In conformitate cu prevederile Normativilui P130/1999 privind comportarea in timp a constructiilor, in cazul constructiilor vechi care nu au instructiuni de urmarire curenta, proprietarii/ administratorii au obligatia de a realiza ulterior proiectul de urmarire prin solicitarea acestuia catre o firma specializata.
Furtuna din februarie 2012 a fost una dintre cele mai puternice inregistrate pe litoralul Marii Negre fiind ins...
In conformitate cu prevederile Normativilui P130/1999 privind comportarea in timp a constructiilor, in cazul constructiilor vechi care nu au instructiuni de urmarire curenta, proprietarii/ administratorii au obligatia de a realiza ulterior proiectul de urmarire prin solicitarea acestuia catre o firma specializata.
Furtuna din februarie 2012 a fost una dintre cele mai puternice inregistrate pe litoralul Marii Negre fiind insotita si de temperaturi foarte joase de pana la -25°C. Durata furtunii a fost foarte mare, respectiv intre 22.01 si 09.02.2012, perioada in care s-au inregistrat viteze ale vantului de pana la 25m/s, iar la rafala de 33m/s. Gradul de agitatie al marii in zilele de 26, 27.01 si 7, 8.02 a fost de 8 grade Beufort.
Caracteristic pentru aceasta (furtuna) este faptul ca vantul foarte puternic a fost insotit atat de ploi si ninsori abundente, cat si de temperaturi foarte scazute, la care se adauga in mod deosebit de important, durata mare de 96 ore.
Deteriorarile produse digurilor de adapostire din porturile Constanta si Midia, urmare a respectivului "eveniment" au fost importante si constau in principal in alunecarea carapacei de protectie, lasand goluri mari in taluzul de stabilopozi si mantaua din piatra neprotejata sub actiunea valurilor. Toate cele patru diguri au suferit deteriorari care necesita atat lucrari de refacere pe zone mari cat si urmarirea evolutiei acestor deteriorari sau aparitia de noi zone cu probleme.
Ulterior evenimentului din ianuarie-februarie 2012, s-a constatat ca rostul dintre dalele de coronament ale digului de Larg al Portului Constanta s-a marit pe anumite zone in urma furtunii si a continuat sa se deschida pe unele dintre aceste zone, cu precadere intre Km 0+900-0+950; Km 1+950 -2+300; Km 2+750 - 2+900; Km 3+800-3+900; Km 4+150-4+300.
Astfel apare necesitatea realizarii de masuratori pe zonele pe care au aparut rosturi in dala de coronament cu o posibila evolutie periculoasa pentru stabilitatea digului si conform legislatiei in vigoare, aceasta activitate trebuie facuta in baza unui proiect tehnic de urmarire speciala, stabilindu-se daca exista deplasari sau rotiri ale dalei de coronament si implicit ale nucleului digului, fapt ce ce ar putea provaca "prabusirea zonala a digului".
Termenul în care entitatea contractantă va răspunde la solicitările de clarificări sau informatii suplimentare în legătură cu documentatia de atribuire este a 3-a zi înainte de termenul stabilit pentru depunerea ofertelor.
Termenul-limită până la care ofertantul poate să adreseze solicitările de clarificări sau informatii suplimentare în legătură cu documentatia de atribuire este de 5 zile inainte de data limita de depunere a ofertelor. La solicitările adresate după acest termen entitatea contractantă nu va răspunde.