Obiectivul general al proiectului îl constituie fundamentarea şi sprijinirea măsurilor de implementare ce vizează adaptarea structurilor, optimizarea proceselor şi pregătirea resurselor umane necesare îndeplinirii obligaţiilor asumate prin Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a Hotărârii Guvernului nr.846/2010 pentru aprobarea Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe te...
Obiectivul general al proiectului îl constituie fundamentarea şi sprijinirea măsurilor de implementare ce vizează adaptarea structurilor, optimizarea proceselor şi pregătirea resurselor umane necesare îndeplinirii obligaţiilor asumate prin Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a Hotărârii Guvernului nr.846/2010 pentru aprobarea Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, a Hotărării Guvernului nr. 972/2016 privind aprobarea Planurilor de management al riscului la inundaţii, precum şi conformarea cu cerinţele Directivei 2007/60/EC privind evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii, în scopul consolidării capacitaţii autorităţilor şi instituţiilor publice din domeniul gospodăririi apelor şi al managementului riscului la inundaţii.
Rezultatele proiectului constituie fundamentul deciziilor strategice care să vizeze reducerea riscurilor de dezastre şi, implicit, creşterea siguranţei cetăţeanului şi a mediului de afaceri. Printre rezultatele şi indicatorii proiectului se află şi identificarea nevoilor de optimizare a cadrului legal şi instituţional prin stabilirea suprapunerilor legislative şi a lipsurilor în domeniul managementului riscurilor, în vederea clarificării rolurilor şi competenţelor autorităţilor publice centrale şi locale în managementul riscurilor la inundaţii.
De menţionat faptul că, în paralel cu această achiziţie de servicii respectiv, revizuirea şi reactualizarea “Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu si lung" şi a "Planului de acţiune" pentru implementarea acesteia, se va desfăşura achiziţia pentru serviciile privind elaborarea Raportului de mediu din cadrul procesului de Evaluare Strategică de Mediu (SEA), în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, precum şi pentru serviciile informatice şi serviciile de organizare evenimente.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt :
1. Elaborarea unui document strategic care presupune revizuirea şi reactualizarea “Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung", prin adaptarea legislativă la cerinţele instituţionale actuale şi la unele metodologii noi.
2. Revizuirea şi reactualizarea Planului de acţiune pentru implementarea “Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung", prin luarea în considerare a măsurilor şi acţiunilor întreprinse în perioada 2010-2021.
3. Identificarea şi stabilirea concretă a responsabilităţilor, măsurilor şi acţiunilor care trebuie întreprinse la nivelul fiecărei instituţii cu responsabilităţi în domeniu, în vederea implementării "Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung", pentru perioada 2022 - 2035.
4. Propunerea unui sistem/cadru instituţional privind monitorizarea şi evaluarea implementării politicilor şi strategiilor prin proceduri şi mecanisme din domeniul managementului riscului la inundaţii, aplicabile tuturor instituţiilor de la nivel central şi local, cu atribuţii în managementul riscului la inundaţii.
5. Dezvoltarea, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Administraţiei Naţionale "Apele Române" a unui sistem/mecanism de monitorizare şi raportare a implementării măsurilor şi acţiunilor prevăzute în Planul de acţiune pentru implementarea “Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu si lung", pentru perioada 2022 – 2035.