Având în vedere starea tehnică existenta a Halei Obor din municipiul Hunedoara, fiind un obiectiv strategic de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru locuitorii municipiului dar şi pentru producătorii agricoli şi societăţile comerciale care desfăşoară actul de comerţ în această locaţie, se impun în mod imperios lucrări de reabilitare si modernizare a obiectivului.
Reabilitarea si modernizarea se vor reflecta asupra...
Având în vedere starea tehnică existenta a Halei Obor din municipiul Hunedoara, fiind un obiectiv strategic de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru locuitorii municipiului dar şi pentru producătorii agricoli şi societăţile comerciale care desfăşoară actul de comerţ în această locaţie, se impun în mod imperios lucrări de reabilitare si modernizare a obiectivului.
Reabilitarea si modernizarea se vor reflecta asupra imbunătăţirii infrastructurii prin fluidizarea traficului în zonă, prin amenajare de alei carosabile, pietonale, suplimenarea locurilor de parcare si facilitarea traficului auto si al celui pietonal.
Oportunitatea reabilitarii obiectivului propus rezida si din faptul ca pe raza localitatii, Hala Obor, este singurul obiectiv strategic de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru locuitorii municipiului. Atat producatorilor agricoli, societatilor comerciale care desfasoara acte de comert cat si cumparatorilor, administratia locala este interesata sa le creeze conditii optime de desfacere si comercializare a marfurilor.
Principalii indicatori tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii:
Caracteristici tehnice :
Suprafaţa terenului - 4394 mp
Suprafaţă construită existentă - 4334 mp
Regim de înălţime – Parter + etaj (cca 700mp)
Suprafaţă construită reabilitată – 3957 mp
Suprafaţă construită de demolare a celor două corpuri – 427 mp
Suprafaţă construită extindere parter – 18 mp
Suprafaţă construită totală – 3957 mp
Suprafaţă construită etaj – 700 mp
Suprafaţă desfăşurată – 4657 mp
Indicatori principali:
- extinderea spaţiilor utile prin crearea unităţilor alimentare modulare dispuse ergonomic şi funcţional;
- înlocuirea completă a tuturor instalaţiilor electrice, sanitare şi termice în vederea eficientizarii consumului de energie precum si reducerea costurilor de exploatare a resurselor;
- înlocuirea sistemelor de inchidere şi a acoperişului existent cu sisteme de inchidere si de acoperire de calitate superioara si cu eficienţă energetică ridicată;
- imbunatatirea infrastructurii se va realiza prin fluidizarea traficului in zona;
- realizarea unei arhitecturi moderne a clădirii cu impact major asupra arhitecturii urbane locale.
Dotări:
a) Parter:
- amenajarea interiorului halei agroalimentare în suprafaţă de 1979 mp, cu un număr de 232 mese pentru comercializare produse agroalimentare;
- compartimentarea a 19 spaţii comerciale cu specific agroalimentar, dotate corespunzător conform normelor în vigoare impuse de DSV şi DSP;
- amenajarea unui spaţiu destinat comercializării produselor lactate în suprafaţă de 104 mp dotat cu mese pentru comercializare produselor lactate, cu frigidere de depozitare, cu aparate de aer condiţionat, chiuvete, etc;
- amenajarea unui spaţiu destinat depozitării cântarelor, necesar desfăşurării activităţii zilnice, în suprafaţă de 21,5 mp, dotat corespunzător;
- amenajarea unui spaţiu destinat casieriei, dotat corespunzător şi conform legislaţiei în vigoare;
- realizarea a două windfanguri la accesul principal şi secundar al halei;
- amenajarea unui spaţiu destinat serviciului de pază şi protecţie;
- montarea unui lift destinat utilizatorilor şi personalului administrativ precum şi a persoanelor cu dezabilităţi;
- realizarea unui spaţiu destinat serviciului privat pentru situaţii de urgenţă ;
- amenajarea unei camere tehnice destinata utilajelor şi echipamentelor de instalaţii;
- amenajarea unei zone de depozitare în surafaţă de 292 mp, compartimentată cu panouri metalice din plasă;
- amenajarea a două zone de spălare legume-fructe dotate corespunzător;
- amenajarea a două spaţii exterioare halei, pe laturile NV şi NE, în vederea colectării şi depozitării selective a rezidurilor, rezultate în urma activităţilor comerciale;
- intalarea aparatelor de detecţie, semnalizare şi avertizare antiincendiu, antifum şi a insatlaţie de sonorizare;
- instalarea hidranţilor interiori.
b) Etaj:
- amenajarea zonei administrative (birou contabilitate, secretariat, birou director, spaţiu arhivă, sală de conferinţă, grupuri sanitare), dotată corespunzător;
- amenajarea unui spaţiu în suprafaţă de 221,60 mp structurat în zona de food court, dotat corespunzător şi 2 terase;
- montarea unei scări exterioare, pe latura vestică a halei, pentru a avea acces la utilajele şi echipamentele de încălzire, ventilare şi climatizare, montate pe terasa descoperită;
Scenariul de referinta este urmatorul:
Hala Obor - reabilitarea clădirii necesită următoarele lucrări:
- demolarea corpurilor de clădire C2 şi C3
- demolarea în totalitate a acoperişului existent, executat din grinzi, chesoane, planşee prefabricate
- montarea unui acoperiş uşor realizat din confecţii metalice şi învelitoare din panouri tip sand-wich
- realizarea de planşeu intermediar
- compartimentări din sisteme uşoare, la parter şi etaj nou creat
- crearea de grupuri sanitare la etaj
- realizarea de pardoseli şi finisaje (interioare şi exterioare ) noi, în toată hala
- reabilitarea termică a clădirii prin termoizolarea părţii opace în conformitate cu auditul energetic
- înlocuirea părţii vitrate, a tâmplăriei existente cu tâmplărie PVC cu geamuri termopan
- montarea unui lift pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj
- regândirea funcţionalităţii întregii hale
-crearea unui număr suficient de parcări auto pentru utilizatorii pieţei;
-crearea unui flux luminos pe toată suprafaţa halei;
-amenajare staţii de încărcare vehicule electrice.