Cladirea laborator aerodinamica - Suflerie Subsonica INCAS - este o componenta de baza a infrastructurii de aviatie pe platforma Miliari, deservind o instalatie de interes national, conform HG786/2012.
Cladirea a fost finalizata în anul 1952 si nu a fost supusa niciodata unor lucrari de reparatii/consolidari.
Cladirea – laborator este unica in tara, cu performante la nivel mondial, singura capabila sa asigure conditii de ex...
Cladirea laborator aerodinamica - Suflerie Subsonica INCAS - este o componenta de baza a infrastructurii de aviatie pe platforma Miliari, deservind o instalatie de interes national, conform HG786/2012.
Cladirea a fost finalizata în anul 1952 si nu a fost supusa niciodata unor lucrari de reparatii/consolidari.
Cladirea – laborator este unica in tara, cu performante la nivel mondial, singura capabila sa asigure conditii de experimentare pentru aerodinamica aplicata in regim de viteze subsonice, in conditii de similitudine industriala.
Investitia este o prioritate absoluta in contextul dezvoltarii institutionale INCAS, intrucat de aceasta depind o serie de proiecte majore in perioada 2016-2020, consolidand pozitia INCAS de partener strategic in UE pentru activitati CDI.
Infrastructura asociata cladirii laborator - Sufleria Subsonica - are nevoie urgenta de investitii in sistemele de utilitati (în principal instalatia electrica, alimentare cu apa si canalizare), in consolidarea cladirii si in refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale si hidroizolatiei, atat pentru conservarea capacitatlor exstente dar si imbunatatirea semnificativa a conditiilor de lucru.
De asemenea este urgenta centralizarea unui sistem de racire pentru zona tunelului aerodimanic si camera server – sala cluster unde se prelucreaza datele experimentale, cu sensibilitate ridicata la variatii mici de temperatura in regim de functionare permanent, si prevederea unui grup electrogen capabil sa asigure necesarul de energie electrica pentru clustere si climatizarea locala.
Sufleria Subsonica reprezinta un centru de excelenta cu 55 locuri de munca, dintre care 42 cercetatori si 13 personal tehnic auxiliar.
INCAS intentioneaza largirea bazei la 48 de cercetatori si 15 tehnicieni in perioada 2016-2017.
Cresterea calitatii infrastructurii de laboratoare, inclusiv prin imbunatatirea sistemelor de utilitati este de natura sa elimine si o parte din cauzele de avarie si defectiuni cauzate de vechimea considerabila a cladirii (aproximativ 70 de ani fara reparatii majore), accesul in spatii tehnologice cu un grad ridicat de periculozitate (sisteme electrice cu inalta tensiune, hidraulica de inalta presiune) specifice pentru activitati de experimentare.
Lucrarile de reabilitare si reparetii curente programate sunt de natura a imbunatati semnificativ confortul la locul de munca pentru un numar de aproximativ 48 cercetatori cu inalta specializare.
Investitia in infrastructura de laboratoare este imperios necesara atat ca urmare a necesitatii asigurarii conditiilor de lucru la standarde cat mai inalte, dar mai ales in vederea protejarii instalatiei de interes national – tunelul aerodinamic – infrastructura critica in cadrul INCAS cu rezultate si performante la nivel european.