Scopul proiectului este de a reduce numărul de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitatea marginalizată Cartier Neptun-Tulcea, Municipiul Tulcea, Judeţul Tulcea, prin implementarea de măsuri integrate, proiectul fiind implementat de: Municipiul Tulcea - Lider de parteneriat, Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea – Partener 1 şi Şcoala Gimnazială "Ion Luca Caragiale" Tulcea – Partene...
Scopul proiectului este de a reduce numărul de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitatea marginalizată Cartier Neptun-Tulcea, Municipiul Tulcea, Judeţul Tulcea, prin implementarea de măsuri integrate, proiectul fiind implementat de: Municipiul Tulcea - Lider de parteneriat, Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea – Partener 1 şi Şcoala Gimnazială "Ion Luca Caragiale" Tulcea – Partener 2.
Prin proiectul “Re Start Neptun – Dezvoltare locală integrată“ se propune implementarea de măsuri integrate în domeniul educaţiei, ocupării, locuirii şi serviciilor sociale şi de sănătate, cu acţiuni multiple asupra populaţiei din zona marginalizată, ce vor oferi întregii comunităţi marginalizate posibilitatea să se dezvolte şi să iasă din statutul de comunitate săracă.
Informarea şi orientarea profesională de grup pentru cele 154 persoane aparţinând grupului ţintă din cadrul proiectului se va realiza în 11 grupe a câte 14 persoane, care vor participa la sesiuni colective cu durata totală de 10 ore/grupă.
Informarea şi orientarea individuală pentru cele 154 persoane din grupul ţintă se vor realiza individual, respectiv fiecare persoană va participa la sesiuni individuale cu durata totală de 10 ore/persoană.
Consilierea profesională de grup pentru cele 154 persoane se va realiza în 11 grupe a câte 14 pesoane care vor participa la sesiuni colective cu durata totală de 10 ore/grupă.
Consilierea individuală pentru cele 154 persoane se va realiza individual, respectiv fiecare persoană va participa la sesiuni individuale cu durată totala de 10 ore/persoană.
Prestatorul de servicii de orientare şi consiliere profesională va realiza, în conformitate cu cererea de finanţare, următoarele activităţi, cu menţiunea că descrierea prezentată mai jos este minimală şi poate fi extinsă în funcţie de particularităţile şi specificitatea grupului ţintă, respectiv se vor realiza:
-Informare profesională: furnizarea de informaţii privind situaţia locurilor de muncă în prezent, perspectiva apropiată şi evoluţia pieţei muncii, standarde ocupaţionale existente şi cerinţele acestora; prezentarea posibilităţilor de încadrare în acord cu pregătirea şi experienţa pofesională, prezentarea posibilităţilor de calificare/recalificare şi perfecţionare pentru creşterea şanselor de încadrare în muncă;
-Orientare profesională individuală şi colectivă: identificarea problemei pentru care se solicită orientarea, autocunoaştere personală cu accent pe conştientizarea aptitudinilor, intereselor, motivaţiilor, stabilirea împreună cu persoanele orientate a paşilor ce trebuie parcurşi pentru a deveni o persoană ocupată (folosind testele profesionale specializate se stabileşte profilul psihologic, se determină interesele profesionale, sunt identificate punctele tari ca elemente de bază în stabilirea traseului profesional);
-Consiliere profesională individuală şi colectivă: întocmirea bilanţului profesional al persoanei consiliate; dezvoltarea aptitudinilor şi gândirii pozitive; întocmirea planului individual de acţiune pe baza rezultatelor discuţiilor individuale şi a testărilor efectuate; organizarea de aplicaţii practice pentru însuşirea tehnicilor de căutare a unui loc de muncă: întocmirea unui CV, a scrisorii de intenţie, de mulţumire, prezentarea la interviu; cunoaşterea cerinţelor necesare în învăţarea şi exercitarea diferitelor profesii.
De asemenea, în timpul procesului de orientare/reorientare în carieră vor fi identificate persoanele din grupul ţintă care au abilităţi natural antreprenoriale şi de ocupare pe cont propriu şi dornice să urmeze acest parcurs profesional.
Graficul de prestare a serviciilor cuprinde 2 (două) etape şi este următorul:
1. Etapa I cu durata de prestare de maxim 3 (trei) luni, constând în prestarea serviciilor de informare profesională şi orientare profesională individuală şi colectivă pentru cele 154 persoane aparţinând grupului ţintă din cadrul proiectului.
2. Etapa a II- a cu durata de prestare de maxim 5 (cinci) luni, constând în prestarea serviciilor de consiliere profesională individuală şi colectivă, pentru cele 154 persoane aparţinând grupului ţintă din cadrul proiectului.