In prezent, cele doua sate, Homoraciu si Malu Vanat, apartinatoare comunei Izvoarele, nu beneficieaza de un sistem centralizat de canalizare menajera.
Apele uzate sunt evacuate direct, fără epurare, în şanţuri, torenţi, canale pluviale care parţial se infiltrează în sol, poluând astfel şi apele subterane. În unele situatii apele uzate sunt colectate în bazine de vidanjare. În zonele necanalizate, dar dens populate ex...
In prezent, cele doua sate, Homoraciu si Malu Vanat, apartinatoare comunei Izvoarele, nu beneficieaza de un sistem centralizat de canalizare menajera.
Apele uzate sunt evacuate direct, fără epurare, în şanţuri, torenţi, canale pluviale care parţial se infiltrează în sol, poluând astfel şi apele subterane. În unele situatii apele uzate sunt colectate în bazine de vidanjare. În zonele necanalizate, dar dens populate existenţa evacuărilor de ape uzate în şanţuri conduc la inundaţii, în afară de poluarea apei, a solului şi a subsolului.
Pentru cresterea calitatii vietii locatarilor din zona supusa studiului, precum si pentru protejarea mediului inconjurator, s-a hotarat sa se inceapa procedura de proiectare si executie a unui sistem de canalizare menajera cu statie de epurare, care sa deseveasca populatia celor doua sate.
Sistemul de canalizare propus pentru preluarea apelor uzate menajere provenite de la populatia celor doua sate, Homoraciu si Malu Vanat, este de tip divizor, si anume preia numai apele uzate menajere care corespund incarcarilor impuse de NTPA 002/2005, apele meteorice putand fi evacuate direct in mediul natural fara epurare (exceptand cazurile in care apele de ploaie spala suprafete impurificate cu produse petroliere, diverse minereuri, substante nocive, etc.).
Dimensionarea retelei de canalizare menajere s-a facut conform NP133/2022 ""Normativ privind proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare ale localităţilor", pentru un grad maxim de umplere de 60 % pentru conductele cu diametrul mai mic de 300 mm.
Reteaua de canalizare menajera a fost trasata in axul drumului pe strazile neasfaltate si pe ambele parti ale drumului in cazul strazilor asfaltate (DN1A, strada Crasna si strada Valcel). Se propune a se realiza din conducte din PP Corugat, SN10, De 200 – 250 mm cu o lungime totala de 13958 ml si un numar de 317 camine de canalizare menajera realizate din elemente prefabricate din beton. Reteaua de canalizare menajera va colecta si transporta debitul de apa uzata catre statia de epurare proiectata.
Pentru strazile cu o lungime mai mica de 500 ml se prevede realizarea canalizarii din tuburi cu diametrul De 200 mm, conform prevederilor standardului NP133/2022, astfel ca reteaua va fi alcatuita din 2081 ml de tuburi PP Corugat, SN10 cu diametrul De 200 mm si 11877 ml din tuburi PP Corugat, SN10 cu diametrul De 250 mm.
Adancimea de pozare a colectoarelor realizate din PP Corugat, SN10, De 200 - 250mm variaza in functie de panta colectorului data astfel incat sa indeplineasca viteza de autospalare de 0,7m/s, pe cat posibil si sa poata prelua racordurile si colectoarele de legatura.
Panta colectorului nu trebuie sa conduca la viteze ale apei uzate mai mari decat cele admise prin NP133/2022 "Normativ privind proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare ale localităţilor". Pentru canale închise, vitezele maxime admise sunt, de regulă până la 5,0 m/s. În cazuri particulare, se pot accepta valori superioare, dar fără depăşirea vitezei maxime indicate de producătorul tuburilor.