Conducta de transport gaze naturale DN500 Ozd – Câmpia Turzii face parte din magistrala Bazna-Turda şi a fost pusă în funcţiune în anul 1953, având o lungime totală de 31,0505km. În zona localităţii Luncani, comuna Luna, judeţul Cluj, conducta traversează aerian râul Arieş. Traversarea este alcătuită dintr-un fir de conductă care este suspendată de două cabluri normale zincate aşezate după două curbe parabolice, şi doi pilo...
Conducta de transport gaze naturale DN500 Ozd – Câmpia Turzii face parte din magistrala Bazna-Turda şi a fost pusă în funcţiune în anul 1953, având o lungime totală de 31,0505km. În zona localităţii Luncani, comuna Luna, judeţul Cluj, conducta traversează aerian râul Arieş. Traversarea este alcătuită dintr-un fir de conductă care este suspendată de două cabluri normale zincate aşezate după două curbe parabolice, şi doi piloni formaţi dintr-un sistem de grinzi cu zăbrele care sunt prinşi cu buloane în pilele din beton slab armat, care sunt prevăzute cu fundaţii masive din beton. Deschiderea între piloni este de 55,0m. În urma fenomenului de eroziune a solului, produs de acţiunea apei în urma fenomenelor meteo cu ploi abundente, s-a schimbat geomorfologia albiei râului Arieş, firul curent al apei s-a modificat, fapt ce a dus la eroziunea malului stâng până la decopertarea în proporţie de 70 - 75% a pilei din beton.
Pentru asigurarea transportului de gaze naturale în condiţii de maximă siguranţă şi pentru evitarea unor pericole care pot apărea ulterior, în cazul fisurării sau ruperii conductei în urma unor viituri majore, se impune realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a traversării râului Arieş cu conducta DN 500 Ozd – Câmpia Turzii, în zona localităţii Luncani, comuna Luna, judeţ Cluj, lucrări ce se vor executa în conformitate cu Normele tehnice şi standardele de proiectare şi execuţie a conductelor de transport gaze naturale în vigoare.
Soluţia tehnică propusă pentru rezolvarea necesităţii este în conformitate cu Tema de proiectare nr. 3/04.01.2022 şi Nota de colaborare din 03.08.2022, şi constă în renunţarea la traversarea aeriană existentă şi montarea conductei subteran prin foraj orizontal dirijat, la adâncimea de 10,0m sub cota talvegului, la 30m aval de traversarea existentă.
Conducta DN500 Ozd – Câmpia Turzii se va realiza din ţeava Ø 508 x 10 mm, L360NE, conf. SR EN ISO 3183/2020, în lungime de aprox. 354m, din care 303m montată prin foraj orizontal dirijat, şi prin şanţ deschis 51m la cuplările pe maluri (11m conductă şi 40m curbe). De asemenea, pe malul stâng, în exteriorul acestuia, pe conducta existentă se vor monta robinet DN 500 şi refulator gaze.
Cuplarea tronsonului de conductă de transport gaze naturale proiectat la conducta existentă, se va realiza cu oprirea gazelor pe conducta DN500 utilizând echipamentele speciale de punere în siguranţă.
Protecţia contra coroziunii exterioare a curbelor şi fitingurilor montate în firul conductei proiectate, se va executa cu benzi adezive aplicate la rece şi va fi de tipul FOARTE ÎNTĂRIT, identică cu aceea care se aplică la sudurile de îmbinare a ţevilor, utilizând tehnologia dată de furnizorul de materiale de protecţie (benzi adezive, grund, mastic, ş.a.).