“Reabilitare corpul C2 cladire Aman in vederea asigurarii cerinţelor de securitate la incendiu-Executie"
Cladirea studiata a fost construita în anii 1850, cu o arhitectura specifică epocii in care a fost construita. Cladirea asupra careia se intervine se afla in centrul istoric al Municipiului Craiova si in zona de protectie a urmatoarele monumente aflate in Lista monumentelor istorice LMI-DJ-2015
DESCRIEREA CLADIRII C2 p...
“Reabilitare corpul C2 cladire Aman in vederea asigurarii cerinţelor de securitate la incendiu-Executie"
Cladirea studiata a fost construita în anii 1850, cu o arhitectura specifică epocii in care a fost construita. Cladirea asupra careia se intervine se afla in centrul istoric al Municipiului Craiova si in zona de protectie a urmatoarele monumente aflate in Lista monumentelor istorice LMI-DJ-2015
DESCRIEREA CLADIRII C2 pentru care se solicita acordul de interventie in vederea asigurarii cerintelor de securitate la incendiu.
- Corpul C2 – cladirea Biblioteca Alexandru si Aristia Aman, construita in 1850 (casa familiei Laceanu si reabilitata in 1906-1908 pentru destinatia de biblioteca, pinacoteca, muzeu). Are aceasta destinatie din 1908, cand a fost infiintata « Fundatia Alexandru si Aristia Aman, nãscutã Grigorie Lãceanu »
- Cladirea a fost consolidata in anii 2000- stalpi, centuri, plansee betonate.
Corpul C2 are regim de inaltime Subsol partial, Parter si Etaj, aici fiind organizate salile de lectura, mediateca si relatiile cu publicul. Printr-o articulatie se face legatura cu zona de depozite cu regim de inaltime parter si etaj. Cele doua corpuri au fost realizate concomitent dar independent, in spatiul dintre ele realizandu-se accesul la subsolul din corpul 1. Constructia este alcatuita dupa gustul epocii cu orientare stilistica ecletism de scoala franceza, ce foloseste elemente diferite, dar grefate pe o compozitie unitara si riguroasa. In cadrul unui plan compact de forma dreptunghiulara cladirea corpului 2 are dimensiuni aproximative 19,5x15,5 m si se dezvolta pe subsol, parter si etaj, intr-o compozitie aproximativ simetrica, in raport cu axa transversala.
Cladirea este situata cu una dintre fatadele laterale, cea dinspre sud, aliniata la trotuar, dar cu intrarea principala catre curtea, care probabil era amenajata peisagistic ca un parc. Aceasta se vede intr-una din fotografiile de epoca, unde gasim in axul compozitiei, asezat un chiosc de vara.
Fatadele sunt bogat ornamentate cu profile si elemente decorative specifice perioadei in care a fost executata constructia, cu tencuieli obisnuite in praf de piatra.
Intrarea principala se gaseste pe latura lunga si este dispusa aproximativ in axul compozitional al fatadei. Accesul este astfel marcat de o ordonanta de patru pilastrii angajati, dezvoltati pe inaltimea parterului si etajului si decorati cu capiteluri de tip ionic imbogatit cu motive decorative frunzisuri. Doi din acesti pilastrii decrosati sustin un fronton triunghiular, care dupa cum se observa intr-o fotografie de epoca avea dezvoltata decoratie, compusa in jurul unei ferestre “oeil-de-boeuf". Frontonul sustinea de asemenea o urna, care nu se mai regaseste astazi pe teren.
Parterul are ferestre semicirculare, impartite in trei parti de montantii verticali principali, facand astfel o trimitere stilistica catre ferestre de tip diocletian. La etaj, in axul marcat de golurile de la parter sunt prevazute grupuri de cate trei ferestre dreptunghiulare, delimitate de coloane cu capiteluri angajate si aplicate pe spaleti. Cornisa puternica, decorata cu denticuli se foloseste de registrul superior pentru a masca sistemul de preluare al apelor pluviale. Dintr-o fotografie de epoca, se observa taietoarele de zapada, montate la marginea cornisei, in ritmul capriorilor, accesorii ce facea parte din sistemul de protejare si ancorare al jgheaburilor.
Cladirea Bibliotecii Alexandru si Aristia Aman- corp C2, conform planului de situatie nu este monument istoric, dar se afla in centrul istoric al municipiului Craiova si in imediata vecinatate a cladirii – Casa scriitoarei Elena Farago – monument istoric.
Casa scriitoarei Elena Farago se regaseste pe lista monumentelor istorice, a judetului Dolj la pozitia 216, avand cod LMI DJ-II-m-A-08026.
Accesul in cladire se realizeaza pe o scara monumentala, si prin intermediul unor usi monumentale. Intrarea principala se gaseste pe latura lunga si este dispusa aproximativ in axul compozitional al fatadei. Accesul este astfel marcat de o ordonanta de patru pilastrii angajati, dezvoltati pe inaltimea parterului si etajului si decorati cu capiteluri de tip ionic imbogatit cu motive decorative frunzisuri.
La nivelul parterului sunt doua Sali de lectura, de o parte si alta a holului principal, si grup sanitar.
La nivelul etajului se ajunge printr-o scara deschisa din holul principal. De la cota podestului scarii se ajunge la grupul sanitar ce deserveste angajatii si vizitatorii de la etajul 1 al corpului C2.
De la nivelul parterului mai este o scara care ajunge la nivelul podului
La nivelul etajului sunt doua Sali de lectura de o parte si alta a holului.
Referitor la specificul obiectului Caietului de Sarcini, in prezent, in ceea ce priveşte respectarea normelor si normativelor de securitate la incendiu pentru spaţiul sus menţionat, respectiv Corpul C2 al Bibliotecii Judetene Alexandru si Aristia Aman-autoritatea contractantă nu detine autorizatie de securitate la incendiu pentru spatiul aferent investitiei, incalcad astfel Art.30 alin (1) si (2) din Legea 307/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si Art.1, alin.1, anexa 1, pct.II, lit.g din H.G.R. 571/2016.
Prin urmare, este necesară şi oportună înlăturarea urgenta a deficienţelor prin realizarea unor lucrări de constructii in vederea asigurarii cerintelor de securitate la incendiu la cladirea Alexandru si Aristia Amna-Corp 2, fără intervenţii la structura de rezistenţă a clădirii.
Avand in vedere ca interventia nu va afecta imaginea exterioara, la nivelul reconfigurarii fatadei corpului existent si se va limita la executarea unor interventii la interior, minim invazive, ele fiind impuse de normele PSI in vederea asigurarii cerintelor de Securitate la incendiu, consideram ca ele vor avea un impact nesemnificativ asupra cladirii si propunem efectuarea acestora.
Valoarea estimată a contractului este 527.073,32 lei (excl. TVA) şi este compusa din Cap. 4.1. Construcţii şi instalaţii =519.977,54 lei fara TVA - Cap. 4.2. Montaj utilaje, echipamente tehnologice si functionale –suplimentare porti acces antifurt = 1.800 lei fara TVA - Cap.5.1.1.Lucrări de construcţii si instalatii aferente organizarii de santier = 5.295,78 lei fara TVA.
Prezenta procedura se deruleaza sub incidenta clauzei suspensive prezentate pe larg la pct.III.2.2) Executarea contractului este supusa altor conditii speciale.