Comunicaţiile la nivelul sistemului SCADA Transgaz sunt asigurate prin servicii de comunicaţii VSAT, MPLS şi GPRS. În conformitate cu contractul 17095/2009 încheiat între TRANSGAZ şi Consorţiu SCADA aceste servicii de comunicaţii sunt asigurate până la data de 30.11.2018. Sistemul de comunicaţii VSAT a fost implementat la un număr de 858 din totalul de 1082 obiective SCADA SNT. În prezent, comunicaţia dintre locaţiile dista...
Comunicaţiile la nivelul sistemului SCADA Transgaz sunt asigurate prin servicii de comunicaţii VSAT, MPLS şi GPRS. În conformitate cu contractul 17095/2009 încheiat între TRANSGAZ şi Consorţiu SCADA aceste servicii de comunicaţii sunt asigurate până la data de 30.11.2018. Sistemul de comunicaţii VSAT a fost implementat la un număr de 858 din totalul de 1082 obiective SCADA SNT. În prezent, comunicaţia dintre locaţiile distante SCADA şi Dispeceratele Naţionale (serverele SCADA) din Mediaş şi Bucureşti se realizează prin intermediul comunicaţiilor VSAT (ca şi canal prioritar) şi GPRS (ca şi canal de rezervă – secundar). Comunicaţia dintre Dispeceratele Naţionale şi cele 9 Dispecerate ale Exploatărilor Teritoriale se realizează prin intermediul unui canal MPLS. Comunicaţiile VSAT sunt prezente în 858 locaţii distante SCADA (NT-uri, SRM-uri, Dispeceratele Naţionale din Mediaş şi Bucureşti), fiind canalul principal de comunicaţie în cadrul Sistemului SCADA. Comunicaţiile VSAT trebuie să ofere un grad de disponibilitate de cel puţin 99.8%, acestea asigurând transmiterea datelor de la locaţiile distante SCADA la cele două Dispecerate Naţionale. Prin intermediul comunicaţiilor VSAT se realizează:
• Transmiterea datelor de interes de la locaţiile distante SCADA la cele două Dispecerate Naţionale,
• Comunicaţia locaţiilor distante SCADA cu serverele SCADA,
• Securitatea transmiterii datelor de la locaţiile distante SCADA la cele două Dispecerate Naţionale.
• Comunicaţia locaţiilor distante SCADA cu serverele SCADA,
• Securitatea transmiterii datelor de la locaţiile distante SCADA la cele două Dispecerate Naţionale şi cu serverele SCADA.
• Serviciile de comunicaţii VSAT trebuie să dispună de:
• Disponibilitate ridicată a transmiterii informaţiei, definite contractual prin SLA (Service Level Agreement),
• Securitate ridicată a transmiterii/recepţionării datelor,
• Flexibilitate, pentru a răspunde operaţional nevoilor actuale şi viitoare de operare şi monitorizare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale.”
Data limita pana la care operatorii economici au dreptul de a solicita clarificari sau informatii suplimentare în legatura cu documentatia de atribuire, este a 13-a zi dinaintea datei limita de depunere a ofertelor, conform prevederilor art. 173 Legea nr. 99/2016, modificată şi completată de OUG 107/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizitiilor publice.
Termenul-limita în care entitatea contractanta va raspunde în mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificare/informatiilor suplimentare conform prevederilor art. 172 alin. 2, coroborat cu art. 173 din Legea nr. 99/2016, modificată şi completată de OUG 107/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizitiilor publice, este: a 10-a zi dinaintea datei limita de depunere a ofertelor.