Investiţia va consta, în principal, în renovarea energetică a sediului Palatului Administrativ al judeţului Bihor, imobil situat în loc. Oradea, str. Parcul Traian nr. 5, jud. Bihor, pentru asigurarea unui cadru optim de creştere a eficienţei energetice prin reducerea consumului de energie şi a costurilor de întreţinere şi atingerea indicatorilor stabiliţi prin studiul de Audit energetic, în conformitate cu Proiectul tehnic...
Investiţia va consta, în principal, în renovarea energetică a sediului Palatului Administrativ al judeţului Bihor, imobil situat în loc. Oradea, str. Parcul Traian nr. 5, jud. Bihor, pentru asigurarea unui cadru optim de creştere a eficienţei energetice prin reducerea consumului de energie şi a costurilor de întreţinere şi atingerea indicatorilor stabiliţi prin studiul de Audit energetic, în conformitate cu Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.
- Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI), actualizată, având următoarele coordonate: cod monument BH-II-m-B-20237; denumire "Prefectura judeţului Bihor (fosta Casă a Comitatului)"; locaţie municipiul Oradea – str. Parcul Traian nr. 5; datare 1728, extindere în 1855.
- Construcţia este situată în cadrul imobilul amplasat în Oradea, str Parcul Traian nr.5, jud. Bihor, are regim de înălţime S+P+1E, o suprafaţă desfăşurată de 4.254 mp, suprafaţă construită la sol de 1.926 mp, care include şi locaţiile destinate arhivei şi magaziei, iar suprafaţa utilă 3.039 mp, conform extraselor de Carte funciară nr. 191188 si 191189, eliberate de OCPI Bihor. Anul edificării construcţiei: înainte de 1990 (cca. 1728, reconstruit în cca 1855).
- Corpul de clădire Instituţia Prefectului – jud. Bihor are 1 acces pietonal. Corpul de clădire Instituţia Prefectului - jud. Bihor are acces auto în incintă / curte interioară.
• Îmbunătăţirea clădirii printr-o abordare integrată a eficienţei energetice, a reducerii riscului la incendiu şi a tranziţiei către clădiri verzi şi inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică şi calitatea arhitecturală a acesteia.
• Amenajarea clădirii Palatului Administrativ al judeţului Bihor la o configuraţie cât mai apropiată de cea originală cunoscută, respectând recomandările studiilor existente (Audit energetic, Expertiză Tehnică, studiu istoric, studiu biologic, Proiect tehnic+detalii de execuţie). Toate lucrările solicitate sunt prezentate în Proiectul tehnic.
• Prin soluţiile aplicate în documentaţie, se urmăreşte o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire la 89,92 kWh/mp/an, de la 245,77 kWh/mp/an, şi a consumului de energie primară la 136,18 kWh/mp/an, de la 329,74 kWh/mp/an. Nivelul anual estimat al gazelor cu efect de seră la sfârşitul implementării proiectului va fi redus la 48,24 echivalent kgCO2/mp/an, de la 75,66 echivalent kgCO2/mp/an. Având în vedere propunerea auditorului energetic de amplasare a panourilor solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice necesare iluminatului artificial şi a panourilor solare cu tuburi presurizate pentru prepararea apei calde menajere, se doreşte realizarea unui consum din surse regenerabile de 70 kWh/mp/an.
• Încadrarea Palatului Administrativ într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de peste 60% a consumului de energie pentru încălzire.
Realizarea investiţiei preconizate urmăreste îndeplinirea standardelor şi cerinţelor Uniunii Europene, coroborat cu necesitatea mondială de a reduce consumurile de energii convenţionale, reducerea consumului de energie şi al emisiilor de dioxid de carbon, reducerea cheltuielilor cu utilităţile şi, implicit, protejarea mediului înconjurător, etc.
- implementarea unor măsuri de reducere a consumului anual specific de energie, implicit a consumului anual de energie finală;
- implementarea unor măsuri de reducere a consumului anual de energie pentru încălzire şi iluminat;
- implementarea unor măsuri de reducere a emisiilor de gaze în atmosferă, echivalent kgCO2;
Prin realizarea obiectivului de investiţie, respectiv prin aplicarea pachetului de soluţii propus de auditorul energetic şi de proiectant, se doreşte reducerea consumului de energie termică. Cheltuielile de întreţinere şi cele cu plata utilităţilor, care vor fi achitate după realizarea investiţiei, vor fi diminuate, imobilul fiind unul reabilitat, eficient energetic, cu costuri de mentenanţă reduse.