Aeroportul Internaţional Timisoara este certificat ca aeroport internaţional în urma evaluării îndeplinirii cerinţelor prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 791/2009.
Una dintre cerinţele din HG nr. 791/2009 prevede ca "Pentru controlul de securitate, autorităţile cu atribuţii în acest sens utilizează echipamente specializate."
Echipamentele de securitate trebuie să deţină certificate de securitate radiologică, emise de Co...
Aeroportul Internaţional Timisoara este certificat ca aeroport internaţional în urma evaluării îndeplinirii cerinţelor prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 791/2009.
Una dintre cerinţele din HG nr. 791/2009 prevede ca "Pentru controlul de securitate, autorităţile cu atribuţii în acest sens utilizează echipamente specializate."
Echipamentele de securitate trebuie să deţină certificate de securitate radiologică, emise de Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
În aplicarea prevederilor de la pct. 12 - Echipamente de securitate, din Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 300/2008 şi de la pct. 12.0 din Anexa la Regulamentul (UE) nr. 2015/1998, măsurile privind echipamentele de securitate se aplică de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Serviciul Român de Informaţii, aeroport, agentul abilitat cargo, transportatorul aerian care are statutul de agent abilitat sau furnizorul abilitat de provizii de bord, conform responsabilităţilor ce le revin, prevăzute în Programul Naţional de Securitate Aeronautică. PNSA este un document clasificat "Secret de Serviciu", aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1193/2012.
Verificările de rutină ale fiecărui echipament de securitate se efectuează în conformitate cu prevederile PNSA şi ale precizărilor producătorului de echipamente (CONOPS)
AACR este abilitată să efectuează teste pentru a verifica dacă echipamentele de securitate aflate în operare corespund standardelor şi cerinţelor prevăzute la pct. 12 din Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 300/2008, la pct. 12 din Anexa la Regulamentul (UE) nr. 1998/2015 şi la pct. 12 din Anexa la Decizia C 8005/2015 a Comisiei.
Echipamentele de securitate trebuie să funcţioneze la standardele de performanta certificate de producător si aprobate de instituţiile naţionale si internaţionale, pe întreaga durata normala de funcţionare.
Operaţiunile de întreţinere, operaţiunile de reparaţii, operaţiunile de verificare cat si operaţiunile de testare trebuie aplicate permanent, printr-un program de mentenanţă stabilit în concordanţă cu instructiunile producătorului.
Nerespectarea cerintelor de mentenanta a echipamentelor de securitate, in conformitate cu prevederile legale descrise anterior, duce implicit la pierderea autorizatiilor de functionare a acestora. In lipsa acestor autorizari se supenda activitatea de control de securitate si in consecinta se revoca certificarea ca aeroport international emisa in baza HG 791/2009.
Entitatea contractanta intentioneaza sa achizitioneze servicii de mentenanta a echipamentelor pentru control de securitate, in conformitate cu Memoriul justificativ nr. 1843/13.05.2024 si Caietul de sarcini anexat, intocmite de catre Directia Securitate.
Echipamentele pentru care urmeaza sa se achizitioneze serviciile de mentenanta pentru urmatoarele 12 luni sunt urmatoarele:
Detector de urme de explozibili – ETD – Nuctech TR2000DC - 4 buc.
Detector de explozibili lichizi – LEDS – Nuctech RT100EB - 3 buc.
Sistem de detectie explozibili pentru bagajele de cala – EDS standard 3 – Nuctech XT2100HS - 2 buc.
Sistem de detectie explozibili pentru bagajele de cabina – EDSCB – Nuctech Kylin + ATRS Nuctech KeyLine - 7 buc.
Echipamente de scanare RX Dual-View pentru bagaje de cabina si cala Nuctech CX100100DB - 4 buc.
Echipamente de scanare RX Dual-View pentru marfuri si posta - Nuctech CX150180D - 1 buc.
Operatorii economici interesati pot transmite solicitarile de clarificari cu 7 zile inainte de data limita de depunere a ofertelor in SEAP la sectiunea Solicitari de clarificare/Intrebari. Entitatea contractanta va raspunde doar la solicitarile de clarificari adresate de operatorii economici pana la termenul limita stabilit. Termenul limita pana la care entitatea contractanta va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificare/informatiilor suplimentare este in a 4-a zi inainte de data limita de depunere a ofertelor.