Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând impli...
Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând implicit şi volumul de muncă depusă, precum şi necesarul de resurse pentru dezvoltarea şi administrarea sistemului informatic. Actualmente sistemul informatic al Ministerului Finanţelor este cel mai mare furnizor de date din România pentru instituţiile publice şi instituţiile financiare din România şi din străinătate.
Din aceste motive, este necesar să fie asigurate continuitatea funcţionării, securitatea, integritatea şi disponibilitatea datelor/informaţiilor ce fac obiectul tranzacţiilor economice.
Modernizarea serviciilor de comunicaţie din reţeaua teritorială a Sistemului Informatic Vamal apare ca o necitate de bază, indispensabilă pentru buna funcţionare a serviciilor informatice. Deoarece în prezent, în locaţiile vamale există routere şi switch-uri foarte vechi, depăşite din punct de vedere tehnologic şi uzate fizic, mare parte din ele fără posibilitatea de a fi administrate de către personalul TIC, este necesar ca acestea să fie înlocuite cu echipamente de tip router şi switch de generaţie nouă, precum şi instalarea acestor echipamente în cabinete special destinate acestui scop.
În acest sens este necesar ca infrastructura de securitatae IT să fie în permanenţă actualizată în fucnţie de necesităţile de trafic, pentru a preîntâmpina atacuri cibernetice care ar putea afecta funcţionarea în parametrii optimi a Sistemului Informatic al Ministerului Finanţelor.
Obiectivul general la care contribuie furnizarea produselor
- Modernizarea serviciilor de comunicaţie din reţeaua teritorială a Sistemului Informatic Vamal.
Obiectivul specific la care contribuie furnizarea produselor
- Asigurarea continuităţii şi disponibilităţii Sistemului Informatic Integrat Vamal
- Protecţia datelor gestionate în cadrul Sistemului Informatic al MF şi în cadrul Sistemului Informatic Integrat Vamal
- Alinierea MF cu strategiile asumate şi cu eforturile întreprinse la nivel naţional, în domeniul protecţiei infrastructurilor critice.