Suportul alimentar să fie un pachet alimentar, compus din variante orientative de meniu, care includ sugestiile Institutului National de Sănătate Publică, care sunt exemplificative în Anexa 2, din H.G. 24/2024 redate mai jos:
1.ciorbă de legume;
2.supă de pui cu legume;
3.ciorbă de văcuţă cu legume;
4.legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;
5.mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;
6.pila...
Suportul alimentar să fie un pachet alimentar, compus din variante orientative de meniu, care includ sugestiile Institutului National de Sănătate Publică, care sunt exemplificative în Anexa 2, din H.G. 24/2024 redate mai jos:
1.ciorbă de legume;
2.supă de pui cu legume;
3.ciorbă de văcuţă cu legume;
4.legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;
5.mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;
6.pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
7.piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;
8.piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
9.mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
10.ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;
11.orez cu legume şi pui/carne slabă de porc/vită la tavă;
12.sufleu de broccoli cu brânză;
13.cartofi gratinaţi, salată cu piept de pui la grătar;
14.tocană de legume cu orez brun;
15.piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume la cuptor;
16.omletă cu legume - ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
17.sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
18.dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
19.ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
20.macaroane cu brânză;
21.cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
22.quinoa cu legume;
Hrana constă în asigurarea unui pachet alimentar, preparat conform principiilor ce trebuie
respectate în pregătirea mâncării pentru copii prevăzute în prezentul caiet de sarcini.
Pachetul alimentar trebuie să conţină şi un fruct.
Prestarea serviciului de catering privind livrarea pachetului alimentar se va efectua zilnic, pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar, după încheierea contractului, în fiecare unitate de învăţământ/punct de livrare în care îşi desfaşoară activitatea Şcoala Gimnazială Ṭuţora.
Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor, în cadrul Programului naţional "Masa sănătoasă, se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
Pachetul alimentar furnizat poate conţine :
produse de panificaţie din făină integrală (pâine feliată sau batoane/chifle) 80 g - maximum 50% din greutatea totală a pachetului,
produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g - minimum 25% din greutatea totală a pachetului;
legume (roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare) 40 g - maximum 25% din greutatea totală a pachetului.;
La acestea se va adăuga un fruct.
Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unităţile de învăţământ preuniversitar, în condiţii igienico-sanitare şi de siguranţă a alimentelor, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
În situaţia desfăşurării cursurilor prin intermediul tehnologiei şi al internetului, conform scenariilor de organizare şi desfăşurare a cursurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, produsele alimentare sunt livrate şi distribuite zilnic elevilor care nu participă la cursuri în unitatea de învăţământ, conform deciziei la nivel local şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Activitatea de hrănire va fi realizată pe baza "Planului meniului săptămânal", întocmit de către ofertant pe baza normelor de hrană aprobate de către unitatea de învăţământ.
La întocmirea "Planului meniului săptămânal" trebuie să se ţină seama de următorii factori:
- realizarea unui raport optim intre principiile alimentare de bază (proteine, lipide, glucide, etc.)
- afecţiunile, bolile şi indicaţiile medicale;
- sortimentul alimentelor prevăzute în norma de hrană;
- anotimpul în care se servesc meniurile;
- preferinţele beneficiarilor pentru anumite feluri de mâncare;
- realizarea unor feluri de mâncare cu gust apetisant, miros plăcut, agreate de către cei care le consumă;
- să fie consistent şi să dea senzaţie de saţietate;
- să fie variat atât prin felul produselor, cât şi prin tehnologia culinară. În acest scop, în propunerea tehnică vor fi prezentate cel puţin 2(două) variante de meniu săptămânal.
Ofertantul trebuie să respecte particularităţile unităţii de învăţământ beneficiară a serviciului de catering prevăzute în caietul de sarcini şi graficul de prestare al acestui serviciu.
Ofertanţii trebuie să introducă o defalcare a costurilor, per porţie, pe următoarele categorii:
a) materie primă;
b) prepararea hranei;
c) distribuţie.
În cadrul procesului de selecţie vor fi preferate şi considerate că îndeplinesc criteriul privind cel mai bun raport calitate-preţ acele oferte care alocă cel puţin 40% din suma disponibilă per beneficiar pentru achiziţia materiei prime.
Prestarea serviciilor se va realiza în condiţiile stabilite prin Anexa nr. 2 - NORMELE MINIME OBLIGATORII care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preşcolari şi elevi la HG 24/2024.
Prestatorul/furnizorul trebuie să livreze diferit pe zile ale săptămânii şi diferit pentru două zile consecutive tipul de hrana şi fruct.
Se va asigura transportul şi distribuţia la destinatar, conform orarului stabilit împreună cu unitatea de învăţământ. Sumele ofertate vor include şi cheltuielile cu ambalarea şi transportul .