Achizitia de ECHIPAMENTE MEDICALE in cadrul proiectului "REABILITARE, MODERNIZARE SI DOTARE DISPENSAR, SAT SEICA MARE, COMUNA SEICA MARE, JUDETUL SIBIU
Echipamentele de tip medical (instrumentar si echipament specializat diverse domenii sanitare, mobilier cabinet, truse de prim ajutor, accesorii medicale) ce urmeaza sa fie achizitionate prin prezentul proiect vor fi folosite in cadrul dispensarului uman din Comuna Seica M...
Achizitia de ECHIPAMENTE MEDICALE in cadrul proiectului "REABILITARE, MODERNIZARE SI DOTARE DISPENSAR, SAT SEICA MARE, COMUNA SEICA MARE, JUDETUL SIBIU
Echipamentele de tip medical (instrumentar si echipament specializat diverse domenii sanitare, mobilier cabinet, truse de prim ajutor, accesorii medicale) ce urmeaza sa fie achizitionate prin prezentul proiect vor fi folosite in cadrul dispensarului uman din Comuna Seica Mare, Judetul Sibiu.
Pentru ţările incluse în Uniunea Europeană, accesul la serviciile de sănătate este statuat la nivel legislativ şi garantat în Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, articolul 33: "oricine are dreptul la accesul la serviciile medicale preventive şi dreptul de a beneficia de tratament medical" (Health and care in an enlarged Europe, 2003, pg. 1). Alături de alte câteva obiective (libertatea de opţiune pentru furnizori şi beneficiari, utilizarea eficientă a resurselor existente la un moment dat în sistem), accesul echitabil şi cât mai larg la un pachet definit de servicii se numără printre obiectivele urmărite de fiecare sistem sanitar.
Problemele de calitate a serviciilor medicale şi de accesibilitate sunt cunoscute în România, fiind o problemă ce afectează o bună parte din populaţie. Măsura accesului la servicii este un element al echităţii şi solidarităţii sociale şi o măsură a dreptului de care beneficiază cetăţeanul care îşi plăteşte taxele către furnizor (în cazul României, cotizaţia de asigurări de sănătate); importantă este însă măsura în care serviciile oferite sunt de calitate şi nu doar la nivel minim oferite beneficiarului. Din acest punct de vedere al calităţii, diferenţa dintre sistemele medicale occidentale şi cele locale (precum şi diferenţele locale urban – rural) este mai accentuată, diferenţele calitative fiind vizibile pentru factorii implicaţi în acest proces.
În România, accesul la servicii era larg cuprinzător ca în toate statele foste comuniste, care ofereau tuturor celor angajaţi acces la sistemul medical. Cu trecerea timpului însă lipsa medicamentelor, lipsa tehnologiei medicale pentru investigaţii şi tratamente, deteriorarea unităţilor medicale, nivelul veniturilor cadrelor medicale a avut o influenţă negativă asupra calităţii şi echităţii serviciilor şi, implicit asupra stării de sănătate a populaţiei. Speranţa de viaţă la naştere în România a fost una dintre cele mai scăzute în regiune, iar rata mortalităţii infantile şi materne, foarte ridicată faţă de celelalte ţări europene.
Investiţia aferentă prezentului proiect este necesară şi oportună întrucât prin implementarea prezentei propuneri, se doreşte dotarea şi echiparea unei unităţi medicale din mediul rural ce deserveşte întregii comunităţi locale, serviciile şi capacităţile oferite fiind astfel semnificativ îmbunătăţite.
În prezent la nivelul comunei Seica Mare, judetul Sibiu, activitatea medicală se desfăşoară în singurul dispensar medical existent, într-un imobil compus dintr-un singur corp de cladire, aflat în intravilanul comunei. Lipsa dotărilor şi necesitatea modernizarii echipamentelor din cadrul acestei unităţi sanitare indică şi în acest caz, dificultăţile generale financiare întâmpinate de autorităţi în a asigura servicii medicale de calitate populaţiei din mediul rural în contextul în care există direcţii de acţiune asumate în domeniul sănătăţii atât în strategia de dezvoltare de la nivel judeţean cât şi în cele la nivel naţional.
CAPITOLUL 4. CHELTUIELI PENTRU INVESTITIA DE BAZA
4.5 Dotari 1.146.431,16
TOTAL ( lei fără TVA) 1.146.431,16