Se doreşte realizarea unui sistem de supraveghere video stradală capabilă sa asigure supravegherea video a punctelor importante din localitate, a unor obiective specifice, considerate ca având un nivel infracţional ridicat sau care pot constitui zone cadru pentru apariţia fenomenului infracţional. Scopul sistemului este de a prelua imagini video din aceste zone, de a inregistra şi stoca imaginile video cu persoanele, autove...
Se doreşte realizarea unui sistem de supraveghere video stradală capabilă sa asigure supravegherea video a punctelor importante din localitate, a unor obiective specifice, considerate ca având un nivel infracţional ridicat sau care pot constitui zone cadru pentru apariţia fenomenului infracţional. Scopul sistemului este de a prelua imagini video din aceste zone, de a inregistra şi stoca imaginile video cu persoanele, autovehiculele si utilajele care trec prin zona respectivă, cu posibilitatea identificării ulterioară a acestora. Imaginile vor putea fi stocate pentru cel puţin 20 de zile.
Camerele vor fi fixe cu vedere pe timp de zi şi de noapte, cu transfer automat de date prin comunicaţii 4G. În zonele de acces în localitate se vor amplasa camere cu recunoaştere număr înmatriculare (LPR). Camerele video vor fi amplasate în principal pe stâlpii de beton existenţi în localitate, excepţie câteva puncte unde vor fi montaţi stâlpi metalici noi, cu înălţimea de 8m, prevăzuţi cu fundaţii de beton.
Pentru preluarea informaţiilor din zone greu accesibile şi monitorizarea diverselor obiective cu risc ridicat se va instala şi o drona profesională.
Amplasarea acestor camere a fost aleasă în functie de obiectivele necesar a fi studiate şi de solicitările expres ale beneficiarului.
Camerele video vor fi grupate în puncte de concentrare, fiecărui punct de concentrare corespunzându-i o singură alimentare din reţeaua electrică şi o conexiune de date 4G (unica sau multiplă, după caz) cu dispeceratul de monitorizare.
Dispeceratul de monitorizare va fi dotat cu echipamente centrale de preluare a informaţiilor recepţionate de la camerele video, un server puternic pentru procesarea informaţiilor şi stocarea acestora, o staţie de monitorizare tip PC prevăzută cu 4 monitoare 32’’ pentru vizualizarea imaginilor înregistrate sau în timp real. De asemenea, pentru funcţionarea în siguranţă a acestuia, dispeceratul de monitorizare va fi prevăzut cu un sistem de detecţie efracţii, sistem de control acces pe uşa de acces în această încăpere şi un sistem de detecţie incendii.
Mobilierul inteligent reprezintă una dintre soluţiile de mobilier rural prietenos cu natura, acestea fiind rezultatul combinaţiei dintre băncile cu un design modem şi noile tehnologii care pe lângă confort, design plăcut şi durabilitate, sunt prevăzute cu un panou fotovoltaic siliciu monocristalin şi controller MPPT, acumulator 12V/60Ah, prize USB 5V / max.3A, iluminat inteligent şi conexiune WI-FI 4G. Datorită panourilor fotovoltaice, acest mobilier urban nu necesită cablaj suplimentar, devenind astfel eficiente din punct de vedere energetic, iar prin intermediul conexiunii la internet, monitorizarea se realizează de la distanţă şi locuitorii se pot bucura de accesul la reţeaua WI-FI. Toate acestea constituie un pas important în dezvoltarea infrastructurii “smart village", creşterea calităţii vieţii locuitorilor din zonele centrale ale comunei cât şi creşterea atractivităţii pentru turişti.
În cadrul acestui proiect vor fi cuprinse 2 staţii (4 puncte) de reîncărcare (una rapidă şi una lentă) – atât pentru aceste microbuze electrice, cât şi pentru alte autovehicule electrice. Se va instala 1 staţie (2 puncte) de reîncărcare rapidă (50kW DC COMBO) în zona Şcolii Gimnaziale Dobârlău, respectiv 1 staţie (2 puncte) de reîncărcare lentă (22kW AC type 2) în zona Primăriei Dobârlău. În fiecare amplasament există puncte de transformare în vederea alimentării cu energie electrica a staţiilor de reîncărcare şi spaţii de parcare care vor fi utilizate în cadrul proiectului pentru asigurarea spaţiilor de parcare conform cerinţelor din ghid.
Situaţia utilităţilor şi analiza de consum:
• necesarul de utilităţi şi de relocare / protejare, după caz;
Sistemul de supraveghere video va fi racordat la reţeaua publică de electricitate:
a) camerele video montate pe stâlpii de beton existenţi se vor conecta în principal la reţeaua electrică aeriana (realizată cu conductoare izolate sau neizolate);
b) camerele video montate pe stâlpii de beton noi instalaţi, care nu au în apropiere reţeaua publică de electricitate, se vor conecta în tablourile de distribuţie existente aflate în proprietatea Primariei Dobârlău (cazul intersecţiei DJ103B cu DC15A);
c) echipamentele centrale, instalate în camera dispecerat din interiorul Primăriei Dobârlău, se vor racorda la reţeaua electrică existentă în cadrul acesteia.
Pentru realizare comunicaţiilor de date între camerele video şi echipamentele centrale instalate în camera dispecerat, Primăria Dobârlău va încheia un contract de furnizare servicii de date 4G cu un furnizor de astfel de servicii.
Mobilierul inteligent – staţiile pentru călători şi băncile inteligente – nu necesită racorduri la reţeaua publică de electricitate, acesta funcţionând în sistem autonom – pe baza energiei electrice produsă intern prin intermediul panourilor fotovoltaice. Pentru realizare comunicaţiilor de date, Primăria Dobârlău va încheia un contract de furnizare servicii de date 4G cu un furnizor de astfel de servicii.
Staţiile de reîncărcare electrică pentru autovehicule vor fi racordate la reţeaua de electricitate astfel:
a) staţia de reîncărcare instalată în apropierea Primăriei Dobârlău se va racorda la postul de transformare existent în curtea acesteia;
b) staţia de reîncărcare instalată în apropierea Scolii Gimnaziale Dobârlău se va racorda la postul de transformare existent în curtea acesteia sau la nivelul tabloului general al acesteia.
• soluţii pentru asigurarea utilităţilor necesare.
Costurile de exploatare şi întreţinere ale investiţiei vor fi asigurate din bugetul local, conform cadrului legal aflat în vigoare.