Lucrările de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric "Poarta Dealu – Vânătorilor", municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, între Curtea Domnească la N şi Casa Coconilor la S, jud. Dâmboviţa, cod LMI DB-I-m-A-16953.01, constau în următoarele activităţi principale:
- Refacerea parţială, pe baza martorilor şi documentelor păstrate, a celui de-al doilea arc, dinspre vale, al porţii şi a bolţii dintr...
Lucrările de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric "Poarta Dealu – Vânătorilor", municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, între Curtea Domnească la N şi Casa Coconilor la S, jud. Dâmboviţa, cod LMI DB-I-m-A-16953.01, constau în următoarele activităţi principale:
- Refacerea parţială, pe baza martorilor şi documentelor păstrate, a celui de-al doilea arc, dinspre vale, al porţii şi a bolţii dintre cele două arce; refacerea se va face în tehnica tradiţională, din cărămidă de epocă cu mortar de var şi, parţial mortar bicomponent (la zonele de armare cu spirale de oţel austenic – se va vedea memoriul structural), folosindu-se cofraje specifice: romanate, din lemn.
- Realizarea unei copertine de protecţie a zidurilor şi sistemului de boltire din cărămidă, la partea superioară a acestora, realizată cu mortar impermeabilizat.
- Repararea paramentului şi rostuirea acestuia, urmată de o operaţiune de protejare prin pulverizare cu substanţe hidrofuge, care să asigure diminuarea la maximum a contactului paramentului cu apa şi a reduce cantitatea de apă ce poate fi absorbită prin capilaritate, prevenirea astfel, a pericolului generat de îngheţ-dezgheţ, încetinirea sau chiar eradicarea atacului biologic, diminuarea acumulărilor de praf şi prevenirea formării de cruste
- Se vor injecta toate fisurile existente în zidărie pentru refacerea capacităţii portante a zidăriei
- Se refac zonele de zidărie degradată cu acelaşi tip de cărămidă cu cea existentă de dimensiuni 26 (27) x 14 x 4.5 cm şi mortare istorice şi parţial cu mortare bicomponente.
- Punerea în valoare a monumentului istoric prin realizarea unei instalaţii de iluminat stradal şi arhitectural în concordanţă cu amplasamentul. Se propun corpuri de iluminat cu picior, spoturi de pardoseală şi reflectoare.
- Coborârea nivelului de călcare al drumului şi tratarea stratului finit al acestuia cu un pavaj din beton tip "hidromedia", pe zona studiată. Pentru a reveni la imaginea istorică, pe acest sector de drum nu vor exista trotuare, circulaţia pietonală va fi demarcată de cea auto prin bolarzi cilindrici din piatră, cu diametrul de 25 cm. Zidurile din subteran se vor marca prin cărămidă de pardoseală.
- Spre sud – est, în zona monumentului, se va degaja excesul de vegetaţie şi se va căuta o integrare peisagistică discretă, pe taluzul nou creat, care să pună în valoare poarta.
Notă: Întrucât prezenta procedură de atribuire tratează doar executarea lucrărilor de restaurare – consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric, din proiectul prezentat (parte scrisă/parte desenată), operatorii economici vor trata exclusiv în propunerea tehnică şi financiară, doar următoarele categorii de lucrări:
- Structură;
- Arhitectură;
- Drum de acces (respectiv drum de trecere în zona monumentului);
- Zid de sprijin;
- Spaţii verzi;
- Iluminatul ambiental al spaţiului verde;
- Organizare de şantier.
Această defalcare a proiectului se datorează faptului că lucrările de execuţie respectiv restaurare, consolidare şi punere în valoarea a monumentului istoric vor fi finanţate de către Institutul Naţional al Patrimoniului, prin fonduri alocate de la bugetul de stat - Ministerul Culturii (Legea nr. 500/2002), iar lucrările conexe (canalizare, instalaţii electrice cu excepţia iluminatulului ambiental al spaţiului verde, drumuri, cu excepţia drumului de trecere în zona monumentului istoric) vor face obiectul unei proceduri de atribuire distincte organizate de Primăria Municipiului Târgovişte.
Pentru executarea lucrărilor de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric "Poarta Dealu – Vânătorilor", municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, între Curtea Domnească la N şi Casa Coconilor la S, jud. Dâmboviţa, cod LMI DB-I-m-A-16953.01, operatorul economic va asigura următorul personal minim necesar:
1. 1 Şef de Şantier: specialist şi/sau expert atestat MC, specializarea E, domeniul 1 – restaurare arhitectură sau domeniul 4 – consolidare/restaurare structuri istorice, persoană responsabilă cu organizarea, coordonarea şi controlul activităţilor desfăşurate pe şantier, respectarea tehnologiilor de execuţie şi a instrucţiunilor privind exploatarea şi întreţinerea mijloacelor şi uneltelor de producţie, fiind responsabil de buna şi corecta utilizarea a tuturor resurselor utilizate pe şantier, cu experienţă dovedită prin implicarea în minim un proiect similar, pe aceeaşi poziţie pe care o va deţine în prezentul proiect;
2. 1 responsabil pentru asigurarea controlului calităţii CQ, cu experienţă dovedită prin implicarea în minim un proiect similar, pe aceeaşi poziţie sau, după caz, pe o poziţie superioară celei pe care o va deţine în prezentul proiect;
3. 1 Responsabil tehnic cu execuţia (RTE) autorizat MDLPA – ISC şi atestat MC (conform art 35 din Ordinul nr. 2495/2010) – specialist atestat în conformitate cu prevederile Ordinului MLPTL nr. 777/2003 pentru aprobarea reglementării tehnice îndrumător pentru atestarea tehnico-profesională a specialiştilor cu activitate în construcţii, cu experienţă dovedită prin implicarea în minim un proiect similar, pe aceeaşi poziţie sau, după caz, pe o poziţie superioară celei pe care o va deţine în prezentul proiect.
Specialiştii şi/sau experţii vor fi prezentaţi de către Ofertant, nominal, în cadrul propunerii tehnice, la momentul depunerii ofertei. Ofertantul va detalia modul în care şi-a asigurat accesul la serviciile specialiştilor şi/sau experţilor, documentele justificative, precum atestate, autorizaţii, certificări, diplome, fără a se rezuma la acestea, pentru calitatea acestora şi momentul în care fiecare dintre cei 3 specialişti şi/sau experţi vor interveni în implementarea contractului.
Personalul atestat în domeniul protejării monumentelor istorice este cel menţionat în Registrul specialiştilor şi Registrul experţilor din domeniul protejării monumentelor istorice, respectiv în Anexa 1 şi Anexa 2 a Ordinului ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2495/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind atestarea specialiştilor, experţilor şi verificatorilor tehnici în domeniul protejării monumentelor istorice.
Pentru personalul - nerezident - autorizat de specialitate, calificarea se echivalează prin autorizaţii şi/sau certificări profesionale şi/sau atestate emise în ţara de rezidenţă.
Având în vedere obiectul contractului, nu este permis operatorilor economici să prezinte în ofertă specialişti şi/sau experţi care să îndeplinească simultan două sau mai multe specializări, autoritatea contractantă considerând acest lucru factor de risc în derularea contractului. Astfel, operatorii economici trebuie să asigure specialişti şi/sau experţi distincţi, în conformitate cu cerinţele referitoare la personalul cheie, mai sus menţionate.
Ofertele care nu prezintă o propunere tehnică, elaborată conform cerinţelor din cadrul documentaţiei de atribuire şi care nu conţin în mod clar şi detaliat toate procedurile tehnice aferente tuturor categoriilor de lucrări prevăzute în proiectul tehnic vor fi declarate neconforme, conform art. 215, alin.(5), din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare.