DESCRIERE SERVICII
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se afla într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioada de 45 de zile.
Prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situaţii:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal c...
DESCRIERE SERVICII
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se afla într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioada de 45 de zile.
Prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situaţii:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forţat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică.
Consiliul Judeţean Prahova are obligaţia de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare, prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, acvarii publice şi centre de reabilitare şi/sau îngrijire pentru animalele din fauna sălbatică, inclusiv cele deţinute de organizaţii neguvernamentale de protecţie a animalelor; adăposturi pentru câini fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale domestice, inclusiv cele deţinute de organizaţii neguvernamentale de protecţie a animalelor şi semnarea contractului, după caz, conform legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
Prezentul caiet de sarcini stabileşte condiţiile de desfăşurare a serviciilor de adăpostire a animalelor ce fac obiectul ordinului de plasare în adăpost, de pe aria administrativ-teritorială a judeţului Prahova, stabilind nivelurile de calitate şi condiţiile tehnice necesare funcţionării acestui serviciu în condiţii de eficienţă şi siguranţă.
DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR CARE TREBUIE ÎNDEPLINITE
Poliţistul emite ordin de plasare a animalului aflat într-o situaţie de pericol pe o perioada de 45 de zile.
Ordinul de plasare a animalului în adăpost cuprinde în mod obligatoriu menţiuni cu privire la:
- data, ora şi locul unde este emis;
- numele, prenumele, calitatea şi unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care îl emite;
- date care să asigure identificarea deţinătorului animalului, dacă acesta este cunoscut;
- date care să asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea în adăpost (specia animalului, domestic/sălbatic, culoarea, talie mica/talie mare, etc.);
- descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea măsurii şi indicarea surselor de informare pe baza cărora a fost evaluată situaţia de fapt şi starea fizică a animalului;
- temeiul de drept pentru emiterea acestuia;
- data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost a animalului;
- dreptul de a contesta ordinul de plasarea a animalului în adăpost, termenul de exercitare a acestui drept şi instanţa la care se poate depune contestaţia.
Ordinul de plasare a animalului în adăpost se comunică:
- entităţii responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor;
- spre ştiinţă Consiliului Judeţean Prahova;
- deţinătorul animalului (dacă i se cunoaşte identitatea).
Serviciile acordate animalului plasat în adăpost constau în următoarele:
- capturarea/preluarea/ridicarea, după caz, a animalului aflat în pericol;
- asistenţa veterinară de urgenţă, inclusiv intervenţia chirurgicală, la nevoie;
- transportul animalului capturat/preluat/ridicat, la adăpost;
- deparazitarea, vaccinarea şi controlul bolilor identificate, dacă este cazul, conform legislaţiei sanitar-veterinare;
- cazarea şi hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia.
Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice, în prezenţa poliţistului care l-a emis.
Poliţistul consemnează într-un proces-verbal modalitatea de punere în executare a ordinului de plasare a animalului în adăpost, menţionând în mod obligatoriu date privind adăpostul în care urmează a fi plasat animalul şi mijlocul de transport utilizat.
Deţinătorul poate solicita entităţii care asigură prestarea serviciului public de adăpostire a animalelor restituirea animalului plasat în adăpost, în termen de maximum 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost. Prin excepţie, deţinătorii animalelor plasate în adăpost pot solicita restituirea acestora şi în perioada de aplicare a măsurii de plasare în adăpost.
În situaţia restituirii, deţinătorul are obligaţia de a plăti către Consiliul Judeţean Prahova toate cheltuielile efectuate cu acordarea serviciilor animalului aflat în pericol, începând cu asistenţa veterinară de urgenţă, inclusiv intervenţia chirurgicală la nevoie, hrănirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea şi controlul bolilor diagnosticate la animalul plasat ȋn adǎpost.
Animalul plasat în adăpost nu se restituie deţinătorului dacă animalul face obiectul unei măsuri asigurătorii sau de confiscare în cadrul procesului penal ori al unei măsuri de confiscare în materie contravenţională.
Aplicarea măsurii de plasare în adăpost încetează la data expirării perioadei de 45 de zile prevăzute sau, în interiorul acestei perioade, la data pronunţării de către instanţa de contencios administrativ a soluţiei de suspendare sau de anulare a ordinului de plasare a animalului în adăpost.
Animalul plasat în adăpost se consideră abandonat dacă deţinătorul nu solicită restituirea acestuia în termenul prevăzut.