Beneficiarul doreşte “Reabilitare energetică instituţii de învăţământ în comuna Ceraşu, jud. Prahova – Clădire Grădiniţă, sat Slon".
Clădirea supusă analizei este o construcţie existentă supusă unui proces de modernizare. Aceasta adăposteşte 4 săli de clasă, 2 săli la parter şi 2 săli la mansardă, cancelarie, magazii şi grupuri sanitare.
Constructia are regimul de inaltime P+E, cu forma aproximativ dreptunghiulara, regulata...
Beneficiarul doreşte “Reabilitare energetică instituţii de învăţământ în comuna Ceraşu, jud. Prahova – Clădire Grădiniţă, sat Slon".
Clădirea supusă analizei este o construcţie existentă supusă unui proces de modernizare. Aceasta adăposteşte 4 săli de clasă, 2 săli la parter şi 2 săli la mansardă, cancelarie, magazii şi grupuri sanitare.
Constructia are regimul de inaltime P+E, cu forma aproximativ dreptunghiulara, regulata in plan şi în elevatie, cu dimensiunile de aproximativ 11,20 m x 21,65 m.
Structura de rezistenta a constructiei este realizata din zidarie portanta nearmata din caramida plina presata (de tip CPP) şi mortar de ciment, confinata doar cu centuri din beton armat, la nivelul planşeului de peste parter, dar fara stalpişori din beton armat.
Peretii portanti din zidarie de caramida au grosimi de 19cm/36cm (dupa caz), neexistand discontinuitati semnificative ale acestora, in elevatie, de la un nivel la altul.
Înălţimea parterului este aproximativ 3,40 m, înălţimea etajului este de 2.70 m, iar înălţimea şarpantei este de aproximativ 2,00 m. Rezulta o înălţime totală aproximativă de 8,10 m.
Planşeul de peste parter este realizat din beton armat, alcătuit din centurile de la nivelul superior al pereţilor, din grinzi din beton armat cu dimensiunile de 24x40cm şi 30x52cm şi din placa din beton armat cu grosimea de 15cm (10-12cm beton armat şi 3-5 cm finisaje).
Planşeul de peste etaj este realizat din lemn, structura principală a acestuia fiind grinzile de lemn 10x10 cm /10x15 cm, dispuse pe o singură direcţie, fiind integrat în structura şarpantei construcţiei prin intermediul unor cleşti de legătura cu elementele verticale ale acesteia.
Acestea reazemă direct pe peretii de zidarie ai etajului şi/sau pe cosoroabe continue.
La partea inferioara a grinzilor planşeului de peste etaj, este batuta o astereala din dulapi de lemn, pe care este realizat stratul de finisaj (tencuiala şi vopsea lavabila).
Între grinzile din lemn ale planşeului de peste etaj s-a putut observa prezenta unei umpluturi necoezive de pamant/nisip/moloz uscat, pe inaltimea grinzilor, cu rol de termoizolatie. In anumite zone, aceasta a fost dublata sau inlocuita cu vata minerala, a carei integritati este afectată.
Şarpanta este realizată din lemn, în solutie nemansardată, care reazeă direct pe cosoroabele aşezate pe zidurile exterioare şi pe popii interiori. Elementele şarpantei sunt vechi, de tip bile sau jumătăţi de bile şi/sau elemente cu secţiunea rectangulară.
Învelitoarea este realizată din tablă metalică ondulată, aşezată pe o astereală discontinuă, cu grosimea de aprox. 2 cm. La nivelul căpriorilor, şarpanta nu este termoizolată.
În cadrul realizării prezentei documentaţii, a fost realizată o dezvelire caracteristică la nivelul fundaţiilor construcţiei existente, rezultând că fundaţiile sunt de tipul tălpilor continue sub pereţi, de grosime egală cu aceştia, realizate din beton simplu/armat, şi cu adancimea de aprox. 1,00-1,20 m.
Materiale de constructie:
Pentru constructiile existente, principale materiale de constructie utilizate sunt:
- zidarie din caramida plina arsa şi mortar de ciment;
- beton armat;
- beton simplu;
- lemn de răşinoase;
Constructia, pe parcursul existentei acesteia, a fost supusa actiunilor induse de numeroasele incarcari climaterice, dar şi celor induse de evenimente cu caracter de calamitate (cutremure, zapada, vant etc.).
Prin examinarea vizuala, s-a observat o stare in general buna a elementelor structurale.
La data expertizarii, nu au fost observate degradari, avarii sau vicii care sa puna in pericol siguranta in exploatare.
De asemenea, nu au observate fenomene de natura geotehnica care sa puna in pericol siguranta in exploatare.
Din investigatiile efectuate in cadrul prezentei documentatii, interventiile şi lucrarile efectuate in trecut asupra structurii de rezistenta constau in alipirea pe fatada nordica a unei zone, a carei suprastructura este realizata din elemente din lemn, inchisa la partea superioara cu un acoperiş din lemn şi tabla metalica.
Zona precizata anterior prezinta desprinderi de constructia ce face obiectul prezentei expertize tehnice, rezultand faptul ca acestea sunt separate prin rosturi structurale, iar structurile lor de rezistenta nu conlucreaza.
lnterventiile şi lucrarile efectuate in trecut asupra elementelor nestructurale constau in refacerea vopselei lavabile de la interior, schimbarea tamplariei, schimbarea invelitorii etc.
În urma inspectiei vizuale realizate cu ocazia expertizarii şi a investigaţiilor efectuate, nu s-au observat neconformitati, degradari si avarii care sa puna in pericol rezisfenta si stabilitatea constructiei existente.
De asemenea, nu au observate fenomene de natura geotehnica care sa puna in pericol siguranta in exploatare.
Clădirea este dedicată activităţilor cu caracter didactic.
Nivelul de intervenţie trebuie să evite prăbuşirea şi prin urmare să asigure protecţia vieţii omeneşti şi a bunurilor materiale.