Prin aşezarea sa geografică, o mare parte a Judeţului Vâlcea este afectată de alunecări de teren. Datorită dezvoltării sale economice, respectiv a obiectivelor industriale, turistice care s-au dezvoltat în Judeţul Vâlcea, riscul material sau uman în cazul producerii alunecărilor de teren este semnificativ. De aceea, pentru cuantificarea acestuia se vor realiza studii de specialitate în unele din localităţile cele mai afecta...
Prin aşezarea sa geografică, o mare parte a Judeţului Vâlcea este afectată de alunecări de teren. Datorită dezvoltării sale economice, respectiv a obiectivelor industriale, turistice care s-au dezvoltat în Judeţul Vâlcea, riscul material sau uman în cazul producerii alunecărilor de teren este semnificativ. De aceea, pentru cuantificarea acestuia se vor realiza studii de specialitate în unele din localităţile cele mai afectate din judeţ, cum ar fi: studii geologice, geomorfologice, tectonice, climatice, hidrologice, hidrogeologice şi de precipitaţii.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 575/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a V-a - zone de risc natural, zonele de risc natural sunt areale delimitate geografic, în interiorul cărora există un potenţial de producere a unor fenomene naturale distructive, care pot afecta populaţia, activităţile umane, mediul natural şi cel construit şi pot produce pagube şi victime umane.
În zonele de risc natural, delimitate geografic şi declarate conform legii, se instituie măsuri specifice privind prevenirea şi atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor, care se cuprind în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, constituind totodată şi baza întocmirii planurilor de protecţie şi intervenţie împotriva dezastrelor. Delimitarea geografică a zonelor de risc natural se bazează pe studii şi cercetări specifice elaborate de instituţii specializate, materializate prin hărţi de risc natural avizate de organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale competente, potrivit legii.
Declararea unui areal ca zonă de risc natural se face prin hotărâre a consiliului judeţean, în baza hărţilor de risc natural.
Pentru alunecări de teren, metodologia de elaborare şi conţinutul hărţilor de risc natural a fost stabilită prin Hotărârea Guvernului României nr. 447/2003, iar cea de finanţare de la bugetul de stat prin Hotărârea Guvernului României nr. 932/2007.
Scopul realizării studiilor riscurilor la alunecare constă în identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse hazardului la alunecare, cuantificarea riscului la alunecare şi stabilirea unor strategii de măsuri pentru prevenirea şi atenuarea efectelor alunecărilor de teren.
Autoritatea contractantă va raspunde la eventualele solicitări de clarificari, cu 3 zile inaintea datei limită de depunere a ofertelor, în condiţiile în care operatorii economici pot solicita clarificari, în termenul prevazut la sectiunea I.3.