Cetatea Şinteu Piatra Şoimului, azi în ruine, este situată pe o stâncă la cca 5 km nord de oraşul Aleşd, în Munţii Plopişului. Pe jos, din Aleşd se poate ajunge la cetate în aproximativ 2 ore, trecând prin satul Peştiş şi apoi urmărind drumul forestier ce urcă pe valea Şoimului – pârâu ce izvorăşte din Munţii Plopişului.
Ruinele Cetăţii Şinteu (Piatra Şoimului) - se află la 4,5 kilometri de centrul localităţii în care se g...
Cetatea Şinteu Piatra Şoimului, azi în ruine, este situată pe o stâncă la cca 5 km nord de oraşul Aleşd, în Munţii Plopişului. Pe jos, din Aleşd se poate ajunge la cetate în aproximativ 2 ore, trecând prin satul Peştiş şi apoi urmărind drumul forestier ce urcă pe valea Şoimului – pârâu ce izvorăşte din Munţii Plopişului.
Ruinele Cetăţii Şinteu (Piatra Şoimului) - se află la 4,5 kilometri de centrul localităţii în care se găsesc, Peştiş, pe malul Văii Secătura şi la 4 kilometri de Aleşd, aceasta fiind amplasată pe un pinten de calcar cu cota de altitudine de 484 metri. Cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII - lea, fiind menţionată pentru prima dată într-un document din anul 1306. De asemenea, cetatea a fost centrul unui întins domeniu feudal, care în secolul XIV se întindea până dincolo de Cetatea Bologa (zona Huedin), în perioada 1658 - 1660 aceasta aflându-se în posesia domnului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab. Patru secole mai târziu, în anul 1711, trupele imperiale austriece au aruncat în aer Cetatea Piatra Şoimului, astfel încat, în prezent, aceasta se prezintă doar sub forma unor ruine. În plus, în Peştera de sub Cetatea Piatra Şoimului au fost găsite fragmente de ceramică neolitică şi piese scheletice ale rinocerului lânos.
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea cetăţii Şinteu – Piatra Şoimului în vederea reinserţiei în viaţa comunităţii, în circuitul turistic, întăririi valenţelor coezive ale obiectivului de patrimoniu, stimulării efectului de spillover generat asupra dezvoltării locale şi creşterii numărului de vizitatori.
Obiectul specific: includerea obiectivului în “Ruta cetăţilor".
Pentru introducerea in circuitul turistic a cetăţii sunt necesare o serie de activitati de reabilitare amenajare si dotare:
1. Degajarea de pamant, sub supraveghere arheologica, a cetăţii in vederea valorificarii posibilelor vestigii neidentificate pana in prezent.
2. Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor in vederea redarii acestuia circuitului turistic.
3. Amenajarea cetăţii si a drumului de vizitare in vederea cresterii atractivitatii turistice.
4. Realizarea de marcaje in vederea facilitarii accesului si informarii vizitatorilor in cadrul cetăţii.
Adresa obiectivului de investitie: 415102 sat Peştiş str. Valea de Şinteu, CF 101735, nr. Cad 101735.
Zona protejata - Sit arheologic.
Obiectivul constituie un sit arheologic de importanţă locală, având codul LMI: BH-I-s-B-00988.
Obiectivul este înregistrat la poziţia nr. 96 din Lista monumentelor istorice 2015 – judeţul Bihor, publicată în MO partea I, nr. 113 bis/15.02.2016 ca monument de arhitectură – sit arheologic - având codul LMI BH-I-s-B-00988, unde BH reprezintă acronimul judeţului Bihor, I – reprezintă faptul că obiectivul este un monument de arheologie; s- reprezentând sit arheologic; B- monument de interes local
Termenul pana la care operatorii economici pot solicita clarificari, in conformitate cu prevederile art.160 alin. (1) din Legea 98/2016 este de 10 zile inainte de data limita de depunere a ofertelor stabilita pentru transmiterea solicitarilor de clarificari. Autoritatea contractanta va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificari/informatiilor suplimentare (daca acestea au fost primite in termen), in conformitate cu prevederile art.161 din Legea 98/2016 cu 6 zile inainte de data stabilita pentru depunerea ofertelor.