Imobilul sediu al B.N.R. Buzău a fost construit în baza autorizaţiei de construire nr. 350 eliberată la data de 06.07.1993, de către Consiliul Local al Mun. Buzău, conform procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 2256 din 23.11.1995.
Structura imobilului cu regim de înălţime S+P+3E este din beton armat, cu pereţi exteriori din zidărie şi parţial pe faţada principală cu perete tip cortină. Învelitoarea e...
Imobilul sediu al B.N.R. Buzău a fost construit în baza autorizaţiei de construire nr. 350 eliberată la data de 06.07.1993, de către Consiliul Local al Mun. Buzău, conform procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 2256 din 23.11.1995.
Structura imobilului cu regim de înălţime S+P+3E este din beton armat, cu pereţi exteriori din zidărie şi parţial pe faţada principală cu perete tip cortină. Învelitoarea este tip terasă, cu luminator cu structură metalică pe zona holului central. Pereţii interiori de compartimentare sunt din zidărie. Finisajele exterioare sunt reprezentate de placaj din piatră pe faţada principală, respectiv tencuială decorativă pe faţada posterioară. Tâmplăria este metalică sau parţial înlocuită cu PVC.
Conform Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanţă a construcţiilor, aprobat cu Hotărârea Guvernului nr.766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.352 din 10 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare şi în conformitate cu metodologia specifică aprobată cu Ordinul M.L.P.A.T. nr.31/N/02.10.1995, clădirea se încadrează în categoria de importanţă "C" - construcţii de importanţă normală. Cladirea nu este înscrisă în Lista monumentelor istorice.
Imobilul prezintă deficienţe la nivelul instalaţiilor care, datorită vechimii de 25 de ani, au dus la degradări specifice, ȋn plus, ȋn vederea funcţionării la nivel optim a activităţii agenţiei, o parte din instalaţii trebuie modernizate. Finisajele clădirii prezintă de asemenea degradări majore care aduc riscuri pentru personalul bancar datorită neȋndeplinirii cerinţelor fundamentale de calitate obligatorii cerute prin Legea nr. 10/1995 cu completările şi modificările ulterioare privind calitatea ȋn construcţii.
Potrivit art. 5.(1) din Legea nr. 10/1995 "Pentru obţinerea unor construcţii de calitate sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile:
a) rezistenţă mecanică şi stabilitate;
b) securitate la incendiu;
c) igienă, sănătate şi mediu înconjurător;
d) siguranţă şi accesibilitate în exploatare;
e) protecţie împotriva zgomotului;
f) economie de energie şi izolare termică;
g) utilizare sustenabilă a resurselor naturale"
Banca Naţională a României, ȋn calitate de investitor, ȋn conformitate cu prevederile legale, (obligaţiile instituite de Legea nr. 10/1995 cu completările şi modificările ulterioare privind calitatea ȋn construcţii şi HG nr. 742/2018, privind modificarea HG nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor) are obligaţia asigurării cerinţelor fundamentale de calitate pentru imobilul Agenţiei Buzău.