Corpul C, al Facultăţii de Ingineria Instalaţiilor, a avut iniţial destinaţia de capelă. Faţada principală a corpului C este compusă din turnul casei de scară şi adăposteşte intrarea principală (acum neutilizată), tratată monumental. Dimensiunile aproximative în plan sunt de 20,5 x 48,0 m.
Suprafaţă construită 908,51mp
Suprafaţă desfaşurată 3.356,86 mp
Din punct de vedere funcţional, corpul C adă...
Corpul C, al Facultăţii de Ingineria Instalaţiilor, a avut iniţial destinaţia de capelă. Faţada principală a corpului C este compusă din turnul casei de scară şi adăposteşte intrarea principală (acum neutilizată), tratată monumental. Dimensiunile aproximative în plan sunt de 20,5 x 48,0 m.
Suprafaţă construită 908,51mp
Suprafaţă desfaşurată 3.356,86 mp
Din punct de vedere funcţional, corpul C adăposteşte săli de curs, sala de festivităţi şi casa scării ce asigură şi legătura cu celelalte corpuri.
De-a lungul anilor, clădirea a suportat degradări, drept pentru care s-au întreprins intervenţii de consolidare. Astfel, pe zona sălii de festivităţi (fosta capelă) au fost introduşi tiranţi pe 2 direcţii la nivelul etajelor 2 şi 3, ancoraţi pe faţade cu profile laminate tip U. Ulterior cutremurului din 1977, pe anumite zone ale construcţiei au mai fost introduşi tiranţi din oţel beton, fără a fi puşi sub tensiune prin eforturi de întindere.
Ultimele intervenţii asupra clădirii s-au făcut în perioada 2001-2007, când s-a realizat consolidarea întregului ansamblu prin introducerea unui sistem structural din beton armat pe 2 direcţii (pereţi, grinzi de cuplare, elemente cu secţiune profilată – corniere, profile I şi T).
În acest sistem au fost incluse şi elemente de consolidare din etapele anterioare, dar fără refacerea finisajelor exterioare.
În anul 2016 a fost efectuată o expertiză tehnică ce a condus la următoarele concluzii privind starea tehnică a elementelor de construcţie: degradări majore ale tencuielii exterioare pe faţadele de N şi V; învelitoarea din tablă degradată, şorţurile de tablă ale aticelor degradate; burlane parţial degradate; microfisuri în pereţii interiori; degradări ale tencuielii coşului de fum, tencuială căzută şi cărămidă degradată de intemperii. Pereţii de închidere ai faţadei prezintă o serie de degradări legate de finisaj (tencuială decojită).
Conform concluziilor expertizei tehnice, lucrările de intervenţii propuse – refacerea finisajelor exterioare a pereţilor exteriori, înlocuirea tamplăriei exterioare şi refacerea învelitorii precum şi a sistemului de colectare/evacuare a apelor meteorice – nu modifică structura de rezistenţă.
Degradarea faţadei se datorează şi condiţiilor atmosferice iar cu ocazia lucrărilor propuse se vor putea remedia aceste degradări, lucru ce va contribui la îmbunătăţirea aspectului arhitectural al clădirii. De asemenea, lucrările de reabilitare vor conduce la înlăturarea pericolelor de prăbuşire ale elementelor nestructurale de faţadă (tencuieli, bucăţi din parapeţii de faţadă, etc).
Prin execuţia lucrărilor de reabilitare, clasa de risc şi gradul de asigurare seismică existent al clădirii nu se modifică. Structura şi fundaţiile sunt capabile să preia sarcinile suplimentare aduse de reabilitarea clădirii. Reabilitarea acoperişului se va face menţinându-se greutatea iniţială a componentelor.Faţă de cele menţionate mai sus, expertul tehnic consideră că structura de rezistenţă nu necesită luarea unor măsuri de consolidare ce ar putea condiţiona lucrările prevăzute.
Principalele lucrări de interventie pentru reabilitare, conform Proiectului Tehnic şi a Detaliilor de execuţie nr.146 elaborate în anul 2017 de către proiectantul SC ARCHISIGN STUDIO SRL sunt următoarele :
- Refacerea tencuielilor exterioare ;
- Înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv a tâmplăriei aferente accesului în imobil, cu tâmplărie performantă energetic ;
- Înlocuire învelitoare şi sistem de colectare /evacuare ape meteorice ;
- Lucrări de demontare instalaţii şi echipamente montate aparent pe faţadele/terasa imobilului, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică ;
- Lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.
Odată cu efectuarea lucrărilor prevăzute mai sus, se pot executa şi lucrările de intervenţie, justificate din punct de vedere tehnic, în expertiza tehnică şi/sau în auditul energetic, după cum urmează :
- Lucrări de reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea imobilului, inclusiv de refacere în zonele de intervenţie ;
În cadrul operaţiilor de reparaţie a faţadei pot interveni următoarele lucrări care implică intervenţii structurale :
- pentru fisuri cu deschideri < 1mm se va curaţa suprafaţa şi se va chitui cu pasta de ciment; pentru deschideri > 1mm, acestea se injectează cu raşină epoxidică ;
- pentru defecte de suprafaţă având adâncimea mai mare de 1 cm şi suprafaţa mai mare de 400 cmp şi defectele în stratul de acoperire al armăturilor (ştirbiri locale, segregări, degradări din cauza umidităţii) cu adâncimea mai mare decât grosimea stratului de acoperire şi lungimea mai mare de 5cm, cel mult până la nivelul primului rând de armatură, se matează prin tencuire cu beton C25/30 cu agregat mărunt cu d≤ 7mm, preparat manual cu adaos de aracet 20% în apă de amestec ;
- pentru defecte de suprafaţă având adâncimea mai mare de 1 cm