În conformitate cu proiectul "Dezvoltarea sistemului electronic de management al cauzelor – ECRIS V", proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Capacitatea Administrativă 2014-2020, Ministerul Justiţiei în calitate de autoritate contractantă organizează o consultare publică pentru finalizarea elaborării caietului de sarcini ce priveste achiziţia de servicii de consultanţă/expertiză IT pentru dezvoltarea, testarea ş...
În conformitate cu proiectul "Dezvoltarea sistemului electronic de management al cauzelor – ECRIS V", proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Capacitatea Administrativă 2014-2020, Ministerul Justiţiei în calitate de autoritate contractantă organizează o consultare publică pentru finalizarea elaborării caietului de sarcini ce priveste achiziţia de servicii de consultanţă/expertiză IT pentru dezvoltarea, testarea şi punerea în funcţiune a noului sistem de management al cauzelor ECRIS V, conform proiectului mai sus menţionat, inclusiv servicii de instruire a personalului în cadrul proiectului.
ECRIS este conceput pentru gestionarea documentelor şi informaţiilor aferente cauzelor la nivelul instanţelor şi parchetelor. Totodată, ECRIS este un instrument de management al informaţiei în sistemul judiciar, oferind o serie de date agregate şi sistematizate pentru practicienii din justiţie şi persoanele fizice şi juridice care apelează la serviciile justitiei.
În prezent, ECRIS este implementat la nivel naţional, fiind utilizat de către instanţele judecătoreşti, inclusiv Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ECRIS Instanţe), parchetele de pe lângă acestea, inclusiv DIICOT (ECRIS Parchete), Ministerul Justiţiei (Modulul de Statistica Instanţe, ECRIS Statis), Consiliul Superior al Magistraturii (Modulul de Statistica, ECRIS Statis).
Sistemul ECRIS reprezintă un instrument electronic ce oferă funcţionalităţi cheie care susţin fluxul dosarelor la nivelul instanţelor şi parchetelor, colectarea datelor statistice şi generarea anumitor rapoarte statistice predefinite, precum şi transferul electronic de date între instanţe, precum şi între acestea şi parchete.
Într-o primă fază, adaptarea, modernizarea şi extinderea ECRIS a impus stabilirea nevoilor de dezvoltare a sistemului, astfel încât acesta să corespundă într-o cât mai mare măsură cerinţelor actuale ale practicienilor în justiţie si a persoanelor fizice si juridice care apeleaza la serviciile justitiei. Această fază s-a încheiat prin derularea proiectului "Dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de management strategic la nivelul sistemului judiciar - SIMS" (SIPOCA 55). În cadrul acestui proiect s-au propus caracteristicile tehnice pentru dezvoltarea noului sistem, infrastructura hardware necesară susţinerii acestuia, cât şi costurile aferente.
În a doua fază, respectiv cea prezentă, se trece la dezvoltarea efectivă a arhitecturii sistemului.
Dezvoltarea noului sistem ECRIS va contribui semnificativ la transformarea digitală a sistemului judiciar, urmărindu-se eficientizarea proceselor de lucru, cu efecte pozitive pentru justiţiabili, fiind create totodată premisele pentru creşterea transparenţei şi a integrităţii sistemului judiciar. Astfel, obiectivul Ministerului Justiţiei este ca sistemul judiciar să fie integral digitalizat, fără a exclude utilizarea hârtiei, pentru a nu îngrădi accesul la justiţie a persoanelor care nu utilizează mijloace IT.
În ceea ce priveşte relaţia cu justiţiabilii, noul sistem va fi complet modernizat, urmând a avea o funcţionalitate majoră nouă prin dosarul electronic. Aceasta va permite beneficiarilor o gestiune integral electronică a documentelor din dosare. În acest sens, aplicaţia ECRIS Instanţe va fi integrată cu aplicaţia ECRIS Portal Instanţe, care va deveni componenta cheie pentru digitalizarea sistemului judiciar.
Noul sistem va fi proiectat astfel încât să se respecte o serie de criterii precum: performanţa, flexibilitate si adaptabilitate, trasabilitate, orientare către utilizator, stabilitate şi predictibilitate, securitate. Totodată, sistemul trebuie să fie uşor monitorizabil, pentru a permite identificarea la timp a potenţialelor deficienţe, precum şi uşor integrabil pentru a asigura corectă interacţiune dintre aplicaţiile care îl compun, dar şi cu alte sisteme şi aplicaţii externe.