Municipiul Bistriţa este beneficar al contractului de finanţare nr. 500/22.05.2020 aferent Proiectului "Bistriţa 2030", finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Obiectiv Specific 2.1.: Introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanţă cu SCAP, Cererea de proiecte POCA/661/2/1 (CP13/2019 pentru regiunile mai pu...
Municipiul Bistriţa este beneficar al contractului de finanţare nr. 500/22.05.2020 aferent Proiectului "Bistriţa 2030", finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Obiectiv Specific 2.1.: Introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanţă cu SCAP, Cererea de proiecte POCA/661/2/1 (CP13/2019 pentru regiunile mai puţin dezvoltate).
Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) este finanţat prin Fondul Social European (FSE), în cadrul obiectivului tematic nr.11 Consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice şi a părţilor interesate şi eficienţa administraţiei publice (OT 11) şi îşi propune să consolideze capacitatea administrativă a autorităţilor şi instituţiilor publice de a susţine o economie modernă şi competitivă.
Obiectivele proiectului sunt:
a)Lot 1 - Actualizarea Strategiei de dezvoltare locală a municipiului Bistrita (SIDU) pentru perioada 2010-2030 - SIDU
Strategia integrată de dezvoltare locală (SIDU) reprezintă cadrul pentru o viziune pe termen mediu şi lung asupra dezvoltării locale, în care domeniile de acţiune strategică sunt integrate şi se află în stare de complementaritate. Aceasta va reprezenta alături de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), baza strategică pentru fundamentarea proiectelor iniţiate la nivel local, pentru perioada de programare 2021-2027, fiind de asemenea un reper în definirea programelor de finanţare fundamentate de autorităţile naţionale, cât şi pentru autorităţi regionale/judeţene/locale sau potenţiali investitori publici sau privaţi.
Proiectul de planificare strategică la nivelul municipiului Bistriţa reprezintă un demers ambiţios şi dificil, dar foarte necesar. El este construit pe o metodologie riguroasă, bazată pe experienţa internaţională şi intenţionează să reunească eforturile tuturor persoanelor şi organizaţiilor interesate, urmărind atât o finalitate managerială cât şi una de implicare a comunităţii în luarea marilor decizii care o privesc. Proiectul de planificare strategică vizează definirea reperelor strategice de dezvoltare a comunităţii până în anul 2030.
b)Lot 2 - Actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al municipiului Bistrita
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Bistriţa (PMUD), a fost realizat în perioada 2015 - 2017 adaptat în conformitate cu ghidul orientativ pentru autorităţile contractante din România publicat de JASPERS.
De asemenea, în anul 2019, Municipiul Bistrita a încheiat un contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr.1370/ 2007 al Parlamentului şi Consiliului European, precum şi legislaţia naţională cu privire la transportul public local de călători.
Astfel, având în vedere că încă din anul 2019 au apărut informaţii (devenite certitudini în acest moment), despre necesitatea fundamentării proiectelor de mobilitate promovate pentru următoarea perioadă de programare cu ajutorul PMUD, precum şi modificările apărute în urma implementării parţiale a PMUD existent, este necesară o actualizare a acestui document programatic în vederea utilizării lui în exerciţiul financiar 2021 – 2027.
De asemenea, în 17 decembrie 2020, a fost adoptat Regulamentul de stabilire a cadrului financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027. Acesta prevede pentru UE-27 un buget pe termen lung al UE de 1074,3 miliarde EUR, inclusiv integrarea Fondului european de dezvoltare. Împreună cu instrumentul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde EUR, acest buget va permite UE să asigure în anii următori o finanţare fără precedent, în valoare de 1,8 mii de miliarde EUR, pentru a sprijini redresarea în urma pandemiei de COVID-19 şi priorităţile pe termen lung ale UE în diferite domenii de politică. Se aşteaptă ca majoritatea programelor sectoriale de finanţare ale UE să fie adoptate în prima parte a anului 2021, urmând să se aplice retroactiv de la începutul anului 2021.
Numarul de zile pana la care se pot solicita clarificari de catre operatorii economici, inainte de data limita de depunere a ofertelor : 6 zile. Autoritatea contractanta va raspunde la toate solicitarile de clarificari si/sau informatii suplimentare primite de la operatorii economici, in legatura cu documentatia de atribuire, cu 3 zile inainte de termenul limita de depunere a ofertelor.