În vederea reducerii abandonului şcolar, generat de condiţiile socioeconomice şi geografice defavorabile, conform căreia un număr mare de elevi sunt în situaţie de abandon şcolar, precum şi de imposibilitatea materială a multor familii de a susţine participarea copiilor la activităţile şcolare, Primăria Oraşului Huedin implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru elevii din unităţile de învăţămân...
În vederea reducerii abandonului şcolar, generat de condiţiile socioeconomice şi geografice defavorabile, conform căreia un număr mare de elevi sunt în situaţie de abandon şcolar, precum şi de imposibilitatea materială a multor familii de a susţine participarea copiilor la activităţile şcolare, Primăria Oraşului Huedin implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Huedin, Liceul Tehnologic «Vladeasa » in conformitate cu "Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 350 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat".
Conform "Listei unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează programul pilot de acordare a unui suport alimentar şi sumele alocate pentru finanţarea programului în anul şcolar 2022-2023" 899 elevi aparţinând Liceului Tehnologic « Vladeasa » Huedin, pe perioada desfăşurării cursurilor, vor primi zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând pachet alimentar, în regim catering, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Dreptul de a primi zilnic suportul alimentar, sub forma de pachet alimentar, în regim catering, îl au elevii prezenţi la activităţile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanţelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.
Elevii primesc suportul alimentar şi în situaţia suspendării cursurilor cu prezenţă fizică, conform prevederilor art. 9 alin. (4) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.183/2022. Preluarea suportului alimentar, în situaţia suspendării cursurilor cu prezenţă fizică, se realizează de către părinţi/reprezentaţi legali/ocrotitori legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza evidenţelor de participare la cel puţin o oră de curs/zi.
Directorul unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie a Liceului Tehnologic « Vladeasa » Huedin a optat pentru pachet alimentar, în regim catering, iar decizia a fost aprobată de consiliul local. Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea unităţii de învăţământ, în funcţie de numărul de elevi, de orarul şcolii şi de particularităţile specifice fiecărei unităţi de învăţământ. Servirea/distribuirea pachetului alimentar în cadrul unităţii de învăţământ vor fi asigurate de persoanele desemnate de conducerea acesteia, cu excepţia personalului de îngrijire şi de întreţinere care a participat, în prealabil, la curăţenia grupurilor sanitare, cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă şi cele referitoare la supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
Personalul desemnat de către Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va face prezenţa elevilor şi va comunica furnizorilor, zilnic, numărul de porţii care li se vor distribui elevilor prezenţi la cursuri.
Coordonarea programului-pilot la nivel de unitate de învăţământ constă în diverse tipuri de activităţi şi, fără a se limita la acestea, printre care: recepţie de produse alimentare, efectuată cu respectarea legislaţiei în vigoare, servicii, evidenţa zilnică a livrării pachetului alimentar, completarea formularelor de raportare periodică. Unităţile de învăţământ răspund, în mod direct, de asigurarea condiţiilor de primire, recepţie şi distribuţie a suportului alimentar, prin nominalizarea persoanelor responsabile în acest sens, precum şi de confirmare a documentelor ce stau la baza plăţii produselor alimentare.
Plata produselor şi a serviciilor contractate se efectuează de către ordonatorii principali de credite ai unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă, întocmite şi aprobate de unităţile de învăţământ.