, 1940, 1945, 1977, 19...
Culă Cioabă-Chinţescu este clasată, la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, ca monument istoric şi de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Gorj, cu codul GJ-II-m- A-09392.
Construcţia a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă (1829, 1838, 1894, 1903, 1904, 1908, 1912, 1934, 1940, 1945, 1977, 1986, 1990), cât şi din întreţinerea deficitară în timp.
În prezent tencuielile interioare şi exterioare sunt din mortar pe bază de var, învelitoarea este din şiţă de brad montată cu ocazia intervenţiei din 2020 de Ambulanţa pentru Monumente şi scările sunt placate cu scânduri (trepte + contratrepte), acestea fiind în trecut din grinzi de stejar, încastrate în masivul de zidărie.
Decoraţia exterioară este din panouri mari dreptunghiulare, câte unul de fiecare latură la nivelul etajului I şi din mici panouri pătrate cu colţuri rotunjite spre interior, care decorează parapetul cerdacului, câte două de fiecare arcadă. Această succesiune de panouri delimitează registrele faţadelor pentru fiecare nivel.
în consecinţă, din descrierile făcute de proiectanţi şi expertul tehnic imobilul este în stare de colaps ca urmare a exploatării necorespunzătoare.
Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la exteriorul construcţiei sunt:
- fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, în parapeţi şi în buiandrugi;
- fisuri şi crăpături în pereţii structurali de zidărie;
- dislocări şi desprinderi ale zidăriilor arcelor cerdacului;
- cărămizi lipsă, ciobite, macerate;
- zone cu tencuială căzută, puternic degradată sau chiar în pericol de prăbuşire, ceea ce a expus zidăria la infiltraţii de apă din exterior şi la fenomenul de îngheţ-dezgheţ;
- zone de tencuială cu reparaţii necorespunzătoare realizate cu mortar pe bază de ciment portland;
- tencuieli cu mortar de ciment;
- trotuarul este neetanş şi degradat.
Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la interiorul construcţiei sunt:
- fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, parapeţi şi buiandrugi;
- fisuri şi crăpături în pereţii structurali. Peretele dintre cameră şi cerdac este puternic fracturat, în fracturi au fost introduse pene de lemn;
- pereţi structurali afectaţi de umiditate;
- planşeul de peste etajul 1 nu are tăvănuială şi podină;
- grinzile de lemn ale planşeelor sunt puternic afectate de umiditate şi de atac xilofag.
Din punct de vedere al gradului de afectare, corpul principal se încadreaza in gradul 3 de afectare "constructii afectate" - fisuri mici şi mari, inclinate, verticale şi orizontale in elementele structurale; prăbuşiri de coşuri, atice sau calcane; deplasari de pe reazeme ale grinzilor de planşeu; deplasarea sau prabuşirea acoperi ului).
Din punct de vedere al gradului de afectare structurala R2 = 45 (max. 100 - corespunzator unei constructii noi) constructia se incadreaza in clasa de risce seismic RS II (clasa de rise din care fac parte cladirile cu susceptibilitate de prabuşire, totala sau parţiala, la actiunea cutremurului de proiectare corespunzator Starii Limita Ultime, care pune in pericol siguranta utilizatorilor, dar la care prabuşirea totala sau parţiala este putin probabila).
In momentul de fata, obiectivul nu dispune de instalatie electrica interioara de iluminat şi prize, de instalatie IPT, de nici un fel de instalatie de incalzirei de nici un fel de instalat
Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 10. Orice solicitare de clarificări trebuie transmisă în SEAP/SICAP. În cazul în care se vor solicita clarificări în termenul precizat mai sus (10 zile înainte de data limita de depunere a ofertelor), autoritatea contractantă va răspunde în mod clar şi complet tuturor solicitărilor de clarificări/informaţii suplimentare în a 7-a zi înainte de data limită stabilită pentru depunerea ofertelor.