În fapt, în plan naţional şi local există preocupări substanţiale în ceea ce priveşte crearea şi promovarea propriei imagini de ţară, precum şi promovarea oraşului Bucureşti, în special pe domenii precum turism, sport şi cultură. Elemente comune ce ar putea fi asociate identităţii naţionale a românilor ţin, printre altele şi de personalităţi simbol ale României, cea mai mare parte provenind din cultură şi artă (Constantin B...
În fapt, în plan naţional şi local există preocupări substanţiale în ceea ce priveşte crearea şi promovarea propriei imagini de ţară, precum şi promovarea oraşului Bucureşti, în special pe domenii precum turism, sport şi cultură. Elemente comune ce ar putea fi asociate identităţii naţionale a românilor ţin, printre altele şi de personalităţi simbol ale României, cea mai mare parte provenind din cultură şi artă (Constantin Brâncuşi, George Enescu ş.a.) şi sport (Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Ivan Patzachin ş.a.)
Oraşul Bucureşti se caracterizează printr-un potenţial turistic deosebit, determinat de numeroasele vestigii deţinute, la care se pot adăuga avantajele de a fi o capitală europeană. Principalul centru economic, politic, administrativ şi cultural-artistic al ţării, Capitala oferă multiple posibilităţi de dezvoltare a turismului. De-a lungul timpului oraşul a dobândit o importantă zestre de monumente istorice, lăcaşuri de cultură, monumente de arhitectura, obiective religioase ce oferă Capitalei un potenţial turistic ridicat, reprezentând baza dezvoltării şi creşterii atractivităţii capitalei din punct de vedere turistic.
Bucureştiul a fost şi este un oraş european, ale cărui monumente istorice şi de arhitectură, muzee reprezintă repere de bază ce justifică promovarea ca destinaţie cultural-turistică, pornind de la realitatea că întâlnim la tot pasul, o largă varietate de resurse turistice antropice: muzee, monumente, edificii religioase, elemente de etnografie şi folclor precum şi o mare diversitate de parcuri şi complexe de agrement .
Având în vedere multiplele legături cu alte activităţi economice, turismul, poate fi considerat un element semnificativ al procesului de dezvoltare, având un impact direct şi puternic asupra economiilor locale, oferind, de asemenea, oportunităţi deosebite de marketing şi promovare .
Pe lângă impactul economic, turismul are şi o profundă semnificaţie socio-culturală, efectele sale fiind resimţite pe diferite planuri: consumul, utilizarea timpului liber, instruirea şi educaţia populaţiei, ridicarea calităţii mediului înconjurător, conservarea tradiţiilor şi culturilor locale, şi, implicit intensificarea toleranţei şi înţelegerii turistice. Importanţa economică şi socială a turismului intern, contribuţia acestuia la cresterea calităţii vieţii denotă actualitatea cercetării şi necesitatea promovării acestui sector.
Oraşul Bucureşti, este depozitarul celor mai importante elemente de patrimoniu cultural şi turistic din România. Aici se regăsesc cele mai importante monumente, statui, muzee, parcuri şi grădini publice. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Parcul Herăstrău”, Muzeul Naţional de Arheologie “Vasile Pârvan”, Ateneul Român, „Muzeul Enescu”, Muzeul Aman” sunt numai câteva dintre valoroasele elemente de patrimoniu care au transformat Capitala în perla culturală a României.
Aceste importante elemente de patrimoniu din Bucureşti, nu reprezintă doar monumente istorice, de artă şi obiective cultural-turistice, dar, în acelasi timp reprezintă repere fundamentale ale identităţii naţionale care fac din Bucureşti un centru de atracţie şi de răspândire culturală în Europa şi în lume.
Pentru binele cultural al oraşului, pentru binele naţiunii române, în general, aceste elemente de patrimoniu cultural şi turistic trebuie puse în valoare. A devenit deja o axiomă că problematica protejării şi valorificării patrimoniului cultural este una deosebit de importantă, cu profunde semnificaţii pentru afirmarea identităţii naţionale. Şi dacă oraşul Bucureşti are pe teritoriul său obiective de patrimoniu de o valoare inestimabilă, atunci ele trebuie puse în valoare având în vedere, în primul rând, importanţa lor culturală şi turistică.
În acest context, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism intenţionează să achiziţioneze servicii de organizare de târguri şi expoziţii, Cod CPV 79956000-0, în vederea participării la următoarele evenimente:
- Târgul de turism WORLD TRAVEL MARKET - Londra, Marea Britanie, care se va desfăşura în perioada 04-07.11.2019;
- Târgul de turism IBTM World Barcelona, Spania, care se va desfăşura în perioada 19-21.11.2019;
- Târgul de turism TOUR & TRAVEL- Varşovia, Polonia, care se va desfăşura în perioada 21-23.11.2019.
Scopul participării la aceste târguri rezidă în promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică, precum şi diversitatea patrimoniului turistic local pe plan internaţional
Evenimentele susmenţionate reprezintă o sursă importantă de atragere a turiştilor externi, o modalitate eficientă de informare a acestora cu privire la diversitatea turismului local, de creştere a imaginii turistice şi notorietăţii Capitalei ca destinaţie turistică, a numărului de turişti De asemenea, participarea la târgurile menţionate reprezintă un instrument de cunoaştere a tendinţelor industriei de turism pe plan internaţional, a standardelor internaţionale privind furnizarea produselor şi serviciilor furnizate în domeniul turismului, precum şi a factorilor care determină creşterea gradului de satisfacţie al turiştilor.
În raport de cele mai sus arătate, în principal, participarea la Târgurile de turism WORLD TRAVEL MARKET, TOUR & TRAVEL şi IBTM World presupune derularea următoarelor activităţi:
I. Îndeplinirea procedurii de înscriere la Târgurile de turism WORLD TRAVEL MARKET, TOUR & TRAVEL şi IBTM World. Operatorul economic organizator trebuie să dispună de capacitatea de a îndeplini procedura de înscriere la evenimentele susmenţionate, conform normelor în vigoare, precum şi informarea cu privire la obligatiile ce se cer a fi îndeplinite in vederea unei bune desfăşurari a manifestarii expozitionale si o participare eficienta. Ofertantul are obligatia înscrierii la manifestarile menţionate, în catalogul targului, la timp şi în conformitate cu conditiile impuse de organizatorul extern. Pentru aceasta se vor lua in calcul toate taxele aferente inscrierii. Plata taxei de inscriere in catalogul targului-pachetul media se va realiza pentru fiecare din cele 3 târguri.
II. Asigurarea unui stand expoziţional dedicat oraşului Bucureşti, în cadrul celor 3 Târguri internaţionale, cu dotări aferente (tehnologie hi-tech). Se solicită ca standurile să fie personalizate (logo, imagini reprezentative etc.) integral cu elemente de identitate vizuală reprezentative pentru oraşul Bucureşti, în vederea promovării ca destinaţie turistică. Constructia standurilor este standard şi va fi preluata de la organizatorul local (suprafaţa, amenajări standard etc).
• Elementele de identitate vizuală (Siglă/Logo) vor avea dimensiuni optime, astfel încât să asigure vizibilitatea maximă a beneficiarului.
• Standul trebuie să asigure dotările necesare pentru acomodarea a minimum 4 persoane, precum şi pentru desfăşurarea acţiunilor promoţionale si activităţilor tehnice pe intreaga perioada de desfasurare a targurilor
III. Asigurarea materialelor promotionale si de reprezentare a oraşului Bucureşti ce urmează a fi prezentate şi distribuite gratuit în cadrul standurilor. Ofertantul va formula propuneri concrete privind tipul şi volumul materialelor promotionale, precum şi logistica necesară (ex. broşuri, reviste, albume de prezentare, filme, echipamente tehnice pentru proiecţie video etc)
NOTĂ: În mod obligatoriu materialele promoţionale trebuie redactate/prelucrate într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză, germană, spaniolă). De asemenea, în cazul unor filme de prezentare, acestea trebuie însoţite de traducere într-o limbă de circulaţie internaţională
IV. Asigurarea transportului materialelor promotionale si de reprezentare si protocol până la standurile din cadrul Târgurilor de turism WORLD TRAVEL MARKET, TOUR & TRAVEL şi IBTM World;
V. Asigurarea prezenţei a două persoane care sa asigure serviciile de protocol, acţiunile promoţionale si activităţile tehnice pe intreaga perioada de desfasurare a targurilor. Ofertantul va formula propuneri concrete privind
a)Modul şi mijloacele de transport al persoanelor desemnate pe rutele Bucureşti-Londra, Bucureşti-Varşovia şi Bucureşti-Barcelona şi retur
b)Cazarea persoanelor desemnate. Ofertantul va formula propuneri concrete privind numărul de nopţi de cazare în cele 3 oraşe
VI. Alte Activităţi. În afara cerinţelor tehnice susmenţionate (pct. I-V), ofertantul va formula şi alte propuneri concrete privind şi alte activităţi conexe pe care le consideră utile şi necesare pentru participarea eficientă la la Târgurile de turism WORLD TRAVEL MARKET, TOUR & TRAVEL şi IBTM World.