În vederea extinderii capabilităţilor de cercetare existente la nivelul institutului, INCAS Bucureşti doreşte achiziţia unei "Prize aer C90", adică a unui sistem de admisie pentru prelevare aerosoli, nori şi particule de nori pentru realizarea unui laborator de cercetare-inovare-instruire de microfizica norilor, obiectiv existent în cadrul proiectului POC “Construcţia, dezvoltarea şi operaţionalizarea infrastructurii de cer...
În vederea extinderii capabilităţilor de cercetare existente la nivelul institutului, INCAS Bucureşti doreşte achiziţia unei "Prize aer C90", adică a unui sistem de admisie pentru prelevare aerosoli, nori şi particule de nori pentru realizarea unui laborator de cercetare-inovare-instruire de microfizica norilor, obiectiv existent în cadrul proiectului POC “Construcţia, dezvoltarea şi operaţionalizarea infrastructurii de cercetare-inovare-instruire destinată realizării de studii avansate atmosferice şi de observare a suprafeţei terestre – CAART".
Această achiziţie va creşte nivelul de inovare-educaţie, astfel fiind asigurată includerea INCAS în categoria celor mai performante instituţii din Europa, dar şi recunoaşterea singurului centru (pol de excelenţă) naţional pentru cercetare-inovare-instruire pentru microfizica norilor. Sistemul achiziţionat va fi configurat special pentru misiunile de cercetare ale atmosferei si norilor furnizând mediului academic date valoroase pentru soluţionarea unor elementele greu de cuantificat în prezent în modelele de prognoză meteorologică şi climatice, cristalele de gheaţă.
Priza de aer / sistemul de admisie va fi instalat pe aeronava Hawker Beechcraft King Air C90 GTx, aflată în flota INCAS, în configuraţia actuală (CAPS-Hawkeye). Utilizarea acestui sistem va creşte capabilităţile de detecţie pe durata misiunilor de cercetare, contribuind la utilizarea simultană a instrumentelor de detecţie a aerosolilor cu cele de măsurare a caracteristicilor microstructurale şi microfizice ale norilor. Astfel, va fi posibilă corelarea cantitativă şi calitativă a impactului diferitelor concentraţii/dimensiuni/specii de aerosoli şi gaze asupra proceselor de la nivelul norilor.
Având în vedere faptul că instalarea pe aeronava de cercetare a prizei de aer necesită şi certificarea acesteia, atât documentele aferente, cât şi desenele tehnice trebuie să fie puse la dispoziţia beneficiarului pentru iniţierea procesului de certificare. Echipamentul achiziţionat trebuie să ofere posibilitatea de prelevare atât a aerosolilor, cât şi a gazelor, şi particulelor de nori şi să dispună de sistem anti-givrare pentru a facilita măsurarea în diferite condiţii meteorologice şi la diferite altitudini şi să dispună de pompă de evacuare, supape şi tuburi compatibile cu instrumentele de măsurare a aerosolilor şi a gazelor aflate în interiorul cabinei.
Acesta achiziţie va include următoarele: priza / sistemul de admisie pentru prelevarea aerosolilor, gazelor si particulelor de nori, accesorii conexe, servicii de livrare a echipamentelor în locaţia beneficiarului – INCAS, servicii de instalare, testarea şi punere în funcţiune, garanţia şi mentenanţa pe perioada garanţiei, instruirea personalului beneficiarului pentru utilizarea/exploatarea echipamentelor şi a accesoriilor conexe, precum şi toate accesoriile necesare instalării, punerii în funcţiune, testării şi utilizării echipamentelor, respectiv documentaţia tehnică necesară obţinerii unei certificări de tip STC conform EASA Part 21.