În baza contractului care se va încheia, vor fi prestate servicii de elaborare a documentaţiei tehnico-economice faza Studiu de fezabilitate, în vederea implementării obiectivului de investiţii "Secţie Externă de Recuperare Medicală Ortopedie şi Traumatologie (balneofiziokineto terapie) în comuna Lovrin judeţul Timiş", conform Temei de proiectare nr. 34219 / 13091 / 14.06.2021.
Din punct de vedere tehnic, constructiv şi fun...
În baza contractului care se va încheia, vor fi prestate servicii de elaborare a documentaţiei tehnico-economice faza Studiu de fezabilitate, în vederea implementării obiectivului de investiţii "Secţie Externă de Recuperare Medicală Ortopedie şi Traumatologie (balneofiziokineto terapie) în comuna Lovrin judeţul Timiş", conform Temei de proiectare nr. 34219 / 13091 / 14.06.2021.
Din punct de vedere tehnic, constructiv şi funcţional – arhitectural acest obiectiv de investiţii va oferi pacienţilor săi tratamente de recuperare medicală pentru afecţiunile reumatologice, posttraumatice şi ortopedice. Consultaţiile şi evaluările vor fi realizate de medici specialişti de recuperare, iar tratamentele vor fi efectuate în condiţii de ambulatoriu internare de zi sau internare continuă .
Descrierea succintă a obiectivului de investiţii propus, din punct de vedere tehnic şi funcţional:
a) destinaţie şi funcţiuni;
Secţie Externă de Recuperare Medicală se va dota cu echipamente de ultimă generaţie de electroterapie (curenţi galvanici, curenţi de joasă şi medie frecvenţă), sonoterapie, magnetoterapie, laser, termoterapie, masaj terapeutic, bazine cu apă geotermală şi sală de kinetoterapie cu toate facilităţile necesare.
b) caracteristici, parametri şi date tehnice specifice, preconizate;
Se intenţionează realizarea unei construcţii pavilionare cu regim de înălţime P+1E respectiv P+M. Capacitatea secţiei va fi de 40 paturi cu dependinţele necesare programului propus prin tema de proiectare, care se vor împărţi în aproximativ 20 saloane (capacitatea unui salon fiind de 2 şi 3 paturi).
Din punct de vedere al personalului previzionat se propune: 2 medici, 2 asistenţi, 6 fizio-kineto terapeuţi, infirmiere personal auxiliar şi administrativ pentru internarea de zi, respectiv medici, asistenţi, infirmiere şi personal auxiliar organizaţi în gărzi.
c) durata minimă de funcţionare apreciată corespunzător destinaţiei/ funcţiunilor propuse
Secţia externă de recuperare va fi un centru mixt cu posibilitatea de internare atât de zi cât şi cu internare continuă, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Publice nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii din categoria celor programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită sau nu internare în regim continuu, respectiv pentru care nu se pot rezolva în regim ambulatoriu.
d) nevoi/ solicitări funcţionale specifice
Serviciul de fizioterapie şi recuperare medicală poate cuprinde în structura sa următoarele compartimente:
a. cultură fizică medicală (kinetoterapie);
b. electrofototerapie;
c. hidrotermoterapie;
d. masoterapie;
e. pneumoterapie;
f. psihoterapie şi terapie ocupaţională.
Pentru compartimentul de kinetoterapie (cultură fizică medicală) sunt necesare următoarele spaţii:
a. sală de gimnastică în grup (dimensionată pentru 10-12 persoane);
b. sală de gimnastică analitică (pentru 2-3 persoane);
c. sală de elongatii;
d. sală de terapie pe aparate;
e. anexe: camere pentru instructori, depozit de materiale, vestiare pentru pacienţi, separate pe sexe, grupuri sanitare.
Compartimentul de electrofototerapie se subâmparte pe unităţi în funcţie de tipurile de proceduri utilizate:
a. terapie cu curenţi de joasă frecvenţă sau ultrasunete;
b. terapie cu curenţi de frecvenţă medie;
c. terapie cu curenţi de înaltă frecvenţă;
d. terapie cu câmpuri electromagnetice;
e. fototerapie.
În general aplicarea procedurilor de electroterapie se face în boxe de câte un pat, cuplate mai multe în cadrul unui cabinet, care va avea prevăzut şi un spaţiu de lucru pentru personalul medical.
Procedurile cu curenţi de înaltă frecvenţă se izolează în încăperi distincte de celelalte proceduri; de asemenea, procedurile bazate pe câmpuri electromagnetice vor avea aparatele instalate în camere individualizate protejate corespunzător. Încăperea pentru ultraviolete va fi închisă şi controlată în ceea ce priveşte ozonarea aerului.
Compartimentul de electrofototerapie va mai cuprinde: camera de odihnă pentru personal, boxe de dezbrăcare pentru pacienţi şi grupuri sanitare.
În compartimentul de hidroterapie se grupează următoarele unităţi:
a. hidrotermoterapie;
b. hidroelectroterapie;
c. hidrokinetoterapie.
Unităţile de hidrokinetoterapie se amplasează împreună într-o sală mare, încălzită şi ventilată corespunzător, prevăzută la intrare cu filtre vestiar, closete şi duşuri pentru pacienţi, precum şi o cameră cu grup sanitar pentru instructori. Bazinele mari vor avea scări şi rampe comode pentru acces, balustrade de protecţie la exterior, balustrade de susţinere la interior.
Celelalte unităţi de hidroterapie se amplasează în spaţii compartimentate în boxe şi aranjate în serie, accesibile pe o parte pentru pacienţi (prin intermediul boxelor de dezbrăcare) şi deservite pe cealaltă parte de personalul specializat.
În cadrul compartimentului se mai prevăd: cameră de lucru şi odihnă pentru personal, depozit pentru lenjerie umedă dotat cu aparate de uscare, depozit pentru lenjerie curată, boxă pentru materiale de curăţenie.
Compartimentul de masoterapie se divizează în unitate pentru proceduri umede (duş - masaj, masaj subacval) şi unitate pentru proceduri uscate, astfel:
a. unitatea pentru proceduri umede se amplasează separat sau poate fi cuplată cu celelalte unităţi de hidroterapie;
b. unitatea pentru masaj uscat se amplasează de regulă între compartimentul de hidroterapie şi cel de cultură fizică medicală. Masajul uscat se execută în boxe individuaIe înseriate, pe lângă care se prevede o cameră de odihnă pentru maseuri cu grup sanitar şi duş.
În cadrul compartimentului de hidroterapie se mai prevăd staţii de lucru şi de odihnă pentru personalul medical, grupuri sanitare, boxe pentru lenjerie curată şi murdară, eventuale anexe tehnice pentru echipamente.
În zona accesului în serviciul de fizioterapie şi recuperare medicală se amplasează secretariatul de programare şi luare în evidenţă, cabinetele pentru medici de specialitate şi pentru asistentă - şefă, garderobă pentru pacienţii ambulatorii, vestiarele pentru personalul medical, depozitele de lenjerie şi cele pentru diferite produse farmaceutice necesare procedurilor.
Spaţiile de odihnă post tratament pentru pacienţi se pot amplasa centralizat (în zona intrării), pentru serviciile mici, sau pe grupe de compartimente, în cazul serviciilor amplu dezvoltate.
Amplasarea serviciului în cadrul centrului va asigura legăturile directe cu secţiile medicale de spitalizare (prin intermediul nodului de circulaţie verticală) şi cu zona de acces în sectorul ambulatoriului.
Nu se permite ca serviciul să fie traversat de căile de circulaţie generală ale spitalului.
Dacă serviciul are în componenţă un compartiment de hidroterapie este recomandabilă amplasarea lui la nivelul inferior (demisol sau parter), respectiv peste subsolul tehnic prin care se face distribuirea instalaţiilor şi vizitarea lor.
Se poate adopta şi amplasarea serviciului pe două niveluri, caz în care la nivelul superior se amplasează compartimentele uscate (electroterapie, pneumoterapie, cultură fizică medicală, psihoterapie), asigurându-se o circulaţie verticală proprie (scară) între cele două niveluri.
Autoritatea contractantă va răspunde tuturor solicitărilor de clarificare/informaţiilor suplimentare cu 4 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea ofertelor, în măsura în care solicitările de clarificări/ informaţii suplimentare au fost adresate în termenul prevăzut la punctul I.3), respectiv 6 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor.