Clauza suspensiva
Procedura de atribuire a contractului de achizitie publica este initiata sub incidenta prezentei clauze suspensive, in sensul ca incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de alocarea creditelor bugetare cu aceasta destinatie , semnarea contractului facanduse cu respectarea dispozitiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislati...
Clauza suspensiva
Procedura de atribuire a contractului de achizitie publica este initiata sub incidenta prezentei clauze suspensive, in sensul ca incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de alocarea creditelor bugetare cu aceasta destinatie , semnarea contractului facanduse cu respectarea dispozitiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislatiei privind finantele publice.
Avand in vedere dispozitiile Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice si HG. nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea contractanta precizeaza ca va incheia contractul cu ofertantul declarat castigator numai in masura in care fondurile necesare achizifiei vor fl asigurate prin alocarea creditelor bugetare cu aceasta destinatie,. In cazul fn care, indiferent de motive, creditele bugetare nu vor fl alocate, autoritatea contractanta, dupa primirea notificarii cu privire la neacordarea flnantarii ,isi rezerva dreptul de a anula procedura de atribuire, in conditiile in care nu exista o alta sursa de flnantare, in conformitate cu prevederile art. 212 a/in (1) lit. c) teza 2 din Legea 98/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, flind imposibila incheierea contractului de achizifie publica.
Ofertantii din cadrul acestei proceduri inteleg ca autoritatea contractanta nu poate fl considerata raspunzatoare pentru vreun prejudiciu in cazul anularii procedurii de atribuire, indiferent de natura acestuia si indiferent daca autoritatea contractanta a fost notificata asupra existentei unui asemenea prejudiciu. Ofertantii din cadrul acestei proceduri accepta utilizarea condifiilor speciale de mai sus clauzei suspensive, asumandu-si intreaga raspundere in raport cu eventualele prejudicii pe care le-ar putea suferi in situatia descrisa.
Facem mentiunea ca UAT Comuna Voinesti , a semnat contractul de finantare cu Administratia Fondului de mediu in data de 16.03.2023 , urmand ca in perioada urmatoare sa se semneze contractul de catre Administratia Fondului de Mediu si sa se transmita inregistrat catre Comuna Voinesti .
Clauza suspensiva este propusa ca mijloc de a accelera implementarea proiectelor, pentru a duce la bun sfarsit obiectivele propuse.
In drept se supun atentiei prevederile art. 1399 si urmatoarele din Codul civil, respectiv "este afectatat de conditie obligatia a carei eflcacitate sau desflintare depinde de un eveniment viitor si nesigur" si "conditia este suspensiva atunci cand de indeplinirea sa depinde eflcacitatea obligatiei ".
Astfel clauza suspensiva este permisa potrivit dreptului comun, iar formatul standard de flsa de date elaborate de ANAP mentioneaza in mod explicit posibilitatea unor asemenea clauze la pct. IILl.4) Executarea contractului este supusa altor conditii speciale.
Clauza suspensiva specifica faptul ca sursa de flnantare pentru contractul licitat nu este asigurata in totalitate la momentul licitatiei si Autoritatea contractanta ar putea fl in situatia sa anuleze procedura de atribuire, in cazul in care flnantarea nu se realizeaza.
Scopul acestei conditii este de a preveni posibilii participanti la procedura ca exista un asemenea risc ( inclusiv de a evita aparitia unor contestatii dupa anularea procedurii).
Efectul conditiei suspensive este acela de a preveni piata cu privire la un nivel de risc aferent sursei de flnantare.