aspect caracteristic porumbului sanatos;
- culoare:de la alb - galbui la galben - portocaliu;
- miros: specific porumbului sanatos, fara mirosuri nespecifice (fermentatie, mucegai);
- gust: dulceag , nici amar, nici acru;
- umiditate : max 14%
- corpuri straine : max 4%
- boabe defecte: max 3%;
Componentele corpurilor straine si boabele cu defecte sunt cele prevazute in STAS 5448-72.
Se considera corpuri...
aspect caracteristic porumbului sanatos;
- culoare:de la alb - galbui la galben - portocaliu;
- miros: specific porumbului sanatos, fara mirosuri nespecifice (fermentatie, mucegai);
- gust: dulceag , nici amar, nici acru;
- umiditate : max 14%
- corpuri straine : max 4%
- boabe defecte: max 3%;
Componentele corpurilor straine si boabele cu defecte sunt cele prevazute in STAS 5448-72.
Se considera corpuri straine :
a) tot ce trece la cernere prin ciurul nr. 2 R STAS 1078-73;
b) corpurile inerte minerale ( pamint,nisip, pietris,etc)
c) corpurile inerte organice (parti de tulpini, frunze, panuse, matase, ciocalai, pleava, insecte moarte,etc)
d) seminte de buruieni;
e) boabele de porumb sau sparturile complet arse in uscatorii, seci, precum si cele in lapte.
Se considera boabe defecte:
a. boabele de porumb patate, cu embrionul de culoare schimbata sau cu atac de mucegai dar cu endospermul sanatos, precum si boabele de porumb incoltite.
Legea nr. 407/2006 cu modificarile si completarile in ulterioare;
Ord M.A.A.P 478/2002.
HG 3/2023