Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti organizeaza o consultare de piata în vederea pregătirii si initierii unei proceduri de licitatie, pentru contractarea serviciilor de detectare si monitorizare a plantei alergenice Ambrosia Artemisiifolia. Ţinînd cont de faptul că verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale se efectuează de către au...
Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti organizeaza o consultare de piata în vederea pregătirii si initierii unei proceduri de licitatie, pentru contractarea serviciilor de detectare si monitorizare a plantei alergenice Ambrosia Artemisiifolia. Ţinînd cont de faptul că verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, iar constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art. I din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, denumită în continuare lege, se fac de către o comisie mixtă, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, Ambrozia este alergenul responsabil de cele mai multe cazuri de rinite alergice, conjunctivite alergice şi astm bronsic alergic în Europa, în special în Europa de Est, polenul de Ambrozia reprezintă 50% din polenul total. Invazia plantei a fost favorizată de schimbarile climatice, în special cresterea concentratiei de C02 şi încalzirea globală, care au favorizat extinderea sezonului de polenizare şi răspandirea particulelor de polen cu ajutorul vantului.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente şi pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepţia zonei dealurilor înalte şi a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline. Creşte spontan pe terenurile lăsate pârloagă si produce mari cantităţi de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.
În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puţin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariţie a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar şi copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia. Se evidenţiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaţionale, care include şi copii cu vârsta de sub 1 an.
La nivelul Sectorului 4, au fost transmise 873 înştiintări cu privire la obigativitatea de combatere a ambroziei, iar ultimele situaţii scote în evidenţă ca fiind identificate un numar de 94 terenuri infestate cu buruiana ambrosia.
Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole sunt cei care au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrosia.