Ţinând cont de specificitatea obiectului de investitii, potrivit art. 13 alin. (3) din Legea nr.10/1991 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit, în condiţiile legii, autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi ...
Ţinând cont de specificitatea obiectului de investitii, potrivit art. 13 alin. (3) din Legea nr.10/1991 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit, în condiţiile legii, autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin supervizori/diriginţi de şantier autorizaţi, aceştia fiind angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor.
Conform prevederilor art. 22 lit. d) din Legea nr. 10/1991, investitorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de asigura verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii prin diriginţi de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi, pe tot parcursul lucrărilor. Aceste prevederi se aplică construcţiilor şi instalaţiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaţie, categorie şi clasă de importanţă sau sursă de finanţare, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător.
Conform prevederilor art. 2, lit. d), din regulamentul privind verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor, expertizarea tehnică a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, precum şi verificarea calităţii lucrărilor executate, aprobat prin H.G. 742/2018 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 921/1991 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, dirigintele de şantier este specialistul cu activitate în construcţii autorizat, cu atribuţii privind verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii, în conformitate cu documentaţiile tehnice/documentaţiile tehnico-economice aferente.
Ȋn consecinţă, pentru realizarea cu succes a obiectivului de investiţii menţionat, ȋn termenul contractat, coroborat cu necesitatea verificării atente şi corecte a tuturor lucrărilor aferente acestuia, autoritatea contractantă , denumită investitor/beneficiar în cadrul acestui document, achiziţionează servicii de dirigenţie de şantier asigurate de personal tehnic specializat, autorizat conform prevederilor ordinului ministrului dezvoltării regionale şi turismului (MDRT) nr. 1496/2011, pentru aprobarea Procedurii de autorizare a diriginţilor de şantier, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu prevederile art. 160 alin. (1) din Legea nr. 98/2016,cu modificarile si completarile ulterioare, termenul limita pana la care orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari sau informatii suplimentare in legatura cu documentatia de atribuire este de maxim 20 zile inainte de data limita de depunere a ofertelor, iar termenul limită în care autoritatea contractantă va răspunde în mod clar şi complet tuturor solicitărilor de clarificare/informaţiilor suplimentare este în a 12-a zi înainte de data limită de depunere a ofertelor conf. Art. 161 din Lg 98/2016.
•Autoritatea Contractantă îsi rezervă dreptul de a efectua modificări ale contractului conf. prevederilor art. 221 din Lg.98/2016, cu modificările şi completările ulterioare.