În prezent, Sistemul de alarmare existent în municipiul Paşcani este format din 11 sirene cu motor electric (de 5,5 kw), instalate în anul 1970.
Aceste mijloace de alarmare se concentrează într-o centrală de alarmare nefunctională, fabricată tot în perioada anilor 1970. Aceasta este depăşită tehnologic, ar necesita cheltuieli mari de repunere in funcţiune şi datorită vechimii ar fi instabilă în funcţionare. Nemaifi...
În prezent, Sistemul de alarmare existent în municipiul Paşcani este format din 11 sirene cu motor electric (de 5,5 kw), instalate în anul 1970.
Aceste mijloace de alarmare se concentrează într-o centrală de alarmare nefunctională, fabricată tot în perioada anilor 1970. Aceasta este depăşită tehnologic, ar necesita cheltuieli mari de repunere in funcţiune şi datorită vechimii ar fi instabilă în funcţionare. Nemaifiind centralizate, mijloacele de alarmare nu pot fi acţionate în conformitate cu cerinţele actuale. Astfel atat cerinţa de oportunitate a alarmării cât şi cea de operativitate nu pot fi îndeplinite în mod realist (ar necesita un numar mare de oameni care să le acţioneze local).
Centralizarea sirenelor cu motor electric se va face prin înlocuirea cofretului de comandă existent, vechi de peste 40 ani şi efectuarea lucrărilor de întreţinere (reparaţii capitale) la poziţia de sirenă cu motor electric trifazat (conform IT 3000/1972).
În anul 2017 a fost elaborat un studiu de audibilitate pentru modernizarea sistemului actual de avertizare, avizat de către I.S.U. Iaşi cu nr. 3144393/ 21.09.2017 (ataşat), în care s-au propus două variante privitoare la arhitectura sistemului de avertizare. S-a optat pentru varianta nr.2, formată dintr-un număr de 9 sirene din care 2 sirene electronice de alarmare cu o putere de 1200 W şi modernizarea sirenelor electrice.
Pentru început vom moderniza cele 7 sirene electrice de 5,5 KW din locaţiile prevăzute în studiul de audibilitate şi vom achiziţiona o centrală electronică de alarmare care va fi amplasată conform studiului de audibilitate urmând ca ulterior să achiziţionăm şi cele două sirene electronice de 1200 W.
Echipamentele livrate şi instalate vor fi integrate în sistemul naţional pentru înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei, condiţia de interconectare cu Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta fiind obligatorie.
Se va încheia un contract de achiziţie publică cu derulare în maxim 24 luni, ca urmare a constrângerilor bugetare, pentru anul 2020 fiind alocata suma de 83.000 lei fară TVA.