Amplasamentul reţelelor electrice de joasă şi medie tensiune se află în oraşul Vălenii de Munte, străzile: Rizăneşti, Pajiştei, Cuza Vodă, Independenţei, 8 Martie, Alexandru Odobescu, Drajnei şi aleea Privighetorilor.
a) caracteristici tehnice şi parametrii specifici obiectivului de investiţii
Zona studiată, străzile Rizăneşti, Pajiştei, Cuza Vodă, Independenţei, Aleea Privighetorilor, 8 Martie, Alexandru Odobescu şi Drajne...
Amplasamentul reţelelor electrice de joasă şi medie tensiune se află în oraşul Vălenii de Munte, străzile: Rizăneşti, Pajiştei, Cuza Vodă, Independenţei, 8 Martie, Alexandru Odobescu, Drajnei şi aleea Privighetorilor.
a) caracteristici tehnice şi parametrii specifici obiectivului de investiţii
Zona studiată, străzile Rizăneşti, Pajiştei, Cuza Vodă, Independenţei, Aleea Privighetorilor, 8 Martie, Alexandru Odobescu şi Drajnei, este alimentată cu energie electrică din postul de transformare PTz Cuza Vodă 036, Sn=400kVA, 6/0,4kV existent, amplasat pe domeniul public de pe strada Cuza Vodă.
• post de transformare zidit, protecţie cu siguranţe fuzibile, cu racordare în cablu-buclă;
• tablou de distribuţie pe stelaj metalic cu siguranţe de tip MPR;
• modul de tratare al neutrului în staţia 110/20/6kV Văleni pentru reţeaua de 20kV (LEA 20kV Mătase, LES 20kV racord PT0119 Uzina de Apă) din care sunt alimentate posturile de transformare: prin bobină de stingere;
• modul de tratare al neutrului în staţia 110/20/6kV Văleni pentru reţeaua de 6kV (LES 6kV PT 135 Pompe Apă) din care sunt alimentate posturile de transformare: prin bobină de stingere;
• Coeficientul de simultaneitate luat în considerare 0,85 pentru Post de Transformare;
• Coeficientul de simultaneitate luat în considerare: variabil în funcţie de numărul consumatorilor
• casnici existenţi pe tronsonul luat în calcul (pentru LEA şi LES);
• Tensiune de utilizare: 0,4kV/0,230kV;
• Factorul de putere mediu la care funcţionează consumatorii: cos φ =0,9;
Reţelele electrice de joasă tensiune din oraşul Vălenii de Munte care fac obiectul acestui proiect sunt reţele urbane care alimentează consumatorii casnici şi comerciali din aceste zone.
În vederea alimentării cu energie electrică în condiţii de siguranţă şi continuitate în alimentare a consumatorilor şi ţinând cont de gradul de dezvoltare a zonei, este necesară montarea unui post de transformare în anvelopă prefabricată din beton armat.
Scopul acestei lucrări este acela de a asigura parametrii de funcţionare ai reţelelor conform cerinţelor standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.
În zona Rizăneşti a oraşului Vălenii de Munte, consumatorii casnici sunt alimentati cu energie electrică, din LEA j.t existentă, realizată pe stâlpi de beton, montaţi în fundaţii de beton şi burate şi stâlpi de lemn, cu conductoare torsadate TYIR 50OL-Al 3x50+16mmp şi conductoare AFY 16mmp şi AFY 25mmp, racordată la PTz 036 Cuza Vodă.
Circuitul de iluminat public din zona Rizăneşti, este alimentat cu energie electrică din LEA j.t existentă pe strada Bratocea şi se află în exploatarea Primăriei oraşului Vălenii de Munte.
b) varianta constructivă de realizare a investiţiei
• realizare LES de medie tensiune pentru noul post de transformare proiectat;
• montarea noului post de transformare, în apropiere de centru de consum al zonei Rizăneşti;
• realizare LES de joasă tensiune;
• montare firide de distributie;
• reconfigurarea reţelei de joasă tensiune corespunzător noului post de transformare;
• modernizarea LEA j.t prin inlocuirea înlocuirea conductoarelor de funie de AL şi torsadate existente, tip TYIR, cu conductoare torsadate T2X 50OL-AL 3x95+35mmp, T2X 50OL-AL 3x95+2x25mmp, T2X 50OL-AL 3x95+25mmp si T2X 50OL-AL 3x70+25mmp, pe str. Rizăneşti, Pajiştei, Cuza Vodă, Independenţei, Aleea Privighetorilor, 8 Martie, Alexandru Odobescu şi Drajnei;
• montare cutii de sectionare si de selectivitate;
• înlocuirea stâlpilor necorespunzători din reţea (stâlpi înclinaţi, fisuraţi, terminali sau de colţ necorespunzători);
• realizarea grupului de măsură generală aferent postului de transformare;
• montare descărcătoare de joasă tensiune necesare;
• montare dispozitive pentru scurtcircuitoare de joasă tensiune;
• D. modernizarea sistemului de aprindere automată şi contorizare a iluminatului public, cu relegarea corpurilor de iluminat la noua reţea, in zona Rizanesti;
• redistribuirea consumatorilor pe noile plecări proiectate
c) trasarea lucrărilor
Lucrările se vor executa având ca punct de plecare graficul de execuţie ataşat la prezenta documentaţie tehnică de execuţie, şi va respecta condiţiile impuse de standardul de performanţă nr.46/2021 emis de ANRE, astfel:
timpul maxim pentru o întrerupere va fi de:
• maxim 4 întreruperi planificate într-un an în mediul urban a câte maxim 8 ore/întrerupere;
• maxim 8 întreruperi planificate într-un an în mediul rural a câte maxim 8 ore/întrerupere.
Trasarea lucrărilor în detaliu se va realiza de către executantul lucrării, în conformitate cu planurile proiectului şi ţinând cont de metodologia de trasare a lucrărilor şi abaterile admisibile stabilite de STAS 9824/1 – 75 şi cu "Îndrumătorul privind executarea trasării în detaliu în construcţii" – C.83 –75.
Tehnologia de lucru, în ceea ce priveşte demontarea/montarea diverselor elemente de pe stâlp, etc. se va realiza cu PRB-ul, respectiv fără lucru sub tensiune, pentru protecţia personalului de execuţie.
Executantul are obligaţia să verifice corespondenţa datelor luate în considerare la elaborarea proiectului tehnic cu datele reale din teren. De asemenea, având în vedere diferenţa de timp de la elaborarea proiectului până la punerea în operă a acestuia, executantul va verifica gradul de uzură a stâlpilor existenţi şi va semnala proiectantul de modificările din teren privind situaţia stâlpilor existenţi pentru actualizarea proiectului, în cazul în care este necesar a fi schimbaţi şi alţi stâlpi decât cei prevăzuţi în proiect.
Nici o lucrare nu va fi acoperită sau “ascunsă" fără aprobarea beneficiarului.
Executantul va asigura beneficiarului accesul liber pentru examinarea lucrărilor şi îl va anunţa din timp, când orice astfel de lucrare este gata de verificare pentru ca acesta să poată realiza inspecţia în timp util.
Recepţia lucrărilor de trasare se va face în conformitate cu STAS 9824/0 – 74.
d) protejarea lucrărilor executate şi a materialelor din şantier
Constructorul trebuie să asigure lucrările de execuţie, dotările şi materialele împotriva degradării şi furturilor până la recepţionarea lucrărilor de către beneficiar.
De asemenea, trebuie să ia măsuri de protecţie a lucrărilor deja realizate contra degradării pe perioada de iarnă sau pe timp ploios.
e) organizarea de şantier
Nu se impune.