Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof.Dr. George I.M. Georgescu" laşi doreste să consulte piata cu privire la intocmirea unei note conceptuale si tema de proiectare pentru investitia Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, in vederea accesarii de fonduri pentru pregatirea documentatiilor tehnico-economice in conformitate cu Hotărârea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţii...
Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof.Dr. George I.M. Georgescu" laşi doreste să consulte piata cu privire la intocmirea unei note conceptuale si tema de proiectare pentru investitia Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, in vederea accesarii de fonduri pentru pregatirea documentatiilor tehnico-economice in conformitate cu Hotărârea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice.
În prezent, România ocupă locul 3 în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. La o populaţie de 19,251,572 locuitori sunt mai multe centre si pentru pacienţi prezentând simptomatologia unor asemenea boli, dar marea lor majoritate se află in Bucureşti sau in Transilvania. In zona de Nord-Est şi Sud-Est a României la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori s-a înfiinţat în 1995 Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof.Dr. George I.M. Georgescu" laşi cu un număr de 130 de paturi, adică 42.370 locuitori/pat faţă de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.
Pentru zona de Nord-Est şi Sud-Est a României ca graniţă de Est a Uniunii Europene şi pentru ţările cu care se învecinează în această zonă se impune de urgenţă construirea unui spital cu 450 de paturi care să rezolve următoarele cerinţe:
- asigurarea asistentei medicale optime pentru populaţia aflată în aria de adresabilitate a noului spital;
- ofertă complexă a serviciilor medicale cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiovasculară pediatrică completată cu servicii de geriatrie şi ingrijiri paleative;
folosirea la potenţial maxim a cadrelor cu studii superioare şi medii care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I.M. Georgescu" laşi Problemele cu care se confruntă în prezent Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu" laşi reprezintă indicatorii pentru o iniţiativă care să vină în sprijinul asistenţei medicale a populaţiei din această zonă a ţării.
Acestea sunt:
- Insuficienţa numărului de paturi care determină dimensiunea exagerată a listelor de aşteptare care, de multe ori, pentru pacienţii cu diagnostice severe, reprezintă un risc vital în plus, neasumat de nimeni. Listele de aşteptare pentru unele procedure de chirurgie cardiovasculară, electrofiziologie, chirurgie a malformaţiilor cardiace sau transplant se întind pe o perioadă de 2-3 ani sau nu există nicio perspectivă
- Insuficienţa spaţiului, în prezent Institutul de Boli Cardiovasculare,,Prof.Dr.George I.M.Georgescu"laşi funcţionează în spaţiul altui spital din laşi, cele două unităţi sanitare jenându-se reciproc în desfăşurarea activităţilor lor specifice.
Deşi are toată logistica necesară, Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu" laşi nu-şi poate extinde serviciile tocmai din cauza lipsei spaţiului. De aici mai departe situaţia se complică şi mai mult în sensul că cel mai apropriat spital similar se află la o distanţă de 320 km, ceea ce reprezintă un risc major în plus pentru pacienţii aflaţi în stare gravă.
Proiectul se va derula prin asocierea Institutului de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu" laşi cu Primăria Miroslava, Consiliul Judeţean Iaşi şi Ministerul Sănătăţii.