SITUAŢIA EXISTENTĂ:
Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistenţă, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbuşirii. Cele mai semnificative degradări sunt următoarele:
În anul 2008, a fost întocmită o Expertiză Tehnică privind posibilităţile de reabilitare "Conac –...
SITUAŢIA EXISTENTĂ:
Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistenţă, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbuşirii. Cele mai semnificative degradări sunt următoarele:
În anul 2008, a fost întocmită o Expertiză Tehnică privind posibilităţile de reabilitare "Conac – Casa Roset Catargiu" şi schimbare de destinaţie, care a primit avizul favorabil al Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi. În această expertiză, se menţionează că, după anul 1970, versantul pe care este amplasată clădirea "Conac-Casa Roset-Catargiu" a început să prezinte mişcări-alunecări care au produs deplasări din amonte în aval, către drumul sătesc comunal nr. 3141. Mişcările au continuat să se dezvolte, ceea ce a impus strămutarea locatarilor din zonă. Din acest motiv, în anul 1984 Spitalul de Psihiatrie a fost evacuat din această clădire.
Au fost demarate lucrări de desfacere a tencuielilor interioare, a pardoselilor şi a tâmplăriei şi s-au executat sprijiniri de urgenţă cu eşafodaj înclinat din lemn la faţada posterioară.
În urma inspecţiei vizuale realizată în teren, în cadrul evaluării calitative din Expertiza Tehnică, s-au identificat o serie de degradări importante suferite de clădire pe parcursul existenţei sale.
A se vedea cap. II - Obiectul contractului - 1. Situaţia existentă (Caiet Sarcini).
DESCRIEREA SITUAŢIEI AVIZATE:
Imobilul ce face obiectul prezentei documentaţiei îl reprezintă casa Roset-Catargiu, care este înscris în lista Monumentelor Istorice 2015 a Judeţului Iaşi la numărul 1472, având codul LMI: IS-II-m-B-04235.
Proiectul a fost elaborat pe baza concluziilor raportului de expertiză tehnică, respectând scenariul recomandat de către elaboratorul Expertizei Tehnice. Toate intervenţiile vor ţine cont de statutul de monument al Casei Roset - Catargiu.
Prin acest proiect se doreşte consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Casei Roset-Catargiu. Acest obiectiv a fost inclus în Programul naţional de restaurare a monumentelor istorice, finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului.
Comuna Răducăneni îşi doreşte relocarea în această clădire a Clubului Copiilor, care funcţionează sub coordonarea Palatului Copiilor Iaşi. Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spaţiu dinamic, cu spaţii dedicate activităţilor educaţionale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale, ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor şi altor vizitatori.
Accesul principal în clădire se va face realiza prin intermediul celor două pachete de trepte din blocuri de piatră ale scării principale exterioare, prin porticul restaurat. Sala P1 va avea funcţiunea de hol acces cu exponate, fiind cel mai impozant spaţiu al imobilului. De aici se va accede în camera P2 sala de muzică – în stânga, în camera P3 în care a fost organizată circulaţia pe verticală – în dreapta – şi în camera P4 – hol.
Situaţie avizată conservare-restaurare a componentelor artistice din piatră şi stucatură:
- desprăfuirea suprafeţelor din piatră, biocidarea suprafeţelor, curăţarea suprafeţelor din piatră, preconsolidarea şi consolidarea suprafeţelor din piatră, tratare fisuri şi fracturi, îndepărtare chituiri/ plombe/ rosturi degradate, îndepărtarea văruielilor/ a petelor de ciment puternic aderente, îndepărtare - stabilizare săruri, întregirea volumetrică a pieselor de plastie degradate, rostuirea spaţiilor dintre modulele din piatră, substituirea elementelor compromise refacerea, montarea elementelor lipsă,
hidrofugarea pietrei, întocmirea documentaţiei post execuţie: documentaţie fotografică, documentaţie desenată, documentaţie scrisă.
A se vedea cap. II - Obiectul contractului - 1. Descrierea situaţiei avizate (Caiet Sarcini).
Numarul de zile pana la care se pot solicita clarificari inainte de data limita de depunere a ofertelor/candidaturilor: 10 .Autoritatea contractanta va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificari in a 6-a zi dinaintea termenului limita stabilit in Anuntul de participare, pentru depunerea ofertelor.