Se doreşte funcţionalizarea si deschiderea către public, prin consolidarea, punerea în siguranţă, restaurarea, dotarea, împrejmuirea precum şi amenajarea exterioară a incintei turnului.
Turnul Medieval din Hotărani este un simbol local si un reper regional, până nu demult, una dintre cele mai înalte construcţii din Câmpia Romanaţiului. Istoria tumultoasa a turnului evidenţiază doua funcţiuni – aceea de observaţie/apărare si...
Se doreşte funcţionalizarea si deschiderea către public, prin consolidarea, punerea în siguranţă, restaurarea, dotarea, împrejmuirea precum şi amenajarea exterioară a incintei turnului.
Turnul Medieval din Hotărani este un simbol local si un reper regional, până nu demult, una dintre cele mai înalte construcţii din Câmpia Romanaţiului. Istoria tumultoasa a turnului evidenţiază doua funcţiuni – aceea de observaţie/apărare si aceea de acces/portal într-o incintă. Aşa cum arată studiul istoric, unicitatea este dată de vechimea turnului, de specificul funcţiunii, precum si de cele 3 evenimente majore prin care a trecut:
• Reconstrucţia lui Matei Fălcoianu din 1707-1708 pe amplasamentul unui turn clopotniţă originar din 1520;
• Incendiul puternic din 1899 când funcţiona ca depozit de cărţi bisericeşti urmat de ruinarea lui;
• Lucrările de restaurare si consolidare din 1967-68 când s-au turnat centuri de beton la nivelul fundaţiei si zonei mediane, placa de beton peste etajul 3 si refacerea şarpantei cu olane ceramice.
Prin intervenţia contemporană asupra Turnului, începută prin refacerea şarpantei în 2020-2021, şi a împrejmuirii stradale in 2022, Turnul Medieval din Hotărani doreşte să renască un simbol regional pentru comunitate şi să redevină un reper cultural si patrimonial pe plan naţional.
Turnul va deveni accesibil public, cu un spaţiu interior închis, vizitabil, care integrează un traseu muzeografic, spatii de expunere:
- Etajul 1 este destinat recepţiei si expunerea artefactelor, suvenirurilor.
- Etajul 2 continuă traseul muzeografic prin prezentarea istoriei turnului dar si o experienţă prin utilizarea tehnologiei de proiecţie a hologramelor, un stimul vizual de la distanţă, oferind vizitatorilor posibilitatea de a vedea şi de a experimenta obiecte tridimensionale într-un mod realist şi captivant
- Etajul 3 propune un spaţiu de contemplare şi repaus, o platforma de belvedere si observaţie dar si un spaţiu al experimentării istoriei locale printr-o staţie AR/VR (augmented reality/virtual reality) care prin căşti VR să prezinte scene dramatice din momentele cheie ale turnului precum si ale istoriei Romanaţiului.
Funcţiunea va fi completată de un spaţiu exterior amenajat, tip amfiteatru multifuncţional, pentru evenimente culturale de tip dansuri de căluşari, concerte in aer liber, proiecţii de film, simpozioane. Compoziţional, va fi delimitat prin amenajările peisajere şi sistematizări verticale minimale, fără intervenţii intruzive asupra cadrului natural.
Pentru invocarea fostei incinte din care acest turn a fost parte, se vor marca la nivelul pavimentului si solului urmele fostelor ziduri de împrejmuire, prin finisaj şi accentuate prin elemente de vegetaţie/arbuşti.
In conformitate cu legislatia in vigoare, respective HG 766 /1997 privind stabilirea categoriei de im- portanta a constructiilor, prezenta documentatie se incadreaza in constructii de importanta normală (C).
Toate detaliile conform documentaţiei tehnice iniţiale sunt prezentate în Cerintele Beneficiarului.
II. Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 12 zile. Autoritatea
contractanta va raspunde solicitarilor de clarificari inainte cu 6 zile de data limita de depunere a ofertelor.